News

Komentari 48

Velika bijela psina pliva prema Britaniji, to je tek druga ikad koja je uspjela prijeći Atlantik

Velika bijela psina pliva prema Britaniji, to je tek druga ikad koja je uspjela prijeći Atlantik

Veliku bijelu psinu imena Nukumi znanstvenici prate pomoću GPS-a, a stručnjak iz organizacije OCEARCH upozorava kako bi ona mogla doći do obale Ujedinjenog Kraljevstva

Velika bijela psina mogla bi doplivati do Ujedinjenog Kraljevstva nakon što je skrenula na pogrešan put, prenosi Mirror.

Ovaj gotovo 5 i pol metara dug predator tek je druga velika bijela psina koja je uspjela preplivati Atlantik i sada se kreće prema obalama Ujedinjenog Kraljevstva i to ususret ljetnoj sezoni.

Ženska bijela psina imena Nukumi teška je preko tonu i pol i obično pliva gore dolje po zapadnim obalama SAD-a i Kanade.

Znanstvenici koji prate kretanja ove 50 godina stare životinje kažu kako je poduzela krajnje neobičan potez i zaplivala istočno preko Atlantika.

Nukumi je odlučila nastaviti svoj put preko Atlantika, a izroni svako toliko što je dovoljno da znanstvenici, koji prate njeno kretanje putem GPS-a smještenog u peraji, mogu precizno odrediti smjer u kojem se kreće.

- Nukumi pliva prema istoku posljednja dva mjeseca, sve otkad je napustila obale SAD-a kod Južne Karoline. Prema posljednjim podacima, ona se sada nalazi oko 1700 nautičkih milja od obale UK-a. To je manje nego njezina udaljenost od obala SAD-a tako da bi ona u teoriji mogla doplivati do Britanije - rekao je Bob Hueter, znanstvenik iz organizacije OCEARCH.

Znanstvenici, međutim, ipak sumnjaju u to da će Nukumi doći do obala Britanije jer su bijele psine tamo nevjerojatno rijetka pojava.

Jedina druga bijela psina koja je ikad preplivala Atlantik zvala se Lydia i 2014. godine doplivala je do obala Portugala.

Najčitaniji članci