News

Komentari 134

Ustavni stručnjak: Ne treba nikakva dvotrećinska većina za Covid potvrde u Hrvatskoj

Ustavni stručnjak: Ne treba nikakva dvotrećinska većina za Covid potvrde  u Hrvatskoj

Most traži referendum, a neki oporbeni zastupnici žele da se Zakon o potvrdama izglasa dvotrećinskom većinom koja, kaže ustavni stručnjak, nipošto nije potrebna u tom slučaju

Vlada je u hitnu saborsku proceduru uputila izmjene Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti kojima uređuje covid potvrde i kazne propisane za odgovorne osobe zadužene za provođenje mjera i covid potvrda.

Most je na to najavio raspisivanje referenduma. 

Na pitanje zašto Vlada tek sad to uređuje zakonom, Ivan Čelić iz HDZ-a kaže kako nisu očekivali toliku pobunu.

- Nitko nije očekivao da će određeni čelnici na lokalnoj i državnoj razini pozivati na građanski neposluh i otpor - rekao je Čelić za HRT.

Pogledajte video: Kako do Covid potvrde

Ćelić je kazao i kako je Most postao "sekta kvekera", odnosno ljudi koji se protive bilo kojem autoritetu.

Kaže kako je njihovo ponašanje jeftini populizam.

Selak Raspudić: Ovo je pravno nasilje

- To je kao u situaciji kada se dogodi bespravna gradnja u zemljama poput Švedske. Oni uopće nemaju predviđenu sankciju za takvo nešto - jer je to nezamislivo. Nije bilo za očekivati da će neki gradonačelnici i nažalost Predsjednik Republike reći da su COVID potvrde fašizam - rekao je Čelić.

Marija Selak Raspudić iz Mosta kaže kako se ne uvode samo sankcije već i mjera.

- Oni su je tek sada prvi put uopće zakonski prepoznali, što predstavlja čin pravnog nasilja, gdje se zakon na kraju raspisuje, a prethodno se radi što vas je volja kao da smo na divljem zapadu. Takvo ponašanje je nedopustivo i ako mene pitate, trebalo je naići i na veći otpor - rekla je Selak Raspudić.

Članovi oporbe traže da se o tom Zakonu glasa dvotrećinskom većinom.

Ustavni stručnjak: Ne treba dvotrećinska većina

- Ne mislim da će taj zakon imati tako široku potporu i ne bi je trebao imati uopće. Stvar je principa. Ne možete uvesti mjeru, a onda napisati zakon u kojem kažete da uvodite novu mjeru. A prethodno ste ju u praksi već implementirali - rekla je Selak Raspudić.

A je li zakon zaista trebalo uvesti prije potvrda?

- Moglo se paralelno i jedno i drugo. Procjena je bila da ne treba. Išlo je prvo jedno, onda se pokazalo da bi moglo biti problema u primjeni. I onda se išlo na ovo drugo, odgovorio je ustavni stručnjak Mato Palić dodavši kako nikakva dvotrećinska većina po njegovu mišljenju ne treba za donošenje ovog zakona.

- Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti već postoji kod nas u RH. Donesen je nekad ranije i tijekom ove pandemije je bio mijenjan odnosno dopunjavan, a on spada u kategoriju običnih zakona. Strogo matematički, nije organski zakon. Može biti donesen većinom glasova nazočnih zastupnika, uz uvjet da je nazočna većina od polovice. Sabor ima 151 zastupnika, 76 je natpolovična većina, a 39 bi onda bila dostatna većina. To je matematički i teoretski tako, a u praksi uvijek bude više - dodao je Palić.

Najčitaniji članci