Obavijesti

News

Komentari 435

Najavili strože kontrole i kazne. Capak: 'Imamo rast od 45 posto u odnosu na prošli tjedan'

Najavili strože kontrole i kazne. Capak: 'Imamo rast od 45 posto u odnosu na prošli tjedan'

Davor Božinović na presici Stožera rekao je da oni koji budu kršili mjere, sigurno neće imati pravo na naknade koje se isplaćuju za smanjeno poslovanje

VIDEO

Epidemiološka situacija u Hrvatskoj se pogoršala, a već treći dan za redom dnevni brojevi su nam iznad tisuću. Tako danas imamo 1112 slučajeva i 17 preminulih.

Nacionalni stožer danas je iznio detalje novog plana borbe protiv virusa, koji se odnosi na lokalne razine.

Incidencija za Hrvatsku je 248.5, najniža je u Virovitičko-podravskoj županiji

Ravnatelj HZJZ-a, Krunoslav Capak, istaknuo je kako smo u pet dana prošlog tjedna zabilježili 823 nova slučaja, tjedan ranije u istom tom razdoblju, 590, a ovaj tjedan imamo povećanje od čak 45 posto.

 -. Incidencija nam  iznosi 248.5, najniža je u Virovitičko-podravskoj, a najviša u Primorsko-goranskoj. Na ljestvici zemalja EU po tome je Hrvatska na 8. mjestu - rekao je. 

Do jučer je prvo mjesto po najnižoj incidenciji držala Istarska županija.

Do sada su potrošene 365.082 doze cjepiva i cijepljeno 280.622 ljudi. S jednom dozom cijepljene ih je 222.162, a s dvije doze njih 76.460.

Vraćamo se u crne prosinačke brojke: 'Povjerenje u cjepivo je poljuljano, to će napraviti štetu'
Vraćamo se u crne prosinačke brojke: 'Povjerenje u cjepivo je poljuljano, to će napraviti štetu'

Ravnateljica Klinike Fran Mihaljević, Alemka Markotić, rekla je da se bilježi pojačan porast oboljelih i hospitaliziranih, a da dominaciju preuzima britanski soj, u nekim zemljama čak 80 posto.

 - Nove informacije su vezane i uz južnoafrički soj, ona isto bilježi porast i širenje ne samo u žarištima, nego ima i lokalnih širenja pa je teško utvrditi tko ga je raširio.

Sv. Petar Orehovec: Vrlo slab odaziv građana na cijepljenje cijepivom AstraZenece

 Markotić je podsjetila da je EMA utvrdila da nema razloga za stopiranje cijepljenja AstraZenecom, ali da će se pratiti nuspojave.

 - Generalni je zaključak da je rizik od nuspojava manji nego opasnost od COVID-a - kazala je ravnateljica Klinike za infektivne bolesti 'Dr. Fran Mihaljević'

Koliko je kazni naplaćeno ugostiteljima?

Načelnik Stožera, Davor Božinović, kazao je da smo dugo odolijevali negativnim trendovima, ali da sada i u Hrvatskoj počinje dominacija zaraznijih varijanti virusa. Mjere će se, dodao je, donositi na lokalnoj razini, a provodit će se i jača kontrola kršenja mjera.

- Stožer je donio dvije upute kojima se od lokalnih stožera traži da pojačaju nadzor provođenja epidemioloških mjera što znači i sankcioniranje, a drugo je predlaganje mjera u suradnji sa strukom, ali i turističkim zajednicama. Možemo uspjeti samo ako svatko preuzme odgovornost .To ne znači prebacivanje odgovornosti na nekog drugog, ali treba nam pogotovo u ovoj situaciji, što veća i što šira uključenost svih koji moraju postati sastavni dio rješenja koja pred nas postavlja ova zahtjevna situacija -  rekao je šef Stožera.

Šok prizori u bolnici u Karlovcu, korona pokosila čitave obitelji: 'Već tri tjedna ne mogu hodati'
Šok prizori u bolnici u Karlovcu, korona pokosila čitave obitelji: 'Već tri tjedna ne mogu hodati'

Nekoliko puta je naglasio kako se ugostitelji ne pridržavaju mjera i imaju zatvorene terase. Staklene stijene moraju biti skroz otvorene, sa svih strana. Na pitanje koliko je kazni naplaćeno ugostiteljima otkako su otvorene terase kafića, naveo je 30-ak i najavio oduzimanje naknada onima koji krše mjere.

 - Mislim da sam vidio popis 30 i nešto subjekata iz područja ugostiteljstva, to je popis koji se odnosi i na inspektorate i na policiju. Ono što je činjenica, a mislim da upravo vijeće HZZ-a ima uskoro sjednicu na kojoj će razraditi dodatno uvjete za naknade koje se isplaćuju vezao za smanjeno poslovanje pojedinih sektora zbog mjera Stožera, sigurno je da oni koji budu kršili mjere neće imati pravo na kompenzaciju jer to nema logike. S jedne strane dobivaš naknadu od države, a s druge strane se ne pridržavaš mjera - naglasio je Božinović.

Capak o nuspojavama i cijepljenju žena kod žena starosti od 25 do 55 godina

Na pitanje postoji li netko tko se ne bi trebao cijepiti AstraZenecinim cjepivom, Capak je istaknuo kako je EMA ocijenila da je ono sigurno cjepivo, čija primjena ima više koristi od rizika, ali da postoji mogućnost da je ono povezano sa stvaranjem krvnih ugrušaka i tromba u venskim sinusima mozga, posebice kod žena od 20 do 55 godina.

