Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
9 komentara

Uvid u sve nevažeće potpise samo građanskim inicijativama

Građani će moći vidjeti samo svoj potpis, a udruge koje nisu sudjelovale u prikupljanju potpisa za referendumske inicijative neće imati uvid u potpisne liste

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
9 komentara

Ministarstvo uprave utvrdilo je termine i metodologiju uvida u potpise prikupljenih za dvije referendumske inicijative koji su nakon provjere i prebrojavanja proglašeni nevažećima.

Najprije su na redu građani, njih 233 koji su se prijavili za provjeru, koji će 14. i 15. odnosno 16. studenog, ako ne mogu u prethodna dva termina, moći dobiti uvid isključivo u svoje potpise, piše Večernji list

Na datume 20., 21., odnosno 22. studenoga na redu građanske inicijative Istina o Istanbulskoj i Narod odlučuje, čiji će predstavnici moći pregledati svih 44.974, odnosno 40.875 nevažećih potpisa. 

'TO JE GRAĐANSKO PRAVO' 'Narod odlučuje' poslao apel predsjednici zbog referenduma

Provjeru nevažećih potpisa za obje inicijative zatražili su i GONG, Hrvatski helsinški odbor, Centar za civilne inicijative, B.a.B.e. te Kuća ljudskih prava Zagreb.

Međutim, budući da te udruge nisu sudjelovale u prikupljanju potpisa, oni neće imati uvid u potpisne liste. Moći će tek razgovarati s članovima povjerenstva koji će biti prisutni kontroli nevažećih potpisa i gledati kako građani i inicijative provjeravaju nevažeće potpise.

Protokol provjere potpisa za fizičke osobe zamišljen je tako da osoba koja se prijavila za provjeru potpisa u Apisu najprije upisuje svoje ime i prezime i provjerava status potpisa u aplikaciji. Ako se utvrdi da je ime te osobe na listama referendumskih inicijativa, ta osoba ulazi u sigurnu sobu gdje može provjeriti svoj potpis, bio on određen kao važeći ili nevažeći.

ZBOG BROJA POTPISA 'Narod odlučuje' traži ostavku Kuščevića: 'On je manipulator'

Ako osoba utvrdi da je njezin potpis na listi i da je ocijenjen kao važeći, a nije potpisala nijednu referendumsku inicijativu, moći će zatražiti njegovo osporavanje i podići kaznenu prijavu. Ako se utvrdi da postoji višekratno ponovljen potpis jedne osobe, ta će osoba moći dobiti uvid u sve te potpise.

Ako se odmah u aplikaciji utvrdi da potpis određene osobe ne postoji na listama referendumskih inicijativa, onda ta osoba i ne ulazi u sigurnu sobu i nema pristup potpisnim listama.

Svima prijavljenima za uvid u nevažeće potpise tročlano povjerenstvo održat će prezentaciju i objasniti po kojim su kriterijima valorizirali potpise, a svatko tko bude imao primjedbu na to zašto je neki potpis proglašen nevažećim to će moći raspraviti s članovima povjerenstva, piše Večernji.

MINISTAR KUŠČEVIĆ OTKRIO: 'Inicijativa Narod odlučuje ne želi uvid u nevaljane potpise...'

U sigurnoj sobi Apisa neće se smjeti koristiti mobiteli, olovke i slični predmeti, dakle potpisi se neće moći snimiti ili prepisati. U Apisu će postupak uvida u nevažeće potpise snimati, kao što je snimano i njihovo prebrojavanje, kažu u Ministarstvu uprave.

Prema svemu sudeći, mediji neće imati pristup provjeri potpisa jer je Ministarstvo uprave na obrascima za prijavu predvidjelo samo inicijative te građane. S obzirom na metodologiju provjere nevažećih potpisa, mediji ne bi ni imali uvid u potpisne liste.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message