Obavijesti

News

Komentari 63

Uspjeli su osloboditi Ever Given, divovski brod opet plovi sam

Uspjeli su osloboditi Ever Given, divovski brod opet plovi sam
8

Kompanija koja upravlja prometom u Sueskom kanalu objavila je kako su oslobdili brod Ever Given i sada će raditi na tome da pokrenu navigacijske sustave. S obje strane kanala čeka 450 brodova

Kontejnerski brod Ever Given koji je zapeo u Sueskom kanalu prošlog utorka napokon je potpuno slobodan i pokrenuo se, što će omogućiti i da se jedan od ključnih svjetskih pomorskih pravaca ponovno potpuno otvori za stotine brodova koji su zapeli s jedne i druge strane kanala.

Ovo je prva snimka broda nakon što je zaplovio nakon sedam dana:

Kompanija koja upravlja kanalom objavila je u izjavi kako 400 metara dug brod sada plovi sam nakon što su ga tegljači odvukli od ruba.

Sad će ponovno pokrenuti navigacijske sustave ove morske grdosije, kako bi 450 brodova moglo nastaviti svoja putovanja.

Kako bi se brod s teretom od 224.000 tona oslobodio, radnici su izvukli oko 30.000 m3 pijeska.

Ever Given odmaknut 102 metra od obale: 'Ne pluta samostalno'
Ever Given odmaknut 102 metra od obale: 'Ne pluta samostalno'

Najmanje 369 plovila čeka tranzit kroz kanal, uključujući desetke kontejnerskih brodova, tankera s naftom i ukapljenim prirodnim plinom, rekao je šef SCA-e Osama Rabie.

SCA je objavio da će ubrzati prolazak konvoja. "Nećemo potratiti ni sekunde", rekao je Rabie za egipatsku državnu televiziju. 

Trebat će do tri i pol dana da se uspostavi redovita plovidba, a izvor iz Sueza naveo je da će kroz kanal moći prolaziti više od 100 plovila dnevno.

Inače, Sueski kanal je ruta preko koje prolazi otprilike 12 posto svjetske trgovine.