Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
1 komentara

Velika Britanija i EU su blizu nacrta sporazuma o Brexitu?

Glavni europski pregovarač Michel Barnier je kazao da nacrt sporazuma o razlazu dviju strana mora biti na stolu u srijedu ujutro da bi se dao na uvid čelnicima na dvodnevnom summitu koji počinje u četvrtak

People enjoy the view on the south bank of the River Thames, opposite the Houses of Parliament, in Westminster, central London
Foto: ALKIS KONSTANTINIDIS
1 komentara

Velika Britanija i EU su, kako se čini, blizu usuglašavanja detaljnog nacrta sporazuma o brexitu, iako dužnosnici nisu uvjereni da će biti spreman na vrijeme za ključni europski sastanak na vrhu ovaj tjedan, piše u utorak AFP.

Nakon što su dvije strane izrazile optimizam, doduše vrlo oprezno, glede dogovora o sporazumu o brexitu, britanaka funta je skočila na najvišu razinu u posljednjih pet mjeseci.

No, irski premijer Leo Varadkar je u Dublinu upozorio da je "jaz još uvijek prevelik, posebice oko pitanja carina" uzduž irske granice sa Sjevernom Irskom.

Brexit - Symbolic picture of Britain leaving the EU PREGOVORI SE NASTAVLJAJU Dogovor? Bez dogovora? Svi mogući scenariji u vezi Brexita

Kasnije u utorak, europski dužnosnik je za AFP izjavio da su "pregovori u tijeku i da trenutno nema nikakvih novih informacija".

Glavni europski pregovarač Michel Barnier je kazao da nacrt sporazuma o razlazu dviju strana mora biti na stolu u srijedu ujutro da bi se dao na uvid čelnicima na dvodnevnom summitu koji počinje u četvrtak.

Ako se propusti sutrašnji rok, razgovori bi se mogli nastaviti sljedeći tjedan te se može sazvati izvanredni summit kako bi premijer Boris Johnson imao vremena ispuniti obećanje i izvesti Britaniju iz Unije 31. listopada.

"Da li ćemo na vrijeme za summit u četvrtak moći zaključiti revidirani sporazum o povlačenju, koji je naposljetku jedan međunarodni sporazum, još uvijek nije jasno", kazao je Varadkar.

Europski čelnici su odlučni da, iako priželjkuju zaključivanje sporazuma, neće Britaniji dopustiti da Sjevernu Irsku koristi kao stražnja vrata na jedinstveno tržište.

European Council President Donald Tusk delivers a speech at the Athens Democracy Forum in Athens 20 DANA DO ODLUKE Tusk pesimistično o Brexitu. Vrijeme za dogovor istječe

Barnier je po dolasku u Luxembourg kazao da je oprezno optimističan  ali da je "krajnje vrijeme da se dobre namjere pretoče u pravni dokument".

Francuski predsjednik Emmanuel Macron je također izrazio prigušen optimizam, a njegov je savjetnik novinarima rekao da postoji "pozitivan zamah" u pregovorima.

No, njemačka kancelarka Angela Merkel je sažela zašto europski dužnosnici "igraju tvrdo", u nadi da će Britanija, u razdoblju nakon brexita, u trgovini poštivati određena načela.

"Jedna je stvar jasna: Britanija će se na samom pragu Europe razviti u još jednog konkurenta. Stoga će EU morati postati još konkurentnija nego do sada i preuzeti geopolitičku odgovornost", kazala je Merkel.

Christian Democratic Union (CDU) and Christian Social Union (CSU) meeting in Berlin MERKEL: 'Njemačka će se s članicama EU-a boriti za uređeni Brexit!'

Britanski ministar za brexit Stephen Barclay je u Luxembourgu kazao da je "sporazum jako moguć" te je poslije na Twitteru objavio fotografiju s kolegama iz Irske, Poljske, Grčke, Švedske i Portugala koji, kako je napisao, dijele njegovu želju da se "brexit privede kraju".

Ako se sporazum ne postigne do subote, Johnson će se sučeliti s britanskim zakonom prema kojemu bi radije trebao po treći puta tražiti odgodu brexita, nego da riskira potencijalno "pogubni" izlazak bez sporazuma.

 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message