Obavijesti

News

Komentari 49

Plenković o dodatnom porezu na dobit: Nije ovo kažnjavanje onih koji su uspješni...

Plenković o dodatnom porezu na dobit: Nije ovo kažnjavanje onih koji su uspješni...

Vlada će uputiti u hitnu saborsku proceduru izmjene i dopune Zakona o ustanovama, Zakona o udrugama, Zakona o zakladama te Zakona o trgovačkim društvima.

VIDEO

Na dnevnom redu sjednice Vlade su prijedlozi izmjena i dopuna četiriju zakona koje će Vlada uputiti u hitnu saborsku proceduru - Zakona o ustanovama, Zakona o udrugama, Zakona o zakladama te Zakona o trgovačkim društvima.

Vlada će usvojiti i Program pomoći uzgajivačima stoke zbog posljedica zaraze stoke bedrenicom.         

POGLEDAJTE VIDEO: Sjednica Vlade 

- Ovo je prvi proračun iskazan u eurima, prvi koji ćemo provoditi kao članica euro i Schengen područja. Unatoč negativnim globalnim trendovima uspjeli smo predvidjeti da će gospodarstvo rasti... S obzirom na okolnosti, vidimo da nam rast projicira i Komisija i druge institucije - rekao je Plenković u uvodu sjednice vlade, govoreći o novom proračunu.

Komentirao je i javni dug i rekao da će biti na razini nižoj nego prije korona krize. 

Govoreći o rekordnoj inflaciji od 13,2 posto, kaže da su u poziciji da imaju najmanju stopu inflacije među zemljama koje nisu u euro području.

- Kumulativno, inflacija je u prethodnih 12 mjeseci iznosila 9,4 posto i po tome smo u sredini, među članicama Unije- kaže i naglašava da trebaju nastaviti s antiinflacijskim mjerama i sljedeće godine.

O dodatnom porezu na dobit

- To je jedan doprinos solidarnosti. Ovo je kriza koja zahtijeva da oni koji imaju više pomognu onima koji imaju manje. Smatramo da bi ovakva vrsta poreza bio solidarni doprinos radi pravednije podjele tereta krize koja pogađa sve u društvu. Naglašavam, ne radi se o kažnjavanju onih koji su uspješni, nego preusmjeravanju dobiti onih koji imaju puno prema onima koji u ovoj krizi imaju manje. Poanta je da sva sredstva koja će se prikupiti, iskoristimo u idućoj godini kanaliziramo prema onima koji su najslabiji u društvu - rekao je Plenković o nacrtu prijedloga zakona o dodatnom porezu na dobit.

HUP poziva Vladu da odustane od novih nameta: 'Otkazuju se narudžbe s njemačkog tržišta!'
HUP poziva Vladu da odustane od novih nameta: 'Otkazuju se narudžbe s njemačkog tržišta!'

Ministar Tomo Medved izvijestio je na sjednici Vlade kako je u obnovi od potresa u procesu obnova 578 zamjenskih kuća, vrijednosti 600 milijuna kuna, kao i 308 stambenih zgrada.  Dosad je obnovljeno 3.856 obiteljskih kuca, na 506 se izvode radovi. U programu samoobnove je 358 zahtjeva u iznosu od 8.84 milijuna kuna.

U razdoblju od svibnja do listopada ove godine, izvijestila je Vlada, u okviru nacionalnog plana oporavka, od ukupno 95 reformskih mjera, provedeno ih je 29, a u tijeku je još 66. 

U procesu obnove od potresa ugovoreni su radovi i usluge u ukupnom iznosu od 1,4 milijarde kuna. 

Vučković o pomoći uzgajivačima stoke zbog posljedica zaraze bedrenicom 

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković podsjetila je da su početkom srpnja ove godine na pašnjaku u Osekovu, u Parku prirode Lonjsko polje, kao i u naselju Osekovo u Sisačko-moslavačkoj županiji, prijavljena prva ugibanja stoke tada nepoznatog uzroka.

Veterinarske službe su poduzele sve radnje predviđene zakonom, a nakon što je kao uzrok ugibanja potvrđena bolest bedrenica, Ministarstvo poljoprivrede je donijelo naredbu o mjerama za sprječavanju pojave i širenje bolesti.

