Obavijesti

News

Komentari 111

Užas kod Novske: Kamion je bio ispravan, vozač nije usporio

Užas kod Novske: Kamion je bio ispravan, vozač nije usporio
1

Utvrđeno je to u subotu ujutro u kutinskoj Stanici za tehnički pregled uz prisustvo vještaka MUP-ova Centra za forenzička ispitivanja i vještačenja, a to se pokazalo i tijekom probne vožnje.

VIDEO

Kočnice, tempomat, svi vitalni dijelovi kamiona MAN zagrebačke tvrtke Marin Promet, koji je u petak oko 9.30 na odmorištu autoceste A3 sijao smrt, bili su ispravni, objavio je u nedjelju Jutarnji list.

Pokretanje videa...

01:04

Utvrđeno je to u subotu ujutro u kutinskoj Stanici za tehnički pregled uz prisustvo vještaka MUP-ova Centra za forenzička ispitivanja i vještačenja, a to se pokazalo i tijekom probne vožnje. Isprobani su i tempomat i kočnice i nisu uočeni nikakvi nedostaci tijekom pregleda. Nisu radila samo svjetla koja su uništena u naletu na druga vozila, ali sve ostalo je na kamionu bilo ispravno, navodi dnevnik.

Brat vozača: 'On uopće ne pije, a vozi 40 godina. Izgubljen je'
Brat vozača: 'On uopće ne pije, a vozi 40 godina. Izgubljen je'

Jutarnji navodi da je očitanjem digitalnog tahografa ustanovljeno da je vozač (59) iz Zagreba od trenutka kad je krenuo s odmorišta kod Županje, gdje je odmarao nakon što je krenuo put Zagreba iz Beograda u kojem je utovario građevinsko ljepilo u vrećama, prevalio 140 kilometra i stalno je vozio brzinom od 90 kilometara na sat, sve do trenutka udara u auto zagrebačkih oznaka.

Upravo taj podatak ukazuje da je vozač cijelo vrijeme koristio tempomat jer je nemoguće da bi nogom na papučici gasa čitavim putem održavao istu brzinu.

Sud odlučio: Vozač ide na 30 dana u istražni zatvor u Sisku
Sud odlučio: Vozač ide na 30 dana u istražni zatvor u Sisku

"59-godišnji Ivo F. policiji je u razgovoru rekao da je skrenuo kako bi natočio gorivo. Umjesto da je smanjio brzinu, on je brzinom od 90 kilometara na sat ušao na odmorište. Prvo je udario u teretnjak zagrebačkih registracija i nastavio se dalje kretati kroz prostor benzinske postaje, gdje je naletio na 26-godišnju i 28-godišnju pješakinju, koje su od siline udarca odbačene na asfaltnu površinu, nakon čega je udario u dvije 14-godišnje pješakinje".

Vozio prebrzo, 'kosio' sve pred sobom, a zaustavio se na livadi
Vozio prebrzo, 'kosio' sve pred sobom, a zaustavio se na livadi

Podsjećaju i da je po nalogu Općinskog državnog odvjetništva u Sisku određeno i toksikološko vještačenje krvi izuzeto od vozača. Alkotestom je ustanovljeno da vozač nije bio pod utjecajem alkohola. U petak je uhićen, a tijekom subotnjeg popodneva predan je pritvorskom nadzorniku. Uz kaznenu prijavu , ne za nehajno, nego za namjerno izazivanje prometne nesreće u kojoj su smrtno stradale dvije osobe odveden je na ispitivanje u tužiteljstvo. Zapriječena kazna za to djelo je od tri do 15 godina zatvora.

DORH je objavio nove detalje o tragediji.

Županijsko državno odvjetništvo u Sisku zaprimilo je kaznenu prijavu Postaje prometne policije Kutina protiv hrvatskog državljanina (1959.) zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo izazivanja prometne nesreće u cestovnom prometu iz čl. 227. st 1. i 4. Kaznenog zakona te je dežurna zamjenica županijske državne odvjetnice u Županijskom državnom odvjetništvu u Sisku ispitala osumnjičenika i podnijela prijedlog za određivanje istražnog zatvora. (8. 6. 2019.)

Postoji osnovana sumnja da je 60-godišnjak u prijepodnevnim satima 7. lipnja 2019., na 133. km autoceste A3 Bregana-Zagreb-Lipovac kod Novske, prilaznom cestom za isključenje vozila s prometne trake upravljao skupom vozila (teretno vozilo i priključno vozilo) krećući se brzinom od 90 km/h usprkos ograničenju brzine na 40 km/h, pa je na parkiralištu benzinske postaje i odmarališta naletio i usmrtio dvije hrvatske državljanke (obje rođene 2005.), jednoj hrvatskoj državljanki (1993.) nanio teške tjelesne ozlijede opasne po život i jednoj hrvatskoj državljanki (1991.) teške tjelesne ozlijede te oštetio tri vozila, nakon čega se zaustavio na zelenoj površini van kolnika. 

Dežurna zamjenica županijske državne odvjetnice je 8. lipnja 2019. donijela rješenje o provođenju istrage protiv okrivljenika zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio navedeno kazneno djelo te je sucu istrage Županijskog suda u Sisku stavila prijedlog za određivanje istražnog zatvora koji je sutkinja istrage prihvatila i donijela rješenje kojim je okrivljeniku odredila istražni zatvor iz osnove članka 123. stavka 1. točke 3. Zakona o kaznenom postupku u trajanju od mjesec dana, objavio je DORH.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 111
VIDEO

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'
JOŠ JE NISU PRONAŠLI

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'

Djevojčicu od jučer traže stotine ljudi. Tu su volonteri, policija, potražni psi, Gorska služba spašavanja, rudari, helikopteri, termovizijske kamere...

Pozlilo je ocu nestale djevojčice, napisao potresne riječi. Policija ispitala i mamu. Curici ni traga
MISTERIOZNI SLUČAJ IZ SRBIJE

Pozlilo je ocu nestale djevojčice, napisao potresne riječi. Policija ispitala i mamu. Curici ni traga

Svi se nadaju kako će djevojčica uskoro biti pronađena i vraćena svojim roditeljima. U tijeku je velika potraga za Dankom (2) na istoku Srbije. Prvi put su koristili i 'Amber Alert'
Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...
FOTO: STRAVIČNA PROMETNA

Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...

U autobusu je bilo 53 putnika te dvoje vozača. Uz pet poginulih više ljudi je teško ozlijeđeno u ovoj nesreći...