Obavijesti

News

Komentari 37

'Užasnut sam time što je ratni zločinac govorio studentima'

'Užasnut sam time što je ratni zločinac govorio studentima'
1

Osuđeni ratni zločinac Dario Kordić održao predavanje u zagrebačkom Studentskom domu "Stjepan Radić". Mrsić je zahvalio "hrabrim studentima" koji su pokušali spriječiti organizaciju jedne takve tribine

VIDEO

Saborski zastupnik Demokrata Mirando Mrsić izjavio je u srijedu kako je užasnut činjenicom da je osuđeni ratni zločinac Dario Kordić održao predavanje u zagrebačkom Studentskom domu "Stjepan Radić", zbog čega je u Saboru zatražio hitno očitovanje Sveučilišta u Zagrebu i Zagrebačke nadbiskupije, koja je predavanje i organizirala.

Zar je ovo Kristova crkva, zar su ovo njegovi pastiri, zar je zločinac Dario Kordić najpozvaniji govoriti o Bogu?

Dario Kordić je u svom monologu govorio o tome kako je upoznao Boga iza rešetaka i da mu je upravo on pomogao da na kraju bude i oslobođen. Nije se na adekvatan način pokajao zbog svojih nedjela koje je napravio tijekom rata. Tijekom cijelog svog govora vrtio je krunicu u ruci. Kroz cijeli govor opisivao je svoj put od ulaska u zatvor pa sve do izlaska. Rekao je kako je Bog čistio njegovu dušu. „Ja sam u svom srcu čuo glas koji je govorio: Dragi moj sine, prepusti se u moje ruke, tvoju parnicu ću ja voditi“, rekao je Kordić. Dario Kordić pred Haškim sudom je osuđen na 25 godina zatvora zbog ratnih zločina u Bosni u Lašvanskoj dolini. Njegova najstarija žrtva je imala 81 godinu, dok je najmlađa imala samo osam mjeseci. Pušten je na slobodu nakon 17 godina u zatvoru. Rekao je da je Hrvatska „Kristova“ i kako će je mladi dovesti na svjetsku scenu. Pozdravio je branitelje u publici i generala Miju Jelića, također optuženog za ratni zločin. Na tribini je bio i Joe Šimunić. Na tribinu su upala i četiri ljevičarska aktivista koji su počeli skandirati „ratni zločinac“ te su nosili natpis „Dario Kordić – ratni zločinac.“ Na takav potez aktivista žustro su reagirala publika, a nekolicina je nasrnula na njih i izbacila ih iz dvorane. Iz publike se moglo čuti kako će oni srediti aktiviste i pobrinuti se za njih te su pozvali Kordića da nastavi s govorom. Moderator je krenuo smirivati situaciju dok je Kordić rekao „Bože oprosti im, ne znaju što rade.“ Kordić je rekao kako se moli i za dobronamjerne i nedobronamjerne. Ljevičarski aktivisti smatraju da je apsolutno neprihvatljivo da se nekome poput Darija Kordića daje prostor u jednom studentskom domu. Jedan od prosvjednika misli kako ne bi trebalo biti mjesta za Darija Kordića na teritoriju Sveučilišta. „Umjesto da profesori, akademici i književnici drže predavanja, drže ih osuđeni ratni zločinci koji kroz opaske i viceve relativiziraju što su napravili“, rekao je aktivist. Kaže kako nitko u publici nije bio spreman pitati Kordića o zločinima za koje je osuđen. Zato su se mobilizirali da ukažu na taj problem. Njegov kolega kaže da je to izjava kojom se daje do znanja da se ne može tek tako promovirati ljude poput Kordića. Tribinu je organizirao don Damir Stojić koji je tribinu završio molitvom. Rekao je da je pozvao Kordića zato što je Kordić, po njemu, čovjek koji je upoznao Krista te ga je usporedio sa svetim Pavlom. U organizaciji tribine sudjelovao je i Zavičajni klub hercegovačkih studenata. Ova tribina nije prva kontroverzna odluka studentskog doma Stjepan Radić. Prošle su godine dopustili postavljanje zastava i natpisa podrške osuđenoj haškoj šestorki, dok su LGBT zastavu stanara doma s natpisom „I mi tu živimo“ gotovo odmah zabranili.

