Obavijesti

News

Komentari 10

VIDEO Ministar Filipović o mjerama protiv poskupljenja: 'Nije ovo nikakva molba...'

VIDEO Ministar Filipović o mjerama protiv poskupljenja: 'Nije ovo nikakva molba...'

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović i šef Državnog inspektorata Andrija Mikulić nakon sjednice dali su izjavu medijima

VIDEO

Vlada je na sjednici usvojila zaključak kojim se pozivaju baš svi, od trgovaca do ugostitelja i obrtnika, da vrate cijene na razinu prije konverzije, odnosno na dan 31.12. i onda je provedu bez poskupljenja. Premijer Andrej Plenković istaknuo je kako su poskupljenja 'lov u mutnom' i čisto profiterstvo.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović i šef Državnog inspektorata Andrija Mikulić nakon sjednice dali su izjavu medijima.

PRATITE UŽIVO:

- Na današnjoj sjednici Vlade donijeli smo zaključak kojim se obvezuju svi trgovački subjekti da vrate svoje cijene na 31. prosinca 2022. godine. Time se obvezuju i svi odgovorni subjekti za nadzor da isti obave i da nas o svemu obavijeste - rekao je ministar Davor Filipović. 

Na pitanje novinara zašto bi poduzetnici poštovali zaključak Vlade koji nije obvezujuć ni za koga, ministar je rekao da je Vlada spremna na neke nove poteze kojima bi se zaštitio standard građana.

- Ovo nije nikakva molba, nego obvezujući zaključak. Zaključak Vlade itekako obvezuje svakog poduzetnika, svaki subjekt. Da imate pred sobom zaključak Vlade, biste li ga odlučili poštovati? - rekao je Filipović. 

Ovo su Vladine mjere protiv poskupljenja: Trgovcima šalju inspekciju, carinu, poreznike...
Ovo su Vladine mjere protiv poskupljenja: Trgovcima šalju inspekciju, carinu, poreznike...

- Mislim da u ovim trenucima trebamo svi postupati partnerski, ne može nitko loviti u mutnom, tu su nadležne institucije, a postoji još mehanizama koje mi kao Vlada možemo zaštititi standard naših građana - dodao je.

Objasnio je da Vlada može ograničiti cijene nekih artikala. 

- Ovaj zaključak ide u smjeru vraćamo cijene na 31.12. Imamo dodatne mehanizme i nadam se da ih nećemo trebati koristiti, da će svi shvatiti ovu situaciju i da će se svi ponašati društveno-odgovorno - naglasio je.

'Građani su na prvom mjestu'

- Osvijestimo se svi, građani su na prvom mjestu, ne vjerujem da je ikome od tržišnih subjekata u interesu da ima cijene na temelju jesenskih paketa mjera. Mi nećemo kao Vlada dozvoliti podizanje cijena kao što su to neki učinili, pa i do 80 posto. Ovo je bio pokušaj dijela onih da iskoriste konverziju valute, a ovaj će zaključak biti na snazi dok god građani šalju prigovore. Cijene su zamrznute za vrijeme dok se to ne razriješi - dodao je.

- Cijene na 31. prosinca. Pojačane kontrole. Ne vjerujem da je ikome u interesu da mu porezna ili inspektorat ne izlazi iz prostora. Ne vjerujem da je ikome u interesu da donesemo odluku da više neće imati cijenu na temelju jesenskog paketa mjera koja je kud i kamo jeftinija od tržišne - dodao je.

Telekomima je dozvoljeno dizati cijene zbog inflacije: HAKOM izdao dokument još u studenom
Telekomima je dozvoljeno dizati cijene zbog inflacije: HAKOM izdao dokument još u studenom

Poskupljenje usluga telekoma

- Vidim to kao problem, ozbiljan problem. Telekomi su obuhvaćeni našom mjerom o cijeni električne energije. Nije korektno sad najavljivati bilo kakva poskupljenja, posebno kad oni to rade. Telekomi plaćaju puno jeftiniju struju intervencijom Vlade i s njihove strane nije opravdano nikakvo poskupljivanje usluga. Pozivam ih da revidiraju razmišljanje o poskupljenju, jer njihove najave svakako vidim kao problem - dodao je.

- Svi su dužni voditi računa o standardu građana, a ove odluke se trebaju pridržavaju svi u lancu. Te priče tko je tko što podigao ili slično, moram priznati u ovom nas trenutku ne zanimaju. Kontrolirali smo cijenu goriva, niste vidjeli nikoga da je snizio cijene kad su pale cijene goriva, spuštali smo PDV i nikad se nije dogodilo da ste vidjeli niže cijene. Još ću jednom ponoviti, ovo je obvezujući zaključak, itekako ćemo pratiti što će se događati, sve institucije će raditi punom parom, a napominjem Vlada još ima mehanizama kako bi očuvala standard građana - objasnio je ministar.

Šef inspektorata: Kazne su preko 26 540 eura

- Postoji metodologija utvrđivanja što je opravdano, što nije kada se podiže cijena. Bitno je za reći da od kada je stupio zakon o uvođenju eura inspektori su napravili više od 8 tisuća nadzora i utvrdili više od 1750 prekršaja - rekao je Glavni državni inspektor Andrija Mikulić na konferenciji za medije nakon sjednice Vlade. 

- U zadnjih 48 sati napravili smo 350 nadzora i moram konstatirati da je u području trgovine, uslužnim djelatnostima i ugostiteljstvo došlo do podizanja cijena. Otprilike vam je taj postotak 31 posto - rekao je.

- U trgovini smo zasigurno utvrdili da je cijena išla od 3 do 19 posto gore - kazao je,

Dodao je su u uslužnim djelatnostima cijene otišle od 10 do 80 posto, a u ugostiteljstvu od 1 do 10 posto. Navodi kako se radilo o periodu od 2. siječnja do srijede navečer.

- Ne može biti dobit iznad interesa hrvatskih potrošača - rekao je Mikulić te dodao kako je Vlada paketima mjera 'pružila ruku i pokazala partnerski odnos prema poduzetnicima'.

Istaknuo je kako je riječ o enormnim iznosima, a kazne su vrtoglavo visoke - i do 26 540 eura.

- Valjda sada netko treba shvatiti da ovo ne može pasti na teret i kičmu potrošača - rekao je Mikulić te istaknuo da će Vlada posegnuti za svim mehanizmima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Milanović sazvao Sabor, sutra će dati mandat Plenkoviću
IZBORI 2024.

Milanović sazvao Sabor, sutra će dati mandat Plenkoviću

Andrej Plenković objavio je kako su u četvrtak sakupili potrebnih 76 potpisa za formiranje nove Vlade

Horor u Belgiji! Curu (14) dečko namamio u šumu. Silovali je i mučili, uhitili su 10-ero djece
ODVJETNIKU MUČNO

Horor u Belgiji! Curu (14) dečko namamio u šumu. Silovali je i mučili, uhitili su 10-ero djece

'Ovo nikad nisam doživio u svojoj karijeri', rekao je šokirani odvjetnik osumnjičenog. Pretpostavlja se da je djevojka provela dva dana u šumi i ondje ju je najmanje dva puta silovala, mučila i zlostavljala skupina djece
’Stjepan Čajić ju je postavio za šeficu’; On kaže: ‘To je laž, svi dišemo s radnicima Varteksa’
VARTEKS U ŠTRAJKU

’Stjepan Čajić ju je postavio za šeficu’; On kaže: ‘To je laž, svi dišemo s radnicima Varteksa’

Radnici Varteksa još čekaju plaće. Uprava šuti, sindikati prozivaju dioničara