Obavijesti

News

Uživanje uz vrhunsku kapljicu usred zelenila odmor je kakav nam svima treba...

Uživanje uz vrhunsku kapljicu usred zelenila odmor je kakav nam svima treba...
1

Obilazak vinskih cesta Jastrebarskog, Samobora ili Zeline najbolji je način za uživanje u okusima vina, samo izaberite kojom vinskom cestom želite zakoračiti… Sve su udaljene manje od sat vremena od Zagreba

VIDEO

Hrvatska je prepuna jedinstvenih doživljaja i uvijek postoji nešto novo za otkrivanje, ali i mjesta kojima se uvijek rado vraćamo. Nakon Zagorja i Vrbovskog, naši Putoholičari kroz Hrvatsku obišli su vinske ceste Jastrebarskog, Samobora i Zeline. Uživanje uz vrhunsku kapljicu usred zelenila odmor je kakav nam svima treba, daleko od gužve i stresa.

Obilazak vinskih cesta najbolji je način za uživanje u okusima vina, samo izaberite kojom vinskom cestom želite zakoračiti… Sve su udaljene manje od sat vremena od Zagreba. U svakom od tih mjesta nalaze se i gradski muzeji, koje se svakako isplati posjetiti, ako već niste. 

Na Plešivici vinogradarstvo i vinarstvo imaju dugu i bogatu tradiciju, lozu su uzgajali možda već Iliri i stari Rimljani. Grofovi Erdödy donijeli su sortu rajnski rizling, koja se i danas uzgaja. Plešivičke kleti prepoznatljivi su simbol ovoga kraja, u njima su stoljećima nastajala plešivička vina.

Iva i Branko prvo su otišli do vinarije Jagunić, gdje su probali poznati narančasti traminac na Plešivici (Orange), potom i do vinarije Griffin Ivančić na Plešivici. Portugizac je autohtona sporta od koje se, između ostalog, radi pjenušac, a Ivu i Branka iskusni su vinoljupci podučili i kako se pjenušac pravilno otvara. Inače, portugizac je domicilna sorta, od koje se radi pjenušac. Turistička ponuda Plešivičke vinske ceste može se podijeliti na tri segmenta: svi vinari nude degustaciju vina u svojim podrumima, neki vinari osim degustacije imaju ugostiteljsku ponudu – nude domaću hranu, a posljednji osim degustacije i ugostiteljske ponude nude smještaj u prekrasno uređenim smještajnim objektima, s pogledom na plešivički „vinogradski“ amfiteatar, koji ostavlja bez daha.

Iva i Branko potom su se zaputili do Samobora, do podruma Philipecz, kako bi probali bermet, poznati samoborski aperitiv koji se radi od crnog vina uz dodatak voća. Obitelj Filipec već generacijama njeguje tradiciju pripravljanja bermeta. To je naziv za crno aromatizirano vino, pripremljeno od biranih sorti grožđa, pelina i južnog voća. Ivi i Branku bermet su poslužili uz dva vrhunska specijaliteta  - rogač i suhe smokve. Inače, bermet se proizvodi više od 200 godina, a čak 10 mjeseci leži u bačvi prije posluživanja.

A znate li u kojim je vinima uživao Beethoven? Legenda kaže - u zelinskim. Naši su Putoholičari prošetali središtem Zeline, zaštićenom kulturno-povijesnom jezgrom te su posjetili OPG Puhelek-Purek. Zaputili su se i do vinarije Kos Jurišić. U izletištu vinarije Kos Jurišić nude košare s toplim kruhom, domaćom hranom i vinima, a u vinogradu se bale sijena pretvaraju u stolove, koje okružuju dekice i jastuci te pozivaju na čaroban ugođaj. Špekec, picek i vege su spremni, vinčeko ja također tu, a pogled na brežuljke na kojima su vinogradi otkriva zelene kutke prigorskoga kraja. 

 

Iva i Branko oduševljeni su ponudom, no uspjeli su vidjeti i neke od divota. Na brdu Tepecu smjestila se kapela sv. Ane, najmlađa od samoborskih baroknih crkvi.  Na plesalištu iza kapelice snimljen je dio legendarnog filma Kreše Golika „Tko pjeva zlo ne misli“.

Stigli su posjetiti i Dvorac Erdödy, najstariji  sačuvani spomenik kulture u Jastrebarskom. Podigao ga je ban Matija Gereb između 1483. i 1489. Dvorac Erdödy, kojem predstoji skora potpuna obnova, okružen je lijepim engleskim perivojem, danas omiljenim jaskanskim šetalištem.

