Obavijesti

News

Komentari 763

Većina Hrvata želi vojni rok: 'To je odgoj i jača duh mladih'

Većina Hrvata želi vojni rok: 'To je odgoj i jača duh mladih'
1

Za četvrtinu je vojni rok gubljenje vremena koje se može utrošiti za obrazovanje ili zapošljavanje. Od ostalih razloga dio smatra da je profesionalna vojska bolje rješenje za ugrozu....

VIDEO

Nakon što je vraćanje vojnog roka bila jedna od glavnih političkih tema prošloga tjedna, agencija Promocijaplus za RTL je provjerila žele li Hrvati uopće vraćanje prakse ukinute 2008. godine.

Istraživanje pokazuje da većina građana želi vraćanje vojnog roka! Zeleno svjetlo takvoj inicijativi Vlade daje više od polovine ispitanika. Da nakon devet godina od ukidanja Hrvati obvezno, a Hrvatice dobrovoljno ponovno služe vojsku uglavnom ili nikako ne podržava 44 posto ispitanika, piše RTL.

Ipak, zanimljivo zvuče razlozi zbog kojih većina želi povratak obveznog vojnog roka. Naime, sigurnosna ugroza na Balkanu i u svijetu nije ni približno glavni razlog - nego: vojni rok vide kao odličnu priliku za učenje discipline, vještina koje ne posjeduju, ali i generalno - kao pripremu za život.

Desetak posto ispitanika smatra da vojska gradi snažan duh kod mladih ljudi. U prijevodu - iz ankete proizlazi da su nove generacije mlake, bez radnih navika i discipline.

Nije zanemariv postotak ni onih koji su protiv vojnog roka (njih 44 posto), koji su njihovi razlozi?

Najviše ih smatra da je riječ o preskupom projektu, ali u odnosu na druge probleme - to nije prioritet.

Za četvrtinu je vojni rok gubljenje vremena koje se može utrošiti za obrazovanje ili zapošljavanje. Od ostalih razloga dio smatra da je profesionalna vojska bolje rješenje za ugrozu, ali i da je Hrvatska članica NATO-a i da nas je on dužan štitit, objavio je RTL.

Dio ispitanika ne vidi ratnu opasnost, pa ni potrebu za promjenama, a dio smatra da se u kratkom roku i ne može ništa naučiti. Četiri posto ispitanih je protiv jer služenje vojnog roka za njih vodi u militarizaciju društva. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 763
VIDEO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...

Starija žena umrla u Makarskoj. Pozlilo joj nakon što ju je mladić gurnuo, a njenog psa udario
POKUŠALI JE REANIMIRATI

Starija žena umrla u Makarskoj. Pozlilo joj nakon što ju je mladić gurnuo, a njenog psa udario

Oko 10.20 sati dobili su dojavu starije žene koja je rekla da ju je muškarac odgurnuo na ulici, nakon čega je pala, a njenog psa je udario nogom. Ubrzo joj je pozlilo te je preminula nakon reanimacije
Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...