- U jučerašnjem priopćenju EMA-ine komisije o nuspojavama je istaknuto da je moguće da je cjepivo povezano s vrlo rijetkim slučajevima krvnih ugrušaka povezanih s trombocitopenijom i da ta situacija mora biti istražena. Otkad se počelo ijepiti AstraZenecom, zabilježeno je pet slučajeva diseminirane intravaskularne koagulacije i 12 slučajeva tromboze venskih sinusa mozga, to je nešto više od onog što je očekivano, uglavnom se radi o ženama u dobi od 25-55 godina - rekao je.

Beroš nakon odluke Agencije za lijekove: Zadovoljni smo, ali ne smijemo se sada početi opuštati
Beroš nakon odluke Agencije za lijekove: Zadovoljni smo, ali ne smijemo se sada početi opuštati

'I uzimanje kontraceptiva može biti faktor'

EMA smatra, istaknuo je još, da se to mora dobro istražiti i da se svi ti slučajevi moraju istražiti.

- EMA nije donijela odluku trebaju li se žene u toj dobi izuzeti od cijepljenja, što znači da se smatra da taj rizik nije velik. Posebno naglašava da je i za žene u toj dobi puno veća korist od cijepljenja nego što je prisutan rizik od ove dvije bolesti. To, dakle, ne bi trebalo imati utjecaj na politiku cijepljenja. Pratimo i dalje, ako se pokaže potreba da se nešto promijeni, mi ćemo to svakako primijeniti  - naglasio je. 

Za sada ostaje preporuke, dodao je, da se i žene mlađe od 55 kod nas nastave cijepiti AstraZenecom.

 

U sportskom centru Zamet počelo masovno cijepljenje gradjana

 - U tim podacima se mora još analizirati kolika je upotreba kontraceptiva među ženama te dobi, jer i oni mogu biti faktor - nadovezala se Alemka Markotić.

Capak je istaknuo kako je takvih slučajeva bilo i nakon cijepljenja Pfizerom i Modernom, ali ipak nešto više nakon AstraZenece. I kod nas u Hrvatskoj se još istražuje smrtni slučaj 33-godišnjaka koji je 12 dana nakon cijepljenja AstraZenecom preminuo.

Beroš: Ako treba, cijepit ću se AstraZenecom

Vili Beroš je rekao da je preminula 12-godišnjakinja u Splitu imala teške komorbiditet, koji je bio opasan po životu i da će se cijepiti AstraZenecom

 - Apsolutno nemam ništa protiv cijepljenja AstraZenecom, napravit ću to bez razmišljanja. Ako treba zbog kampanje cijepit ću se AstraZenecom -  rekao je Beroš na pitanje bi li se on javno cijepio AstraZenecom kako bi potaknuo skeptične građane,

Božinović o zatvorenim terasama

Najvažnije im je, kazao je Božinović, da se poruka o nužnosti pridržavanja mjera uhvati svuda i što šire.

 - Mi smo cijelo vrijeme i u prvom valu i drugom uvijek ukazivali na to da nam je zadnja opcija sankcioniranje, uvijek mislimo da je bolje objasniti koliko je štetno nepridržavanje mjera i preporuka HZJZ-a.  Ne samo zbog sebe, ali time se ugrožavaju i poslovi i djelatnosti. Ako to postane masovnija pojava, pogotovo što vidimo zadnjih dana da su se svi nekako opustili nakon boljih brojki, sad vidimo da se situacija pogoršava, onda smo svi skupa žrtve takvog ponašanja manjeg dijela onih koji se bave određenim djelatnostima.

Mi smo i prije tjedan dana na presici govorili da kad se zatvore te plastične ili staklene stijene, kad se one griju, kad se grupiraju ljudi tamo, da to više nema veze s otvorenim prostorom i onim čime se Stožer vodio kad je odlučio o otvaranju terasa. Svi oni koji to rade riskiraju poslovanje svojih kolega, pogotovo onih koji se pridržavaju mjera. Ne jednom su nam predstavnici udruga iz tog sektora sugerirali da se kažnjavaju oni koji krše mjere -  poručio je Božinović.

'Boravak vani mora biti boravak vani, a ne u improviziranim terasama'

Ministar Beroš je rekao kako su, kad se virus pojavio, a sad je godinu dana od lockdowna, potpuno drugačije gledali na stvari

 - No, okolnosti se mijenjaju, i nove varijante i dolazak cjepiva. Nema nam druge nego iz dana u dan sagledavati epidemiološku situaciju -  rekao je Beroš i dodao da tko radi i taj griješi, ali da ipak u njihovim rezultatima ne vidi nekih većih grešaka.

U Hrvatskoj dosad pet prijava tromboembolije nakon cijepljenja, dvoje preminulih
U Hrvatskoj dosad pet prijava tromboembolije nakon cijepljenja, dvoje preminulih

Božinović je na to dodao da i dalje uče i da će sigurno i dalje učiti.

 - Zato se i vraćamo na ovo s početka a to je da boravak vani da, ali boravak vani mora biti boravak vani, a ne u improviziranim terasama koje ne znači boravak vani. Boravak u zatvorenom - mora biti maska, mora biti distanca, otvoreni prozori... Neka se napravi ta prozračnost jer je činjenica da se virus ne širi samo kapljično nego i aerosolom, a tamo gdje ima strujanja zraka, onda se te čestice raspršuju i ne stvara se dovoljno jaka koncentracija koja bi zarazila osobu. To se na početku nije komuniciralo, ne ovdje nego u svijetu, a važno je i vrlo jednostavno - rekao je Božinović.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 435
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca