News

Komentari 78

Plenković: Pelješki most će biti jedna od važnih i konkretnih ostavština ove naše Vlade

Plenković: Pelješki most će biti jedna od važnih i konkretnih ostavština ove naše Vlade

Nakon današnje sjednice Vlade, ministri i premijer odlaze na odmor. Ponovno bi se trebali okupiti 19. kolovoza. Prije, kako je rekao premijer, samo u slučaju izvanrednih okolnosti

Na početku sjednice Vlade premijer Andrej Plenković, vidno umoran nakon sinoćnjeg kasnog otvaranja Pelješkog mosta, još jednom je izrazio sućut obiteljima poginulima u prometnoj nesreći na A3 prije nekoliko dana i zahvalio svim slavonskobrodskim zdravstvenim i ostalim službama koji su intervenirali. 

- Žao nam je da se to dogodilo i nadamo se da će se ozlijeđeni oporaviti - rekao je. 

PRATITE UŽIVO: 

Osvrnuo se na Pelješki most, čija izgradnja košta 520 milijuna eura. 

- Ovo je bio povijesni trenutak i most, koji će biti jedan od najvećih postignuća sedam godina članstva u EU i jedna od važnih i konkretnih ostavština naše Vlade, će tu biti zauvijek. On ne spaja samo teritorij Hrvatske nego EU i poboljšava odnose s BiH i ima strateški značaj - poručio je i dodao kako se nada da će svečano otvaranje biti na proljeće. 

Podsjetio je i kako su ovog tjedna otvorili i dionicu Istarskog ipsilona. 

Naglasio je i kako je odobren Nacionalni plan oporavka i otpornosti. 

- Odobreno nam je 47,5 milijardi kuna - istaknuo je.

Cijepljenje sada ide jednim solidnim tempom, poručio je nakon što je proces cijepljenja jedno vrijeme gotovo pa stao. 

- Danas je više od milijun turista u Hrvatskoj, bit ćemo bolji ove godine nego lani, a nadamo se biti što bliže rekordnoj 2019. godini. Važno je svaki dan dati svoj obol, da nam epidemija radi što manje štete - rekao je dodavši kako će nam obala sigurno i danas na korona karti ECDC-a i dalje biti narančasta  proces cijepljenja mora intenzivirati te da se u tom smislu i cijepljenje mora intenzivirati.

- Ovo je naša zadnja sjednica Vlada prije godišnjeg odmora, ukoliko ne bude nekih izvanrednih okolnosti. Iduća je predviđena 19. kolovoza - istaknuo je. 

Čestitao je našim olimpijcima na odličnim uspjesima. 

Ministar zdravstva Vili Beroš istaknuo je kako danas imamo 188 novozaraženih. Na bolničkom  liječenju je 143 pacijenata, od čega 11 na respiratoru. 

- Preko 23.000 građana obrađuje se od postcovid sindroma - rekao je. 

Stopa potvrđenih slučajeva nam posljednja četiri tjedna raste, kao i stopa hospitaliziranih. 

- I dalje smo najsigurnija destinacija na Mediteranu, ali moramo biti oprezni. Cjepivo dokazano donosi željene rezultate. Osim zdravstvenih indikacija, doista ne postoji objektivan razlog za necijepljenje - poručio je. 

Istaknuo je kako je 43,05 građana do sada cijepljeno. Jednu dozu primilo je 63,4 posto zdravstvenih djelatnika, a dvije 57,8 posto.

- Najveći obuhvat je među liječnicima. S jednom dozom cijepljeno je njih 81,4 posto, a s obje 76,07 posto. Možemo zaključiti da kada bi se i ostatak populacije procijepilo kao i naši liječnici, Hrvatska bi dosegnula kolektivni imunitet i time spriječila daljnje širenje virusa - poručio je. 

Povećanje novozaraženih ne iznenađuje, obzirom na činjenicu da je u Hrvatskoj više od milijun turista, istaknuo je potpredsjednik Vlade i šef Nacionalnog stožera Davor Božinović.

Vlada je usvojila zaključak o motivima nacionalne strane Republike Hrvatske na optjecajnome kovanom novcu eura. Premijer je podsjetio kako su kao motivi koji će biti na kovanicama odabrani šahovnica, geografska karta, kuna, lik Nikole Tesle te glagoljica.

Nove e-osobne iskaznice od ponedjeljka

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović podsjetio je kako od 2. kolovoza na snagu stupaju nove elektroničke osobne iskaznice, koje će imati beskontaktni elektronični nosač, na kojem će se prikazivati lice i dva otiska prsta vlasnika iskaznice. 

- To će ojačati pouzdanost i sigurnost identifikacije za hrvatske i europske građane - rekao je. 

Izdavanje e-osobnih iskaznica, dodao je, iznosit će 100 kuna, za one starije od 70 godina 70 kuna, a za žurni postupak cijena ostaje ista. 

- Ova biometrijska isprava ima status i putne isprave i jednako je vrijedna putovnici. To će omogućiti jednostavniji i brži prolaz graničnih kontrola unutar EU, kao i u zračnim lukama. Osim toga, e-osobna objedinjava zdravstvenu i osobnu iskaznicu, neće se morati imati odvojene iskaznice. U tu svrhu su IT službe MUP-a i HZZO-a izvršili povezivanje sustava i primjenom web servisa omogućili povlačenje matičnog broja osiguranika - rekao je. 

E-osobna će objedinjavati zdravstvenu i osobnu iskaznicu, a ujedno će vrijediti i kao putovnica

Naglasio kako će se iskaznica moći koristiti pomoću čitača i na mobitelima i tabletima, a ne samo kompjuterima, kako je bilo do sada. 

- Programsko rješenje bit će besplatno, a nakon što se aktivira aplikacija omogućit će se jednostavna prijava na sustav e-građani s najvišom razinom sigurnosti i digitalni potpis putem mobitela i tableta - rekao je. 

Poručio je i kako su na 11 najfrekventnijih lokacija osigurali e-kiosk za aktivaciju osobnih iskaznica. 

- Oni koji aktiviraju iskaznicu na e-kiosku više neće imati potrebu za kupnjom čitača, koji košta 50 kuna - istaknuo je Božinović i naglasio kako svi oni koji u ovom trenutku posjeduju važeće osobne iskaznice nisu obavezni podnositi zahtjev za nove e-osobne iskaznice dok im trenutne vrijede.

Niz zaključaka za stanovnike pogođene potresom

Vlada je usvojila i niz zaključaka koji se odnose na stanovnike pogođene potresom. Sufinancirat će sa 30 milijuna kuna završetak projekta izgradnje i uspostave Poduzetničkog centra „Centar novog života“ na lokaciji Sajmište u Petrinji na način da će Ministarstva gospodarstva i rada osigurati po 10 milijuna kuna, a Ministarstva EU fondova i graditeljstva po pet milijuna kuna. 

 - Cilj formiranja ove zone je nastavak normalizacije života na potresom pogođenom području i nastavak obavljanja djelatnosti poslovnih subjekata koji su izgubili svoje poslovne prostore. Poduzetnički centar će sadržavati trgovine, obrtničke djelatnosti, urede, ali i zajedničke prostore te je plan da postane i zona okupljanja, druženja i stvaranja - istaknuo je ministar gospodarstva Tomislav Ćorić.

Planirana vrijednost izgradnje Centra novog života iznosi 29,790.788,00 kuna.

- Radovi se izvode u planiranim rokovima te je do sada izvršena isporuka i izgradnja svih kontejnera u prizemlju i započela je isporuka kontejnera na katu. U drugoj polovici godine planira se završiti veći dio radova, te će se uskoro započeti sa zaključivanjem ugovora za radove koji do danas nisu ugovoreni, a potrebno ih je izvesti da bi se Centar stavio u funkciju i predao korisnicima - dodao je.

Nadalje, Vlada je produžila i otpis potraživanja i naknade za struju i za kolovoz za stanovnike Sisačko-moslavačke županije, čiji su objekti dobili crvenu ili žutu naljepnicu. 

Za otklanjanje posljedica katastrofe uzrokovane potresom na području Sisačko-moslavačke, Zagrebačke i Karlovačke županije, Vlada je odobrila Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, tj Ravnateljstvu za robne zalihe da izvršava žurne nabave robe, uključujući stambene kontejnere, mobilne kućice i klima uređaje, koje nisu predviđene bilancom i godišnjim programom strateških robnih zaliha za 2021. godinu. 

- Kako se radi o stalnim izmjenama na terenu i situaciji katastrofe uzrokovane prirodnom nepogodom, stalno se ukazuje potreba za novom robom, uključujući stambene kontejnere, mobilne kućice i klima uređaje, kojima državna tijela i organizacije Republike Hrvatske ne raspolažu ili ih nemaju u dovoljnoj količini pa je stoga potrebna žurna nabava iste. Također je Odlukom potrebno utvrditi da se nabava roba izvršava isključivo po nalogu i sukladno uputama Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske - stoji u odluci. 

A, kako je izvijestio ministar Ćorić, do 30. lipnja izvršena je nabava roba za Sisačko-moslavačku županiju u vrijednosti od 90 milijuna i 303.293 kuna te je tijekom srpnja nabavljeno još 500 mobilnih klima u vrijednosti od 1,223.169 kuna, što ukupno iznosi 91 milijun i 526.462 kune.