Hoće li se ukrajinski vojnici obučavati u Hrvatskoj? 'Vlada očajno komunicira s javnosti!'
Hoće li se ukrajinski vojnici obučavati u Hrvatskoj? 'Vlada očajno komunicira s javnosti!'

Na stočarstvo u pogođenom području mjera zabrane odvoza, prikupljanja, iznošenja i uporabe košenih krmnih trava, koja je bila potrebna zbog sigurnosti i zdravlja, imat će dugoročan i negativan utjecaj. Također, odvoženje mlijeka u objekte za neškodljivo uklanjanje dovodi do ranog odbijanja teladi naviklih u sustavu krava-tele na hranidbu mlijekom majke, uz dodatnu hranidbu krmnim smjesama. Takav nagli prelazak na novu hranidbu kod teladi i junadi izaziva niz problema, dolazi i do značajnog smanjenja planiranog prirasta, a skupa zamjenska hrana dodatno opterećuje proizvodnju, objasnila je Vučković.

Naglasila je kako je provođenje mjera propisanih naredbom nužno zbog sigurnosnog i javno-zdravstvenog aspekta, no ima negativan utjecaj na stočarski sektor na tom području jer negativno utječe na sve faze proizvodnje i stavljanja na tržište proizvoda s gospodarstava tog područja. 

Stoga se donošenjem Programa pomaže uzgajivačima stoke da ublaže poteškoće u poslovanju zbog mjera sprječavanja širenja bedrenicom.

Plenković: Poveznice ulaska u Schengen i OECD s rafinerijom nema; Grmoja: 'Obmanjujete'
Plenković: Poveznice ulaska u Schengen i OECD s rafinerijom nema; Grmoja: 'Obmanjujete'

Ovim programom pomoći, kako je kazala Vučković, omogućuje se nastavak stočarske proizvodnje u područjima u kojima su propisane mjere sprječavanja širenja bolesti te se omogućuje lakša nabavka novog rasplodnog materijala, kao i uzgoj vlastitog, što će omogućiti zadržavanje i poboljšanje genetskog potencijala.

Također, provedbom programa pozitivno se utječe na ostanak stanovnika na ruralnim područjima, rekla je ministrica poljoprivrede.

Uskoro potpisivanje ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja sa SAD-om 

Konvencija između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Sjedinjenih Američkih Država o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja i sprječavanja porezne utaje u odnosu na poreze na dohodak, trebala bi biti potpisana za desetak dana u SAD-u, rekao je Plenković.

Ocijenio je da se radi o vrlo važnom ugovoru s SAD-om na kojemu se dugo radilo.

Vlada je, naime, danas donijela zaključak o prihvaćanju Izvješća o vođenim pregovorima za sklapanje Konvencije između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Sjedinjenih Američkih Država o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja i sprječavanja porezne utaje u odnosu na poreze na dohodak.

Ministar financija Marko Primorac podsjetio je da je vlada 30. rujna 2020. donijela odluku o pokretanju postupka za sklapanje konvencije. Izaslanstva hrvatske i američke vlade održala su od studenoga 2020. do ožujka 2022. godine pet krugova pregovora tijekom kojih je, kako je rekao, postignuta međusobna suglasnost o tekstu konvencije, te su pregovori uspješno završeni.

Stupanjem na snagu konvencije postići će se po njegovim riječima brojne olakšice pri oporezivanju svih vrsta prihoda, kako i poboljšanje uvjeta za povećanje međusobne razmjene dobara i usluga, te povećanje stupnja ukupne gospodarske aktivnosti obiju država.

Državne potpore u 2021. godini 4,2 posto manje

Vlada je u četvrtak prihvatila i izvješće o državnim potporama u 2021. godinu prema kojemu su ukupne potpore manje za 4,2 posto u odnosu na 2020. i iznosile su ukupno 20,2 milijarde kuna ili 4,7 posto BDP-a.

Potpore u industriji i uslugama iznosile su 12,6 milijardi kuna ili 2,9 posto BDP-a a potpore za poljoprivredu i ribarstvo 7,6 milijardi kuna ili 1,8 posto BDP-a.

Od ukupno dodijeljenih potpora u industriji i uslugama, sektorske potpore iznosile su 5,6 milijardi kuna, a horizontalne potpore 3,7 milijardi kuna.

Potpore gospodarstvu zbog pandemije covida-19 iznosile su 3,2 milijarde kuna i činile su 25,7 posto udjela u potporama industriji i uslugama.

Potpore male vrijednosti iznosile su 1,4 milijarde kuna, a njihov udio u BDP-i iznosio je 0,34 posto.

"Unatoč svim krizama i poteškoćama u gospodarstvu, uključujući učinke potresa i pandemije, primjetno je smanjenje iznosa dodijeljenih potpora, a za očekivati je da će ubuduće kretanje potpora ovisiti i o mjerama koje su uključene u Nacionalni plan oporavka i otpornosti koji se u bitnom dijelu oslanja i na potpore", rekao je ministar financija Marko Primorac.

Četiri zakona uputili u hitnu saborsku proceduru 

Radi jačanja sustava sprječavanja pranja novca i financiranja terorizma, Vlada je sa sjednice u četvrtak u hitnu saborsku proceduru uputila izmjene četiri zakona te zakon vezan uz ovlast Vlade da uredbama uređuje pojedina pitanja iz djelokruga Sabora za vrijeme dok ne zasjeda.

U jedno saborsko čitanje upućene su tako izmjene i dopune Zakona o ustanovama, Zakona o udrugama, Zakona o zakladama te Zakona o trgovačkim društvima, a odnose se na mjere i aktivnosti temeljem Akcijskog plana za jačanje učinkovitosti hrvatskog sustava sprječavanja pranja novca i financiranja terorizma, koji je Vlada usvojila u svibnju.

Akcijskim planom, rekao je državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa i uprave Sanjin Rukavina, predviđeno je donošenje mjera i aktivnosti radi sprečavanja zlouporabe pravnih osoba u nezakonite svrhe te s ciljem transparentnosti podataka o pravnim osobama.

"U tom cilju bilo je potrebno uvesti mehanizme koji će osigurati provjeru svih podataka danih u fazi osnivanja pravne osobe te spriječiti osobe pravomoćno osuđene za kaznena djela pranja novca i financiranja terorizma da djeluju kao ravnatelji ustanova, osnivači udruga, zaklada, dioničari, udjelničari ili direktori. Pritom se uvodi zahtjev za provjeru kriminalne prošlosti tih osoba, uključujući provjeru ciljanih financijskih sankcija", naveo je Rukavina obrazlažući izmjene zakona.

Također, propisano je i da osobe ovlaštenje za zastupanje udruge, zaklade, strane udruge ili strane zaklade ne mogu obavljati tu funkciju ako su pravomoćno osuđene i za određena kaznena djela iz područja sprečavanja pranja novca i financiranja terorizma.

Radi jačanja učinkovitosti hrvatskog pravnog sustava zaštite prava djece propisano je i da osnivač udruge i osoba ovlaštena za zastupanje udruge, koja je u izravnom doticaju s djecom, ne može biti osoba pravomoćna osuđena za neko od kaznenih djela spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta.

Izmjenama Zakona o udrugama i Zakona o zakladama odgovarajuće je uređen i kontrolni mehanizam za provjeru svih podataka danih u fazi osnivanja pravne osobe te je tako dodatno propisana dužnost nadležnog upravnog tijela da radi utvrđivanja činjenica danih u izjavi po službenoj dužnosti provjeri točnost tih podataka u odgovarajuću službenoj evidenciji.

"Isto tako propisano je da se postojanje zapreke i izrečene mjere upisati u registre, čime se doprinosi transparentnosti podataka o pravnim osobama", istaknuo je Rukavina.

Zakoni su u hitnu proceduru upućeni jer je njihovo donošenje predviđeno u IV. kvartalu ove godine, a u hitnu je proceduru, radi osiguranja kontinuiteta državne vlasti, upućen i prijedlog zakona o ovlasti Vlade da uredbama uređuje pojedina pitanja iz djelokruga Hrvatskoga sabora. 

Ta se ovlast Vladi daje najviše na godinu dana, a prestaje joj 10. prosinca.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 49
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)
Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'
SNIMKA IZ SPLITA

Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'

SPLIT- U Splitu je zbog nesuglasica u prometu u petak ujutro došlo do vrijađanja i psovanja, a potom i naguravanja i sukoba. Prema snimci portala Dalmacija Danas, u tučnjavi je sudjelovalo pet ljudi. - Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile! - govori muškarac na snimci. - Pusti ga, vidiš da je kreten - čuje se žena. Policijski službenici su četvero ljudi doveli u postaju, protiv svih idu prijave...