Obavijesti

News

Komentari 37

Uspješan projekt: U Bolu se školuju čak i djeca iz Zagorja

Uspješan projekt: U Bolu se školuju čak i djeca iz Zagorja
4

STIPENDIJE: Ove godine prvi razred Srednje škole Bol na otoku Braču upisalo je čak 47 učenika iz Zagreba, Čakovca, Zagorja, Slavonije i s drugih otoka. Svi su dobili učeničke stipendije

VIDEO

Srednja škola Bol lani je imala samo osam polaznika prvih razreda. Ove godine ih je čak 47.

Uspjeli su privući srednjoškolce besplatnim smještajem, stipendiranjem i zaposlenjem učenika te drugim pogodnostima. Tako su privukli rekordan broj učenika za predstojeću školsku godinu i stvorili uvjete za opstanak. Ove se godine prijavilo njih 47, i to iz svih dijelova Hrvatske.

Prvašima su ponudili besplatan smještaj u nedavno obnovljenom učeničkom domu, a onima koji su upisali turističko-ugostiteljske smjerove dali su stipendije i radno mjesto u tamošnjim hotelima.

Svaki učenik ove škole dobiva i tablet ili laptop na korištenje tijekom školovanja.

- Ušli smo u ovaj projekt u suradnji s Općinom Bol i Hotelima Zlatni rat d.d. kako bismo privukli učenike izvan našeg otoka da se ovdje školuju i tako osigurali opstojnost škole, a onima koji žele omogućili smo da se zaposle u našemu mjestu nakon školovanja - istaknula je Sani Bodlović, ravnateljica Srednje škole Bol.

Imaju i besplatan smještaj 

Nismo, dodaje ravnateljica Bodlović, vjerovali da će imati dovoljan broj učenika s Brača, posebice jer su ove godine imali samo tri učenika osmih razreda iz Bola. Projekt se pokazao uspješnim, pa će se od rujna u klupama njihove škole naći učenici iz Slavonije, Zagorja, Siska, Čakovca, kao i s drugih otoka.

- Zanimljivo je da su napokon i mladi Bračani iz drugih mjesta privučeni stipendijama i radnim mjestima nakon školovanja počeli upisivati se u konobare, što prije nije bio baš slučaj. Danas imamo učenike u svim programima, a tome je pomogao besplatni smještaj. U domu je popunjeno svih 27 mjesta, a po potrebi možemo brzo proširiti kapacitete - istaknula je Sani Bodlović, ravnateljica Srednje škole Bol.

Među 47 prvaša po deset je kuhara i konobara, 15 turističko-hotelijerskih komercijalista te 12 učenika opće gimnazije. Dakako, mjesta još ima, ali i ovo je velik uspjeh s obzirom na osipanje otočnog stanovništva. Učenici koji se školuju za kuhara ili konobara imaju mogućnost stipendije od 1200 kuna mjesečno, koju im nude Hoteli Zlatni rat d.d., inače dio grupacije Bluesun Jake Andabake.

Za prijevoz 2000 kuna 

Tim učenicima osigurana je praktična nastava, zaposlenje te smještaj tijekom školovanja i u ljetnim mjesecima. Za sve koji, pak, svakodnevno na nastavu u Bol putuju iz drugih bračkih mjesta, osigurana je pomoć od 2000 kuna za cijelu školsku godinu kako bi im se pokrili troškovi putovanja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 37
VIDEO

Izađite iz mora, vrijeme je opet za kapute! Evo kada stiže nagla promjena, minusi i snijeg...
VREMENSKA PROGNOZA

Izađite iz mora, vrijeme je opet za kapute! Evo kada stiže nagla promjena, minusi i snijeg...

Prema norveškoj stranici yr.no, temperature će idućeg tjedna u dijelovima Hrvatske ići i ispod nule. U Zagrebu, primjerice, će idućeg utorka najniža temperatura biti 1 stupanj Celzijusov.

Zoran Milanović se oglasio nakon odluke Ustavnog suda
REAKCIJA PREDSJEDNIKA

Zoran Milanović se oglasio nakon odluke Ustavnog suda

Nakon odluke Ustavnog suda obraćanje javnosti najavio je vođa SDP-a Peđa Grbin, a Zoran Milanović kratko se na Facebooku oglasio znakovitom porukom
Neslužbeno doznajemo: Ustavni sud odlučio da Milanović ne može biti na listi za izbore!
PRATITE NA 24SATA

Neslužbeno doznajemo: Ustavni sud odlučio da Milanović ne može biti na listi za izbore!

Šef SDP-a Peđa Grbin objavio da postoji plan B u slučaju da Ustavni sud odluči da se Milanović ne može kandidirati dok je predsjednik