News

Komentari 2

Uz pomoć moderne tehnologije, HGSS našao čovjeka za dva sata

Uz pomoć moderne tehnologije, HGSS našao čovjeka za dva sata

Hrvatska gorska služba spašavanja posjeduje preko 60 bespilotnih letjelica kojima upravlja 40 licenciranih pilota. Njih koriste u potragama kako bi pretražili veći prostor u manje vremena

Jučer je HGSS u popodnevnim satima dobio dojavu o nestaloj osobi u mjestu Davor, u Brodsko-posavskoj županiji. Spašavatelji HGSS stanice Slavonski brod i Orahovica odmah su izašli na teren. U potragu su se bili priključili i piloti dronova iz Požege.

Također, kako bi se nestala osoba što prije pronašla, u akciji potrage se uključio i veliki broj mještana.

Potraga je sretno završila dva sata nakon. Osobu su pronašli pomoću drona udaljenu otprilike 2 kilometra od mjesta gdje je posljednji put bila viđena.

Iz HGSS su poručili kako je tehnologija neizostavan faktor u svim sferama života te su podigli svoju razinu znanja pomoću Odjela bespilotnih sustava.

- Odjel bespilotnih sustava nam omogućava kontinuiran i nesmetan rad uz kompletnu analizu svih podataka kako bi letačke operacije bile što uspješnije. Ovo zapovjedno vozilo, jučer je sudjelovalo u potražnoj akciji, dokazalo je i opravdalo svoje postojanje - rekao je Filip Biočić, voditelj Odjela bespilotnih sustava.

- Nakon otprilike dva sata smo uspjeli pronaći nestalu osobu i to uz pomoć drona - zaključili su iz HGSS-a.

Najčitaniji članci