Posted by Blog ti mater on Wednesday, 3 April 2019

 - Užasnut sam situacijom koja se jučer desila u Zagrebu, gdje je u organizaciji crkve u prostorima Sveučilišta u Zagrebu pred studentima govorio osuđeni ratni zločinac. Kakvu poruku šaljemo građanima i onima koji su pobijeni u Ahmićima - upitao je Mrsić, napominjući da je Kordić jedan od šestorice Hrvata iz BiH koje je Haški sud osudio za ratne zločine nad Bošnjacima 1990-ih godina.

Zbog svega je zatražio hitno očitovanje Studentskog centra Zagreb, Zagrebačke nadbiskupije i rektora Sveučilišta u Zagrebu, ali i zabranu budućih gostovanja osuđenog ratnog zločinca.

Mrsić je zahvalio "hrabrim studentima" koji su javno iskazali svoje negodovanje i pokušali spriječiti organizaciju jedne takve tribine a onima koji su došli dati podršku osuđenom ratnom zločincu poručio je da se zapitaju: "Pronalazite li riječi Boga u riječima ratnog zločinca, ili u suzama i patnji svih onih koji su stradali od Kordićeve ruke".

"Neka je njih bilo sto, morali smo mu reći da je ratni zločinac"
"Neka je njih bilo sto, morali smo mu reći da je ratni zločinac"

- Dario Kordić nije Hrvatska koju želimo, ni Hrvatska u kojoj želimo živjeti. Želimo da Hrvatska bude drugačija - istaknuo je.

HDZ-ovac Ivan Šuker uzvratio mu je kako "možda neke još uvijek smeta što ima Hrvata u BiH".

Inače, Dario Kordić govorio je u utorak navečer o vjeri i Bogu na skupu u u zagrebačkom Studentskom domu "Stjepan Radić", a skupina studenata prekinula je predavanje uz povike Kordiću da je ratni zločinac.

Mladi splitski student, jedan od onih koji su prekinuli predavanje ratnog zločinca, za Slobodnu Dalmaciju kazao je da su spontano odlučili ući kad su čuli da 'taj Kordić priča iz pozicije moralne vertikale o Bogu i životu'. 

Video: Pogledajte upad mladih na Kordićevo izlaganje o vjeri
Video: Pogledajte upad mladih na Kordićevo izlaganje o vjeri

Brane Kordića i pozivaju na nasilje

U međuvremenu se sukob prelio na društvene mreže gdje studenti brane Kordića. U Facebook grupi Studentskog doma "Stjepan Radić" vodi se burna rasprava o Kordićevu predavanju. Velika većina studenata koja sudjeluje u raspravi brani ratnog zločinca, a njihove komentare prenosimo bez ispravljanja pravopisnih i gramatičkih grešaka. 

Dario Kordić pričao o vjeri uz povike: 'Ti si ratni zločinac'
Dario Kordić pričao o vjeri uz povike: 'Ti si ratni zločinac'

"Ono kad 4 debila upadnu u punu dvoranu ljudi koji su došli poslušat heroja domovinskog rata. 
Da nije bilo susjedne države mi danas ne bi bili tu. Ti bi mozda i bio jer vjv nisi ni priželjkivao ovu državu", napisao je jedan od njih, a na njega se odmah nadovezao drugi s komentarom upućenom aktivistima: "takvi nam ne trebaju u RH".

"Ponoviću se. Da nije bilo Kordića i sl. RH ne bi postojala", javio se opet prvi.  Treći je aktivistima zaprijetio istrebljenjem. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 37
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa