Obavijesti

News

Komentari 93

Plenković o Milanoviću: Nema zanoktice vjerodostojnosti, u Sarajevu je agitirao za Komšića

Plenković o Milanoviću: Nema zanoktice vjerodostojnosti, u Sarajevu je agitirao za Komšića

Ovaj vikend u BiH dolazi predsjednik Europskog vijeća i to radi mene, a ne Milanovića, poručio je premijer Andrej Plenković

VIDEO

Vlada poduzima sve nužne aktivnosti, imamo kriznu skupinu koja vodi računa o tome da se na vrijeme popune kapaciteti skladišta plina. U ovim okolnostima, koje su sve samo ne uobičajene, vodimo računa o energetskoj sigurnosti građana i građanki, poručio je premijer Andrej Plenković nakon sjednice Vlade istaknuvši kako je Europska komisija jučer usvojila dokument REPower EU, a kojim bi se trebala prekinuti ovisnost o energentima iz Rusije.

POGLEDAJTE VIDEO: 

- Plan je vrijedan 300 milijardi eura, 225 milijardi je u zajmovima, 75 u bespovratnim sredstvima. Za nas je posebno važno kad je riječ o investicijama koje se odnose na plinsku i naftnu infrastrukturu, otvaraju se mogućnosti za dodatna ulaganja, proširenje kapaciteta i tako Hrvatska postaje strateška zemlja kada je riječ o diverzifikaciji opskrbnih pravaca - rekao je.

O Milanoviću: 'Niti zanoktice vjerodostojnosti' 

Komentirao je izjave predsjednika Republike Zorana Milanovića koji je jučer ponovio kako bi trebalo blokirati ulazak Švedske i Finske u NATO dok se ne riješi pitanje promjene izbornog zakona u BiH te poručio kako Plenković i HDZ aktivno rade na razaranju Hrvata u BiH i da dopuštaju da se "Hrvatsku razvlači kao bludnicu po cesti."

- Nastojim ne pratiti što on govori. Idemo rasvijetliti taj kontekst. On je nas nazvao i izdajicama i veleizdajicama. Indikativno je da to govori čovjek koji je išao aktivno u kampanju u Sarajevo agitirati za Komšića, protiv interesa HDZ-a BiH, protiv svih stranaka u okviru Hrvatskog narodnog sabora. Niti zanoktice vjerodostojnosti u izjavama onoga koji u crvenom šuškavcu odlazi agitirati za Komšića u Sarajevo - rekao je Plenković naglasivši kako mu je kredibilitet nula. 

VIDEO Plenković za Milanovića: 'Moskovski huškač huška već mjesec dana. To je nedopustivo'
VIDEO Plenković za Milanovića: 'Moskovski huškač huška već mjesec dana. To je nedopustivo'

- Drugi element koji je bitan je što sa ovakvom inicijativom, koja nije plod prethodnog usuglašavanja onih institucija hrvatske države koje su nadležne za vođenje vanjske politike. Nije ideja da on kao izvorni protivnik širenja NATO-a, a govorio je o tome prije nego što je u svoju retoriku ubacio pitanje zakona u BiH. Imate izvornu tezu protiv širenja NATO-a i to u trenutku kada je Rusija napravila brutalnu vojnu agresiju i time srušila temelje sigurnosne arhitekture u Europi i svijetu. Svi su se solidarizirali s Ukrajinom. Zbog čega on to radi, meni to do kraja nije poznato. Izašao je s tezom o blokadi, da Hrvatska kao članica EU i NATO-a blokira dvije zemlje partnerice kada one donose strateške odluke da je za njihovu sigurnost bolje da budu pokriveni kišobranom članka 5. NATO-a - istaknuo je pa dodao kako ne mijenjaju Švedska i Finska svoj stav oko ulaska u NATO iz dokolice u miru.

Istaknuo je i kako ta Milanovićeva inicijativa uvjetovanja uopće neće pomoći Hrvatima u BiH. Baš suprotno, naglasio je, naštetit će im.

- Naša je Vlada učinila gigantske korake da bi se emancipiralo pitanje prava Hrvata i pitanje izbornog zakona. Ja tu temu pratim godinama iz različitih uloga. Ne vidim tu angažman njega dok je bio predsjednik Vlade - rekao je.

'Ovaj vikend u BiH dolazi predsjednik Europskog vijeća i to radi mene'

A u BiH će ovaj vikend, dodao je, stići predsjednik Europskog vijeća. 

- Doći će tamo kako bi razgovarao i o izbornom zakonu i neravnopravnom položaju Hrvata, taj čovjek dolazi tamo u ime EU da bi govorio o toj temi, ne radi Milanovića nego radi mene. Vrlo bitan detalj. Teže je meni gledati položaj Hrvata u BiH, ja im kontinuirano pomažem, nego Milanoviću. On to ne radi zbog Hrvata u BiH nego da bi iz pakosti naštetio meni, HDZ-u i našoj Vladi - dodao je Plenković.

Plenković: U ime Vlade izražavam sućut obitelji Mateja Periša, zahvala srpskoj policiji
Plenković: U ime Vlade izražavam sućut obitelji Mateja Periša, zahvala srpskoj policiji

Za razliku od njega, naglasio je, Vlada vodi politiku koja je odgovorna i koja prije svega vodi računa o interesima i reputaciji Hrvatske.

- Je li veleizdajnička politika ako vam je kreditni rejting u smeću? Je li veleizdajnička politika ako ideš u Sarajevo lobirati za Komšića? Ja to ne govorim, a mogao bih svaki dan - rekao je Plenković govoreći o vremenu SDP-a i Milanovića na vlasti.

Ponovio je kako Milanović radi protiv širenja NATO-a, a time podržava Rusiju.

- Ovo su vrlo ozbiljne i jako nesmotrene konkretne akcije koje poduzima bez dogovora s nama - dodao je.

'Je li normalno da predsjednik huška državnu odvjetnicu?'

Milanović je jučer opetovao i kako je premijerov poziv glavnoj državnoj odvjetnici nedopustiv.

- Je li normalno da predsjednik huška državnu odvjetnicu, DORH i policiju na saborskog zastupnika i zatvaranje, utamničenje ministra u Vladi? Ja mislim da to nije. I ako je taj isti DORH u manje od 24 sata reagirao na jednu moju izjavu da pogledaju malo u druga dvorišta, a na njega ne reagira, pa mene zanima kakvi su to dvostruki kriteriji. Ne da radim pritisak ili nekoga štitim. Kako mi utječemo na rad DORH-a? Nazvao sam i rekao sam da ću to javno reći jer smatram da ja to moram reći radi kredibiliteta svih institucija. Saborskog zastupnika, koji radi jedan politički stant, se optužuje da je donosio drogu u Sabor. Moš'misliti. To što on to sad hoće koristiti kao poziv na opoziv, to može objesiti mačku o rep - rekao je Plenković.

Ponovo je govorio o programu REPowerEU.

'Plenkovićev poziv je očajnički potez. Svjestan je da je Titanic izbušen i da mu nema spasa'
'Plenkovićev poziv je očajnički potez. Svjestan je da je Titanic izbušen i da mu nema spasa'

- Razgovarali smo s ključnim kompanijama da vidimo kakvi su kapaciteti trenutno, što se može povećati i što je dobro za Hrvatsku na novoj energetskoj karti Europe. Hrvatska u ovim promijenjenim okolnostima i s obzirom na to da su mnoge nama susjedne zemlje bile u potpunosti bile ovisne o energentima iz Rusije, sada može biti ključna zemlja za opskrbu - rekao je Plenković.

O optužnici Srbije protiv četvorice hrvatskih pilota o akciji Oluja

Plenkovića su pitali o optužnicu koja je danas u Srbiji podignuta protiv četvorice hrvatskih pilota u akciji Oluja, na što je rekao da osim informacija iz medija druge informacije nema.

- Ministar Malenica nije dobio nikakve informacije o tome. Ne mogu ništa komentirati, ali mogu reći nekoliko principijelnih točaka - koliko ja shvaćam riječ je o predmetu koji bi trebao biti vezan za teritorij BiH. Tu je već problem tog pitanja nadležnosti tijela Srbije za bilo što što je vezano van njihova teritorija. Mi smo tu temu dizali jako puno puta i to je za as neprihvatljivo. Imamo načine kako na to odgovoriti, čekat ćemo da vidimo hoće li nešto doći, kad dođe, odgovorit ćemo štiteći hrvatske nacionalne interese, branitelje, vojnike, zapovjednike, kao što smo to napravili u vrlo sličnoj situaciji prije 10 mjeseci vezano za operaciju Bljesak - rekao je. 

Upitan da li bi ga iznenadilo da netko iz Vlade poželi svjedočiti na suđenju, Plenković najprije nije shvatio da se aludira na potpredsjednicu Vlade, SDSS-ovu Anju Šimpragu, koja je bila, kako je sama ispričala u Saboru, u koloni, a optužnica se odnosi na navodni zločin nad tom kolonom.

- Šimpraga je mlada žena i ona je u to doba imala osam godina. Sumnjam, ne vidim što bi ona tu mogla reći kao tada osmogodišnje dijete - rekao je.

O tankeru s iranskom naftom kod Rijeke

Premijer je potom komentirao i tanker koji danima plovi pred Rijekom, a za koji se sumnja da prevozi iransku naftu. Istaknuo je Amerika ima embargo na one koji prime iransku naftu. 

- U ovom konkretnom slučaju jedino mogu reći da oni koji su nadležni, a to su različita tijela institucija RH, moraju vidjeti o čemu se radi. U ovom trenutku imamo puno toga u medijima, a ne znamo konkretno je li baš iranska nafta, gdje je utovarena u taj tanker... Treba provjeriti - poručio je. 

Dalija Orešković: Odlukom o Karamarku onemogućuje se preispitivanje Plenkovića
Dalija Orešković: Odlukom o Karamarku onemogućuje se preispitivanje Plenkovića

O Karamarku

Vezano za sudsku presudu koja kaže da bivši predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko nije bio u sukobu interesa, a Povjerenstvo za sukob interesa je bilo reklo da jest zbog čega je Karamarko podnio ostavku, a Most, koji je bio u Vladi s HDZ-om, srušio vlastitu Vladu, Plenković je najprije istaknuo kako je Karamarko i dan danas član HDZ-a.

- U medijima bude da je bivši član HDZ-a i da ga je netko izbacio, a mi to gledamo i smijemo se. On je i dalje član HDZ-a i ja sam ga osobno pozvao da dođe na obljetnicu 100. godine rođenja dr. Franje Tuđmana i on je došao. To je dobro, pozdravili smo se i meni je drago da je on tamo bio. Što se tiče presude, i to mi je drago. Što se tiče ostavke, to je nešto drugo, ne bih rekao da je vezana samo za to. A mi koji smo bili tada u Europskom parlamentu smo poslali pismo javno da smo protiv rušenja vlastite Vlade i sad bih isto napisao jer je stabilnost ključna - rekao je Plenković.

O Banožićevoj izjavi o Selaku: 'Nije to ni rekao ni mislio'

Upitan je li razgovarao s ministrom obrane Marijem Banožićem oko njegovih izjava o vojnom pilotu Ivanu Selaku i aludiranja da je bombardirao Vinkovce, premijer je odgovorio potvrdno i stao u obranu svog ministra.

- To je ono što on izgovori, a što se kasnije piše da je izgovorio. Pitao sam ga danas i nema razloga da mu ne vjerujem. Nikada nije rekao "Selak, vi ste dok ste bili u JNA išli bombardirati Vinkovce, dok sam ja tada imao 12 godina." Nemojmo govoriti da je to išao reći ako nije. Nije ni aludirao. Ako se baš svaki put shvati nekako drugačije od onog što netko govori, možemo i o tome govoriti, ali to je druga tema. Ovdje je bit, prvo, da Banožić nije rekao to što vi hoćete reći da je aludirao, niti je to mislio niti je to rekao, a drugo, da taj događaj u Divuljama nije organizirao ministar nego HRZ i oni su ti koji odlučuju koga će zvati - rekao je dodavši kako je Banožić tamo došao kao gost. 

Podsjetimo, tamo nije bio pozvan Selak. 

- Ja nisam ni znao za taj događaj, nas iz Vlade nisu zvali. Nemojmo sad Banožiću, kao što mu se inače gura da ga se hapsi, da je ovakav, onakav, još i ovo natovarivati da je rekao - rekao je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 93
VIDEO

Užas u Londonu: Zabio se u kuću pa izašao i sjekao ljude mačem! Među ozlijeđenima i policajci
OPSADNO STANJE

Užas u Londonu: Zabio se u kuću pa izašao i sjekao ljude mačem! Među ozlijeđenima i policajci

Muškarac se prvo autom zabio u jednu kuću, zatim je počeo napadati ljude koji su čekali metro na stanici na sjeveroistoku Londona. Policija je objavila da je više ozlijeđenih, a napadača su uhitili

Tajni spisi CIA-e o Bljesku: Vršili pritisak na Tuđmana, iznenadila ih brza akcija; 'Zabrinuti smo'
ČETNICIMA LEGIJA OKRENUO LEĐA

Tajni spisi CIA-e o Bljesku: Vršili pritisak na Tuđmana, iznenadila ih brza akcija; 'Zabrinuti smo'

CIA-ini zapisnici sa sastanka održanog 4. svibnja 1995. godine, praktički samo nekoliko sati nakon završetka Bljeska pokazuju koliko ih je iznenadila operacija...
Rafalei u srijedu lete po cijeloj Hrvatskoj: Evo kada i gdje
MORH PRIOPĆIO

Rafalei u srijedu lete po cijeloj Hrvatskoj: Evo kada i gdje

Preletom iznad cjelokupnog teritorija Republike Hrvatske piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva izvest će svoju prvu zadaću višenamjenskim borbenim avionima Rafale u znak zahvalnosti i poštovanja prema svim sudionicima vojno-redarstvene operacije “Bljesak”, priopćio je MORH