Obavijesti

News

Komentari 76

UŽIVO Ispred kuće Žinićeva sina. Ruševna i ima crvenu naljepnicu

UŽIVO Ispred kuće Žinićeva sina. Ruševna i ima crvenu naljepnicu

Uz potrese koji su i jutros uznemirili mještane Gline i Petrinje, Glinu trese i afera sa nekretninama Ive Žinića koji je zaboravio staviti u imovinsku karticu da ima i dio velikog imanja, a besplatno živi u dodijeljenoj kući

VIDEO

Ruševna kuća Darija Žinića, sina sisačkog župana, nalazi se nekoliko stotina metara od sporne kuće u kojoj živi župan. Ima crvenu naljepnicu kao i mnoge druge kuće oštećene u potresu i slovo R. No problem je u tome što je ova kuća u ovakvom stanju bila i lani.

POGLEDAJTE VIDEO

Inženjer Josip Atalić pojasnio nam je kako je izgleda napravljena greška kad je preventivno stavljena naljepnica.

- Inače, kuće koje su već bile srušene od prije ne dobivaju crvene naljepnice. Ta je ulica obiđena neposredno nakon potresa. Naljepnica je stavljena preventivno, ali je u aplikaciji uneseno da je od prije oštećena i da je napuštena. Svi podaci iz aplikacije dostupni su svim službama, tako da s tim opisom ta nekretnina neće moći biti srušena o državnom trošku - rekao je jučer Atalić za 24sata.

Plenkoviću, država se ne brani radarima, nego poštenjem
Plenkoviću, država se ne brani radarima, nego poštenjem

No problem je i u tome što je na kući slovo R, kojom se označavaju kuće predviđene za rušenje, a Atalić je pojasnio da to njihovi inženjeri nisu napravili. Pitanje je - Tko je označio kuću?.

Statičar Krunoslav Komesar za N1 je upravo komentirao slučaj kuće Žinićeva sina te također potvrdio da se radilo o previdu statičara volontera. Kaže da se radilo o brojnim volonterima iz drugih dijelova Hrvatske, koji ne znaju tko je tko u Glini. Na pitanje kako na cijelom pogođenom području, osim ove ruševne kuće s crvenom naljepnicom ima i drugih takvih, dodao je i da će se na njihovu bazu vezati druge državne službe koje će potom odlučivati o tome što će se rušiti, a što ne, upravo iz tog razloga.3

Pogledajte video

'Majci su dali crnu vreću i zatvorili vrata'

Podsjetimo, jučer smo ekskluzivno razgovarali i sa suprugom pokojnog Jovana Paspalja, bivšeg vlasnika kuće u Runjaninovoj, u kojoj od 1995. godine živi Ivo Žinić.

- Kad je moja majka došla oko 1996. godine da zamoli gospođu Nenu, Ivinu suprugu, koju otprije jako dobro poznajemo, da joj preda neke stvari iz kuće, ona je otvorila vrata i rekla joj: ‘Čekaj tu na ulazu’. Donijela joj je jednu crnu vreću s tavana u kojoj su bile dječje diplome, štedne knjižice i ostali dokumenti, bacila joj je to na vrata i zatvorila. Nije je pustila u kuću - kaže nam gospođa Paspalj.

Bivši vlasnici kuće u kojoj živi Žinić: 'Majci su dali crnu vreću s dokumentima i zatvorili vrata'
Bivši vlasnici kuće u kojoj živi Žinić: 'Majci su dali crnu vreću s dokumentima i zatvorili vrata'

Obitelji Paspalj inicijalno je ponuđeno, kažu, 50 tisuća maraka, što su odbili, a gospođa Paspalj kaže da je i Žinić osobno nazvao i ponudio taj novac. Odbili su. Zatim im je država ponudila 80 tisuća maraka i to su prihvatili. Ugovor je, kažu, potpisan početkom 2000. godine.

Također, razgovarali smo s još jednim članom obitelji Paspalj.

Radomir Paspalj i pokojni Jovan bili su od dva brata djeca, prvi rođaci. Radomir (68) ostao je u Majskim Poljanama sa suprugom Radojkom.

Ispričao nam je da je njegov rođak bio imućan čovjek, inženjer u tadašnjoj glinskoj predionici. Obitelj je bila cijenjena u Glini.

Kaže da je Jovan otišao s obitelji iz straha.

- On nije bio u vojsci, nije nikada gledao tko je koje nacionalnosti. Imali su široki krug prijatelja i katolika i pravoslavaca. Nikad ni s kim ni ružnu riječ nisu progovorili. Jovan je bio jako vezan za kuću, dolazio je 20-ak puta, dok nije prošle godine preminuo. Njemu je sve to teško palo, obolio je nakon što je izgubio kuću. Tu tjeskobu, svu tu muku dugo je držao u sebi – kaže nam Radomir.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 76
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.