Obavijesti

News

Komentari 266

UŽIVO IZ AFRIKE Novinar 24sata u Zambiji: Osmero Hrvata još čeka da ih puste iz zatvora

UŽIVO IZ AFRIKE Novinar 24sata u Zambiji: Osmero Hrvata još čeka da ih puste iz zatvora
4

Sad im se obnavlja viza kako bi potom mogli regulirati privremeno boravište u Zambiji, a sve uvjete suda već su ispunili, pojasnila nam je zambijska novinarka koja prati pravosuđe

VIDEO

Osmero Hrvata u srijedu poslijepodne i dalje je čekalo da ih puste iz zatvora u Ndoli, javlja naš reporter Denis Mahmutović iz Ndole.

POGLEDAJTE VIDEO

Hrvati čekaju izlazak na sljedeće ročište, a prema posljednjim informacijama s terena, pritvoreni Hrvati ne odgovaraju na medijske upite, kako im je savjetovalo i odvjetništvo.

Prolaznici s kojima smo pričali u Ndoli površno su upoznati sa slučajem pritvorenih Hrvata, a sa kaznenog odjela suda trenutno nema službenih izjava. A ni rijetki službenici, koji su prolazili ispred suda nisu bili raspoloženi za snimanje i davanje izjava.

Moraju obnoviti vizu

Kao što nam je ranije potvrdila zambijska novinarka koja prati pravosuđe, Hrvati su i dalje bili u pritvoru, a njihov odvjetnik rekao joj je kako je sve na imigracijskim službama koje rješavaju dokumentaciju.

- Moraju obnoviti vizu jer im je istekla, a naravno da je nisu mogli obnoviti prije jer su u zatvoru. Dakle, sad im se obnavlja viza kako bi potom mogli regulirati privremeno boravište u Zambiji. Sve uvjete koje im je sud odredio prošlog tjedna kad im je odobrio puštanje iz zatvora kako bi se branili sa slobode, oni su već ispunili. Platili su svaki po 1000 dolara jamčevine, pronašli su po dvoje zambijskih državljana koji će jamčiti za njih. Sve su ispunili, no imigracijske službe su se usprotivile njihovom puštanju na slobodu jer su tražile da reguliraju privremeno boravište u Zambiji - kazala je jutros zambijska novinarka za 24sata.

Svaki od hrvatskih državljana ukupno mora platiti još oko 1000 dolara, odnosno 18.000 zambijskih kavača što iznosi 973 američkih dolara za rješavanje ove papirologije odnosno produženja vize i reguliranja boravišta.

Odvjetnici uhićenih hrvatskih državljana u Zambiji trenutno rade na ispunjavanju najnovijih uvjeta koje su za njihove klijente zatražile zambijske imigracijske službe, kako bi ih pustili iz zatvora u kojem su već 43 dana.

Kako smo već objavili, Odjel za useljeništvo javio je odvjetniku da oni ne produljuju boravak osobama koje su u pritvoru već da moraju dobiti privremene dozvole s obzirom na to da nemaju važeći imigracijski status.

Ne zna se što je s djecom koja su hrvatski državljani

Naši državljani imaju novog odvjetnika, kojeg su angažirali netom prije prošlog ročišta, i to zahvaljujući kontaktima koje su dobili preko europskih veleposlanstava smještenih u Zambiji jer, kao što je poznato, Hrvatska ondje nema diplomatsko predstavništvo nego je najbliže hrvatsko veleposlanstvo ono u Pretoriji, odakle je nekoliko puta naše državljane, koji su ujedno državljani EU, posjetio jedan od službenika navedenog veleposlanstva. Obilazi ih i fra Ivica Perić, koji je na misiji u Zambiji, a koji im odnosi hranu, vodu te im je na sudu pomagao sve prevoditi.

Međutim, još se ne zna gdje su smještena djeca koju su posvojili, a koja su također hrvatski državljani jer imaju sve hrvatske dokumente s obzirom na to da su općinski sudovi u Varaždinu i Zlataru potvrdili dokumentaciju na temelju koje su djeca dobila hrvatsku putovnicu i ostale naše dokumente. Posvojitelji su se obratili, kako doznajemo, navedenim sudovima jer su manje opterećeni, odnosno imaju manje predmeta u obradi, pa je na njima procedura brže tekla nego što bi to bilo na većim sudovima u Zagrebu. Što se tiče djece, zna se samo da su ih prilikom uhićenja njihovih posvojitelja 7. prosinca u Međunarodnoj zračnoj luci "Simon Mwansa Kapwepwe" odvele zambijske imigracijske službe i njihova je sudbina od tada nepoznata.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 266
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.