Obavijesti

News

Komentari 8

Ustavna stručnjakinja: 'Nije primjereno uspoređivati nacionalne i europske izbore...'

Ustavna stručnjakinja: 'Nije primjereno uspoređivati nacionalne i europske izbore...'

Ustav štiti nas, ljude, ne državna tijela. Nemojmo ljudima pričati ustavne neistine da državna tijela mogu sve osim onoga što im je izričito zabranjeno kad je upravo suprotno, napisala je

VIDEO

Ustavna stručnjakinja Sanja Barić je na društvenoj mreži napisala nekoliko načela i argumenata vezano za kandidaturu Zorana Milanovića na predstojećim izborima. Naime, u javnom prostoru još uvijek se raspravlja smije li se uopće Milanović kandidirati bez da podnese ostavku na mjesto predsjednika Republike Hrvatske prije izborne kandidature za premijera.

Objavu Sanje Barić prenosimo u cijelosti:

1. Nema usporedbe s razdobljem od 1990. do 2000. godine. Tada su na snazi bile druge ustavne odredbe, polupredsjednički sustav, PRH je bio ujedno i član/predsjednik političke stranke jer je tako Ustav omogućavao. Od studenog 2000. to smo ukinuli, ograničili i promijenili ulogu PRH, njegov ustavni položaj i dužnosti. To naprosto više nismo željeli, uvidjevši koliko je opasno tzv. „imperijalno predsjedništvo“.

Tomo Medved: 'SDP je nikad slabiji, a kandidatura Zorana Milanovića je potez očajnika'
Tomo Medved: 'SDP je nikad slabiji, a kandidatura Zorana Milanovića je potez očajnika'

2. Sve što nije zabranjeno, dopušteno je – temeljna je ustavna maksima koja se odnosi na ljudska prava i slobode tj. na nas kao pojedince. Na državna tijela se primjenjuje temeljna ustavna maksima – dopušteno je samo ono što je izričito dopušteno, ostalo je zabranjeno. To su temeljne maksime vladavine prava koje zna svaki student prve godine prava. Ustav štiti nas, ljude, ne državna tijela. Nemojmo ljudima pričati ustavne neistine da državna tijela mogu sve osim onoga što im je izričito zabranjeno kad je upravo suprotno.

3. Usporedbe izbora za Europski parlament i izbora za Hrvatski sabor također su neosnovane. Osim već rečenog pod 2. (PRH je izričito dopušteno sudjelovati na izborima za Europski parlament i to je jednako jasno kao i da mu nije dopušteno sudjelovati na domaćim izborima), puno je važnije razumjeti ulogu PRH u ustavnom poretku RH te ustroj i položaj tijela EU kako bismo shvatili da različito reguliranje te dvije situacije (sudjelovanje na nacionalnim parlamentarnim izborima i sudjelovanje na europskim parlamentarnim izborima) nije u kontradikciji, već upravo logična i najnormalnija posljedica razlikovanja suverene nacionalne države od supranacionalne organizacije EU. 

Položaj PRH, u nacionalnoj državi RH, jest položaj neutralnog, neovisnog, nestranačkog i nadstranačkog jamca stabilnosti vlasti. (Stabilnost vlasti nemojmo miješati s pojmom slaganja s odlukama te vlasti ili politikama te vlasti!) Stabilnost vlasti je tijekom parlamentarnih izbora posebno u rukama PRH. PRH u tom razdoblju jedini ima puni izborni legitimitet, ostala dva tijela stvarne političke vlasti (Hrvatski sabor i Vlada RH) u „tehničkom“ su i time ograničenom mandatu. PRH saziva na konstituirajuću sjednicu novoizabrane zastupnice i zastupnike. PRH poziva na konzultacije novoizabrane zastupnice i zastupnike. PRH povjerava mandat onome koji prikupi većinu. PRH produžuje mandat mandataru. PRH imenuje drugog mandatara. PRH, ako se ne oformi nova Vlada RH, imenuje privremenu nestranačku vladu i raspušta Hrvatski sabor te raspisuje još jedne izbore. Sve to je jamstvo stabilnosti vlasti i to je njegova jedina uloga tijekom nacionalnih parlamentarnih izbora, a nakon što ih je raspisao. 

Sandra Benčić: Ne bismo bili u vladi s Domovinskim pokretom. No ako sruše HDZ, podržat ćemo
Sandra Benčić: Ne bismo bili u vladi s Domovinskim pokretom. No ako sruše HDZ, podržat ćemo

U odnosu na Europski parlament, situacija je drugačija. EP je tijelo nadnacionalne organizacije koje funkcionira kao neka vrsta „donjeg doma“ EU. Izbori za EP ne utječe na stabilnost nacionalne vlasti, na egzistenciju Hrvatskog sabora, na egzistenciju Vlade RH. Oni mogu biti svojevrsni pokazatelj, svojevrsna „anketa“ trenutne popularnosti nacionalnih političkih opcija. No, izbori za EP nisu izbori o egzistenciji državnih tijela, niti utječu na stabilnost vlasti. U svakom slučaju, u izborima za EP PRH nema nikakvu ulogu, osim određivanja samog dana izbora, a taj dan zapravo i nije osobito slobodan odrediti jer je to, po zakonu o izborima za EP, uvijek nedjelja i to unutar razdoblja kojeg odredi EU. Dakle, u pravilu nema izbora, nego nedjelja unutar tog razdoblja od par dana (eto, ove godine je to razdoblje od 6. do 9.6., a kako je 9.6. jedina nedjelja, onda znamo kada su i prije same formalne odluke PRH). 

Bačić o kandidaturi Milanovića: 'Nezabilježen napad na Ustav'
Bačić o kandidaturi Milanovića: 'Nezabilježen napad na Ustav'

Stoga je navođenje ove usporedbe – nacionalni parlamentarni izbori (gdje nema vlasti, tek je moramo formirati) i europski parlamentarni izbori (gdje formiramo predstavničko tijelo svih građana EU ne utječući na nacionalnu vlast i nacionalna tijela) – neprimjereno.

Ipak, dobro je da se i na ovaj način informiramo o položaju raznih tijela i o izborima raznih razina, a koji su nam - kao građanima – svima važni jer tijela koja izaberemo tj. naši predstavnici u njima, odlučuju o pravilima koja se odnose na sve nas.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...
Stjepan (26) otišao na trening pa  misteriozno nestao. Obitelj je očajna: 'Nema ga od petka...'
JESTE LI GA VIDJELI?

Stjepan (26) otišao na trening pa misteriozno nestao. Obitelj je očajna: 'Nema ga od petka...'

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. Visoke je oko 185 centimetara i sportske je građe