News

Komentari 241

Milanović: Covid potvrde? U moj ured samo sa sudskim nalogom; Malenica: Policija može pomoći

Milanović: Covid potvrde? U moj ured samo sa sudskim nalogom; Malenica: Policija može pomoći

Ovo nije zakon, ovo je zulum, to su janjičari, rekao je predsjednik Zoran Milanović o Covid mjerama i Covid potvrdama. Ministra Malenicu pitali su o tom slučaju. Nije bio siguran kako odgovoriti

Vlada je u hitnu saborsku proceduru uputila izmjene i dopune Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti.

Tu su i nove kazne, od 30.000 do 50.000 kn za odgovorne osobe ako ne osiguraju provođenje odluke o Covid potvrdama, koje su neko vrijeme obavezne u javnim i državnim institucijama.

VIDEO: Kako do Covid potvrde

Milanović: Mi ćemo po svom

Prije nego je Vlada to uputila u hitnu saborsku proceduru, Zoran Milanović još je ranije rekao se njegova tajnica neće cijepiti i da je neće tražiti Covid potvrdu.

Kad su ga pitali znači li to da neće primijenjivati odluke Stožera, rekao je:

- Mislite da maltretiramo ljude? Ne, to sigurno ne. Nema šanse. Moja tajnica se nije cijepila, starija je žena. Rekla je da se neće cijepiti. Mi ćemo po svom - rekao je Milanović.

U moj ured na poziv ili nikako. Ili s nalogom

Vlada je sad objavila nove kazne u slučaju nepridržavanja. No čini se da Milanovića to ne brine.

Što ako netko dođe provjeriti imaju li svi Covid potvrde u Uredu predsjednika?

- U Ured predsjednika se dolazi ili na poziv ili nikako. Ili teoretski, u slučaju kaznenog djela, sa sudskim nalogom. Ovo nije zakon, ovo je zulum, to su janjičari - rekao je danas Milanović.

Malenica: U tom slučaju - policija

O situaciji da Ured predsjednika, recimo, ne pusti državnog inspektora da provjeri primjenjuje li se zakon, pitali su danas ministra pravosuđa i uprave Ivana Malenicu.

- Ne znam detalje propisa kojim je uređeno postupanje nadležnih tijela, ali pretpostavljam da se u takvim situacijama može koristiti i pomoć policije - rekao je Malenica i dodao:

- Meni je neshvatljivo da netko, neka državna institucija ili jedinica lokalne samouprave ne poštuje zakon i propis i neće dopustiti sanitarnom inspektoru ulazak. Ja jednostavno ne mogu vjerovati da se to može dogoditi, da se na takav način ne poštuje zakon koji ide u smjeru da se smanji mogućnost širenja zaraze - dodao je Malenica.

Inspekcija traži policiju, a predsjednik vojsku - nezamislivo

O tome je na N1 pričao i HDZ-ov Branko Bačić.

Kaže da dosad nije bilo sankcija za nepridržavanje mjera, odnosno za nepokazivanje covid-potvrda jer nije bilo vjerojatno da bi netko osporavao jedan pravni dokument EU-a. Ali dodao je kako toga ima pa su uveli sankcije.

Pitali su ga kako misli da će sankcije provesti Uredu predsjednika.

- Inspekcija je dužna provoditi zakon. Postoje prekršajni nalozi. Ako netko ne provodi zakon, može ga se kazniti i da se ne ide tamo. Bez obzira na ova naša uveseljavanja u javnosti koja služe prepucavanju, nadam se da će biti razuma i znanja da se ne dovedemo u poziciju zbog koje bi nam se smijali. Ne mogu uopće misliti da bi došlo do trenutka u kojemu bi inspekcija tražila policiju, a predsjednik angažirao vojsku - rekao je.

Najčitaniji članci