Obavijesti

News

Komentari 2

Veliki uspjeh: Hrvat među top deset najboljih trkača svijeta

Veliki uspjeh: Hrvat među top deset najboljih trkača svijeta
5

Stefano Osip iz KK Istra s konjem kojeg mu je trener Zoran Uravić poklonio kao ždrijepca, osvojio je deveto mjesto na Svjetskoj utrci za mlade konje u talijanksoj Pisi. Imao je konkurenciju od 62 najspremnija para iz 19 zemalja

Istranin Stefano Osip iz KK Istra u petak je na Svjetskom prvenstvu daljinskog jahanja u Italiji ostvario je najveći konjički uspjeh Hrvatske. Od 62 najspremnija svjetska para u kategoriji za mlade konje iz 19 zemalja osvojio je deveto mjesto u utrci na 120 kilometara. Među skupocjenim arapima, konj Neron kojeg mu je poklonio trener i predsjednik kluba Zoran Uravić dok je bio ždrijebe, pokazao je da mu ne moraju venama teći rasni geni da bi bio među najboljima. 

Inače Stefano je svoje prve sportske korake u ovom sportu učio na mami od Nerona, kobili Nadin. S njom je osvajao domaće lige. Kad je prerastao početni nivo, nagomilao je zlata s najtrofejnijim hrvatskim konjem ove discipline riđanom Wolfom. Zajedno su se natjecali do Wolfova umirovljenja, a sada osvaja medalje i pehare sa svojim konjima od kojih neke, poput Nerona, je i sam ujahivao. 

Ljubav u sedlu: Mene i Denisse spojila je ljubav prema konjima
Ljubav u sedlu: Mene i Denisse spojila je ljubav prema konjima

- Ponosan sam na Nerona i zahvalan cijeloj našoj ekipi jer to je zapravo naš uspjeh. Sa svojom djevojkom Denisse i klupskom kolegicom Barbarom stalno treniram. Poseban je osjećaj naći se među najboljim konjima i jahačima ove discipline i iako vjerujem u svoj konja i sebe, deveto mjesto za zemlju koja je među najmlađima po pitanju endurancea je zaista veliki uspjeh - kaže ponosno Stefano. Usporedbe radi, ekipe iz drugih zemalja na ovakva natjecanja dolaze za fizioterapeutima, opremom za koju naši jahači tek uče da postoji i velikim brojem iskusnih ljudi u ekipi. U hrvatskoj ekipi imaju jedni druge i trenera Uravića te za hlađenje koriste plastične boce od deterdženata. Reklo bi se da su i ekološki osviješteni pa tu ambalažu ne bacaju nego iskoriste za ovakve prilike. 

Uz Stefana veliki uspjeh ostvarila je i Barbara Šošić na grlu Gazal Ahat koja se dan prije natjecala u konkurenciji od 105 jahača iz 35 zemalja svijeta zauzela je 42. mjesto sa prosječnom brzinom od 18,01 kilometara na sat.  U sklopu Hrvatske reprezentacije mladih jahača nastupila je i Nina Fakin iz KK Vinia koja je zauzela 63. mjesto.

Hrvatski endurance odnosno utrka izdržljivosti počeo je 13. svibnja 2006. godine u istarskom Barbanu. Od tada do danas mnogi konjari diljem zemlje su se uključili te od lokalnih utrka dogurali na svjetsku scenu. Djevojke poput Tee Biondić i Laure Šapić dogurale su i do prestižnih pustinjskih utrka u Dubaiju gdje jahači koji uspješno završe utrku zarade i 20.000 eura. 

Prvak: Stefano (19) je osvojio dva zlata nakon loma noge
Prvak: Stefano (19) je osvojio dva zlata nakon loma noge

Osim što hrvatske jahačice savladavaju pustinje na konjima, hrvatska grla prepoznaju kao veliki potencijal. Tako su grla koje je uzgojio Zoran Uravić, a na kojima su utrke osvajali Stefano Osip i Denisse Radin upravo i kupili iskusni konjari iz Dubaija.