News

Komentari 2

Veliki uspjeh: Hrvat među top deset najboljih trkača svijeta

Veliki uspjeh: Hrvat među top deset najboljih trkača svijeta

Stefano Osip iz KK Istra s konjem kojeg mu je trener Zoran Uravić poklonio kao ždrijepca, osvojio je deveto mjesto na Svjetskoj utrci za mlade konje u talijanksoj Pisi. Imao je konkurenciju od 62 najspremnija para iz 19 zemalja

Istranin Stefano Osip iz KK Istra u petak je na Svjetskom prvenstvu daljinskog jahanja u Italiji ostvario je najveći konjički uspjeh Hrvatske. Od 62 najspremnija svjetska para u kategoriji za mlade konje iz 19 zemalja osvojio je deveto mjesto u utrci na 120 kilometara. Među skupocjenim arapima, konj Neron kojeg mu je poklonio trener i predsjednik kluba Zoran Uravić dok je bio ždrijebe, pokazao je da mu ne moraju venama teći rasni geni da bi bio među najboljima. 

Inače Stefano je svoje prve sportske korake u ovom sportu učio na mami od Nerona, kobili Nadin. S njom je osvajao domaće lige. Kad je prerastao početni nivo, nagomilao je zlata s najtrofejnijim hrvatskim konjem ove discipline riđanom Wolfom. Zajedno su se natjecali do Wolfova umirovljenja, a sada osvaja medalje i pehare sa svojim konjima od kojih neke, poput Nerona, je i sam ujahivao. 

- Ponosan sam na Nerona i zahvalan cijeloj našoj ekipi jer to je zapravo naš uspjeh. Sa svojom djevojkom Denisse i klupskom kolegicom Barbarom stalno treniram. Poseban je osjećaj naći se među najboljim konjima i jahačima ove discipline i iako vjerujem u svoj konja i sebe, deveto mjesto za zemlju koja je među najmlađima po pitanju endurancea je zaista veliki uspjeh - kaže ponosno Stefano. Usporedbe radi, ekipe iz drugih zemalja na ovakva natjecanja dolaze za fizioterapeutima, opremom za koju naši jahači tek uče da postoji i velikim brojem iskusnih ljudi u ekipi. U hrvatskoj ekipi imaju jedni druge i trenera Uravića te za hlađenje koriste plastične boce od deterdženata. Reklo bi se da su i ekološki osviješteni pa tu ambalažu ne bacaju nego iskoriste za ovakve prilike. 

Uz Stefana veliki uspjeh ostvarila je i Barbara Šošić na grlu Gazal Ahat koja se dan prije natjecala u konkurenciji od 105 jahača iz 35 zemalja svijeta zauzela je 42. mjesto sa prosječnom brzinom od 18,01 kilometara na sat.  U sklopu Hrvatske reprezentacije mladih jahača nastupila je i Nina Fakin iz KK Vinia koja je zauzela 63. mjesto.

Hrvatski endurance odnosno utrka izdržljivosti počeo je 13. svibnja 2006. godine u istarskom Barbanu. Od tada do danas mnogi konjari diljem zemlje su se uključili te od lokalnih utrka dogurali na svjetsku scenu. Djevojke poput Tee Biondić i Laure Šapić dogurale su i do prestižnih pustinjskih utrka u Dubaiju gdje jahači koji uspješno završe utrku zarade i 20.000 eura. 

Osim što hrvatske jahačice savladavaju pustinje na konjima, hrvatska grla prepoznaju kao veliki potencijal. Tako su grla koje je uzgojio Zoran Uravić, a na kojima su utrke osvajali Stefano Osip i Denisse Radin upravo i kupili iskusni konjari iz Dubaija. 

Najčitaniji članci