News

Komentari 100

Velika Britanija ima rekordan broj novozaraženih ljudi: ‘Neki će trebati i četvrtu dozu cjepiva‘

Velika Britanija ima rekordan broj novozaraženih ljudi: ‘Neki će trebati i četvrtu dozu cjepiva‘

Britanski premijer Boris Johnson održao je konferenciju za medije zbog velikog broja novozaraženih, pozvao je sve odrasle da se prijave za cijepljenje booster dozom

U Ujedinjenom Kraljevstvu danas je zabilježeno 78,610 novi slučajeva zaraze od korona virusa, radi se o najvećem broju novozaraženih od početka pandemije. Prije ovog, posljednji rekord je zabilježen u siječnju, a tad je bilo 68.053 slučajeva zaraze.

Vlada je objavila kako je zabilježeno i 165 smrtnih slučajeva od korona virusa te kako je sve veći broj zaraženih omikronom. Novom varijantom zaraženo je 10.017 ljudi, ali smatraju kako je stvarni broj veći. 

Zbog situacije s pandemijom, britanski premijer Boris Johnson održao je konferenciju za medije. Na samom počeku istaknuo je kako se svi odrasli u Engleskoj mogu prijaviti za cijepljenje booster dozom.

- Važno je da e svaka osoba cijepi boosterom jer bilježimo rekordan broj novozaraženih - rekao je te dodao da su hospitalizacije u tjedan dana na razini države porasle za 10 posto, javlja Jutarnji list.

- Velika Britanija ima dvostruko više cijepljenih booster dozom po glavi stanovnika nego EU i više nego dvostruko više nego SAD. Nastavimo tako - poručio je Johnson.

Ljudima je uputio i apel da nose maske za lice, prozračuju prostorije i testiraju se ako idu na događaj s puno ljudi ili se druže s članovima obitelji koji spadaju u ranjivu skupinu.

Otkrio je i kako će Royal Mail od subote udvostručiti broj kućnih isporuka kompleta za testiranje, na 900.000 dnevno.

- Cijepimo po trgovačkim centrima, na glavnim ulicama i na nogometnim stadionima - dodao je, spomenuvši Stamford Bridge i Wembley.

- Svim snagama suprotstavit ćemo se omikronu - rekao je.

Šef engleskog javnog zdravstva, Chris Whitty prikazao je u grafove te rekao da je broj zarate omikronom porastao jako brzo te da delta soj ne nestaje već se samo nadograđuje.

Dodao je kako se kod većine novih slučajeva u Londonu radi o omikronu te da se očekuje kako će oni koji budu hospitalizirani, biti u bolnici upravo zbog novog soja.

Na upit zašto je Vlada povukla desetodnevnu izolaciju za kontakte, Johnson je kazao da ne želi novu 'pingdemiju'.

- Važno je da funkcioniraju opskrbni lanci, koji će pomoći oporavku gospodarstva - dodao je te rekao da je njihov pristup prema pandemiji ispravan.

- Plan B i pojačana kampanja cijepljenja boosterom, to je prava kombinacija - rekao je.

Profesor Whitty je dodao kako bi najranjivije skupine trebale dobiti i četvrtu dozu cjepiva.

Najčitaniji članci