Projekt In Cultura Veritas „Okus vina – dodir baštine“ poziva i vas da obiđete prekrasne vinograde i dopustite da vas osvoje kapljice bogate ponude crnih, bijelih vina i pjenušaca. Prepustite se spokoju prirodnih ljepota i prošećite parkovima, gorama, špiljama, stazama i zavirite u kulturu i tradiciju ovog područja.

Na Zelinskoj vinskoj cesti očekuju vas Vinogradarstvo Željka Jarec Bukal, Vina Kos, Vina Jarec Kure, Eko klijet Čegec, Vina Kos Jurišić, Klet Ljubekov gaj, Kušaonica vina Zdravko Puhelek, Vinski podrum Dražen Smrdnić i OPG Puhelek Purek. Također, tu su i lokaliteti i objekti kulturne baštine: Zaštićena kulturno-povijesna gradska jezgra, Crkva Sv. Ivana Krstitelja, Stari grad Zelingrad i Muzej Sv. Ivan Zelina.

Na Samoborskoj vinskoj cesti posjetite vinarije: Izletište Gogo, Izletište Mlin iz bajke, Seljački turizam Pavlin, Kušaonica Vrh, Vinska klet OPG Jaić Krasnik, Seljačko domaćinstvo i izletište Oslaković, Podrumi Philipecz, Vina Župančić. Lokaliteti i objekti kulturne baštine na samoborskom području su Kapela Sv. Ane na Anindolu, Dvorac Livadić sa Samoborskim muzejom, Župna crkva Sv. Anastazije, Zaštićena kulturno-povijesna gradska jezgra Samobora, Grgosova špilja, Rudnik sv. Barbare u Rudama, Park šuma Tepec-Palačnik i staza Anindol, Bio park „Divlje vode“, Botanički vrt Suban i Fotogalerija Lang, dok u Livadićevoj ulici 7 možete razgledati Samoborski kraluš - tradicijsku ogrlicu nastalu nizanjem staklenih zrnaca, prepoznatljivu u samoborskom kraju.

Na Jaskanskoj vinskoj cesti brojne su plešivičke vinarije i imanja s ponudom vlastitih vina: Izletište - vinogradarska kuća Robert Braje, OPG Danijel Golubić, Vinarija Griffin Ivančić, Vina Kolarić, Gospodarstvo Kurtalj, Poljoprivredna zadruga Plešivica, Vinarija Damir Drago Režek, Podrum i vinogradarstvo Stjepan Sirovica, Vinarija Lagradi, Vinarstvo i vinogradarstvo Branko Pušćak, Izletište Režekov podrum, Vinarija Šember, Dvorska vina Šoškić, Vina Vučinić i izletište Španić.

Od lokaliteta i objekata kulturne baštine na području Jastrebarskog nalaze se Franjevački samostan i Crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije, Dvorac Erdody, Župna crkva Sv. Nikole, Izvor Sveta Jana, Crkva Sv. Ane u Gorici Svetojanskoj, Bačvarska zbirka obitelji Golub, Park uz dvorac Erdody, Planinarska piramida Žitnica (Japetić), Mlin i mlinarova hiža u Dragi Svetojanskoj, Park prirode Žumberak – Samoborsko gorje, Gradski muzej i galerija Jastrebarsko, Crkva Blažene Djevice Marije u Volavju i Kapela Sv. Duha.

 

Kako su se proveli Iva i Branko pogledajte u našem videu

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

Provedite vikend u Slavoniji uz Adrenalinski park, vrhunska vina i smuđa s roštilja
ZLATNO PODUNAVLJE

Provedite vikend u Slavoniji uz Adrenalinski park, vrhunska vina i smuđa s roštilja

Naše voditelje, Putoholičare Ivu i Branka, pratimo na proputovanju Hrvatskom u jednom od najljepših europskih parkova prirode, Kopačkom ritu, a otkrivaju nam i vrhunsku gastronomiju erdutskog i iločkoga kraja

Villa Neretva zove na odmor iz snova uz vrhunski brudet i  delicije od jegulja i žaba
PROMO

Villa Neretva zove na odmor iz snova uz vrhunski brudet i delicije od jegulja i žaba

Svim gostima hotela Restaurant Villa Neretva nudi se nezaboravno iskustvo – fotosafari kroz dolinu Neretve. Izlet kroz kanale rijeke Neretve prava je radost za oči i dušu. U ponudi je i berba mandarina...
Ovih 5 zanimljivosti vjerojatno niste znali o Gradu heroju
UPOZNAJTE VUKOVAR

Ovih 5 zanimljivosti vjerojatno niste znali o Gradu heroju

Povijest Vukovara najčešće se spominje u kontekstu rata, no grad je to koji nudi mnogo više od poslijeratnih ožiljaka. Izdvojili smo pet manje poznatih zanimljivosti o Gradu heroju, koje će vam otkriti pravi duh Vukovara