Obavijesti

News

Komentari 56

Uvozimo polovicu struje i plina, trebamo više sami proizvoditi

Uvozimo polovicu struje i plina, trebamo više sami proizvoditi
1

Čelnik E.ON-a, drugog največeg opskrbljivača energije u Hrvatskoj, kaže kako država mora ukinuti nepotrebna porezna davanja te kaže kako nas je kriza naučila koliko je bitno proizvoditi u zemlji

VIDEO

Promicanja hrvatskih proizvoda i korištenje usluga hrvatskih tvrtki i tvrtki koje rade u Hrvatskoj nije pitanje domoljublja, nego pitanje našeg opstanka. Ako nas je ičemu ova kriza trebala naučiti, to je da u mnogim granama moramo osigurati samodostatnost, kako bismo što manje ovisili o negativnim posljedicama krize koje se prelijevaju iz svijeta. Međutim, država je ta koja se treba pobrinuti da domaći proizvodi budu konkurentni. Od ukidanja niza neopravdanih neporeznih davanja koja opterećuju poduzetnike, do definiranja kvalitetne strategije razvoja i osiguranja jasnog zakonodavnog okvira.

Govori nam to Zoran Miliša direktor tvrtke E.ON Energija, drugog najvećeg opskrbljivača energije u Hrvatskoj koji se pridružio kampanji Styria Media Groupe "Budite heroji koje Hrvatska treba". 

- Ako znamo da Hrvatska uvozi gotovo 50 posto plina i 40 posto električne energije, upravo je energetska samodostatnost za našu zemlju od iznimnog značaja. Ne samo kako bi smanjili ovisnost od uvoza energenata, nego i zbog razvoja vlastite proizvodnje kroz ulaganje u dodatne proizvodne kapacitete iz obnovljivih izvora energije. U E.ON-u smo upravo koristeći bogata znanja i iskustvo iz naše europske grupacije prvi u Hrvatskoj pokrenuli konkretniju aktivnost za povećanje udjela solarne energije u ukupnoj proizvodnji energije. Naša solarna rješenja namijenjena su tvrtkama i kućanstvima. Pokrenuli smo lančanu reakciju zapošljavanja u dijelu inženjera, projektanata, montera i prodajnog osoblja. Korištenjem solarne energije u Hrvatskoj svatko od nas direktno utječe na povećanje proizvodnih kapaciteta iz obnovljivih izvora, očuvanje gospodarske aktivnosti zemlje, očuvanje radnih mjesta i zaštitu našeg planeta - govori naš sugovornik.

Govoreći o oglašavanju, kaže da će u pojedinim granama ekonomiji oglašavanje biti jedna od važnijih karika za privlačenje potrošača nakon popuštanja mjera obrane od koronavirusa.

- Ne bih, pritom, zaključio da su tvrtke izgubile povjerenje potrošača tijekom epidemije. Prije bih rekao da su građani uslijed ove krize osvijestili kako pametnije i odgovornije uložiti i trošiti novac. U tom dijelu, sigurno će veliku ulogu kod većine kupaca više kupovne moći odigrati komponenta kupovanja hrvatskih proizvoda, što je već sada zamjetno na primjeru domaćih OPG-ova. Međutim, budimo realni. Hrvati će i tijekom i nakon epidemije i dalje kupovati omiljene svjetske brendove. Dio potrošača niže kupovne moći ne može si priuštiti domaće prehrambene proizvode, koji su, nažalost,t često značajno skuplji od velike lepeze proizvoda iz trgovačkih lanaca - kaže Miliša.

Kriza je u njihovu poslovanju donijela problem značajnog pada naplate što negativno utječe na njihovu likvidnost, a zbog toga i podmirivanje njihovih obveza prema partnerima, dobavljačima i institucijama. Ipak, nisu otpuštali radnike.

- Također se intenzivno pripremamo za funkcioniranje naše tvrtke u “novoj normali”, kako bismo s jedne strane nesmetano nastavili sa svim poslovnim operacijama, a s druge strane zaštitili naše zaposlenike i kupce primjenom odgovarajućih protuepidemijskih mjera. Ova je pandemija definitivno naglavce okrenula dosadašnji način funkcioniranja globalne i lokalnih ekonomija te se svi skupa ubrzano trebamo prilagoditi novoj digitalnoj eri - kaže Miliša.

U E.ON-u rade na ubrzanog digitalizaciji te će u narednih mjesec dana predstaviti mobilnu aplikaciju MojE.ON koja će kupcima pojednostaviti i olakšati praćenje potrošnje električne energije i plina te će se preko nje moći dostaviti brojilo i stanje plinomjera. 

Jutarnja magla u Novom Zagrebu

- Nadogradit ćemo je i atraktivnim programom vjernosti, čime će naši kupci ostvarivati dodatne popuste i pogodnosti, što vjerujemo da će im puno značiti u ovim životnim okolnostima - kaže Miliša. Osvrćući se na ovu krizu optimistično poručuje da sve mora proći pa i ova pandemija. 

- Građani i poduzetnici ne smiju posustati, izdržimo i samo hrabro - završava Miliša. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 56
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.