News

Komentari 13

VIDEO Radnici Čistoće odvoze smeće samo s važnih lokacija: To je njihova zajednička odluka

VIDEO Radnici Čistoće odvoze smeće samo s važnih lokacija: To je njihova zajednička odluka

Dečki su donijeli zajednički odluku da će izaći van i obaviti ono što je interventno, a to su bolnice, domovi zdravlja, vrtići, škole, domovi za starije i nemoćne osobe, rekla je predsjednica Sindikata Čistoće Zagreb Mirjana Kaltak

Radnici zagrebačke Čistoće jutros u 6 sati odvoze otpad samo s interventnih lokacija u Zagrebu - bolnica, domova zdravlja, vrtića, škola i domova za starije, dok ostali radnici i dalje štrajkaju, tražeći od Uprave jamstvo za traženo povećanje koeficijenata.

POGLEDAJTE VIDEO: Odvoz smeća s Trga bana Jelačića

"Dečki su donijeli zajednički odluku da će izaći van i obaviti ono što je interventno, a to su bolnice, domovi zdravlja, vrtići, škole, domovi za starije i nemoćne osobe. A ostali radnici ostaju dalje zajedno u krugu Čistoće, podružnice Zagrebačkog holdinga", izjavila je jutros Hini predsjednica Sindikata Čistoće Zagreb Mirjana Kaltak.

Rekla je da je na te interventne poslove odvoza otpada otišla jutarnja smjena radnika Čistoće, koja je počela raditi u 6 sati. Noćna smjena, od 22 sata do šest ujutro, nije radila, radnici su noćas bili u krugu Čistoće, nastavljajući štrajk koji je počeo u ponedjeljak.

Na pitanje kako to objašnjava s obzirom da je jučer na pregovorima radnika i sindikata s predsjednikom Uprave Zagrebačkog holdinga Ivanom Novakovićem, članicom Uprave Matijom Subašić-Maras i voditeljem podružnice Čistoće Davorom Vićem odlučeno da će se prekinuti obustava rada i da će radnici od 22 sata nastaviti s radom, odvoziti sav otpad u Zagrebu, Kaltak je rekla kako je odluka radnika da nisu dobili jamstvo za svoje koeficijente koje su tražili. I to je razlog što i dalje ostaju u krugu Čistoće, odnosno da će jutros odraditi samo te interventne poslove.

Zagreb: Interventni odvoz otpada na Splavnici

Radnici traže povećanje koeficijenta za najniže plaćene radnike i vozače, da se najnižoj grupi složenosti poveća koeficijent na 1,8, a vozačima na 2,4.

Kaltak kaže da ne može odgovoriti "što dalje".

"Znači, radnici su i dalje ostali u krugu Čistoće, ovo što su interventni poslovi odvoza otpada će se odraditi, a dalje čekamo potez Uprave Zagrebačkog holdinga", poručila je Kaltak.

Objasnila je kako je ključno da radnici dobiju jamstvo da će im se povećati koeficijenti, a i ostalih zahtjeva.

Radnici su imali 11 zahtjeva, od kojih je Uprava Zagrebačkog holdinga usvojila njih pet.

"Radnici nisu odustali od svojih zahtjeva i ono što su tražili, traže i dalje. Ostalo je još šest zahtjeva za ispuniti, a glavni je povećanje koeficijenta", rekla je Kaltak.

Radnici Čistoće su prema postignutom dogovoru u srijedu navečer, nakon trodnevnog štrajka, sinoć trebali nastaviti s radom. U pregovorima s Upravom Zagrebačkog holdinga bilo je dogovoreno da će zasad dobiti povećanje od 700 kuna za najniže plaćene poslove i 600 kuna za vozače.

Zagreb: Interventni odvoz otpada na Splavnici

Na sastanku je, zajedno s radnicima u srijedu bio i predsjednik SSSH-a Mladen Novosel, a novinarima je opetovano ponovio da sindikati nisu organizatori trodnevne obustave rada. On je, kaže, s radnicima bio tražeći način kako da radnici dobiju ono zbog čega su izrazili bunt.

"Dogovoreno je na razini pet radnika i mene koji smo bili na sastanku s Upravom, da će radnici dobiti ono što nisu imali prošli mjesec, oni s najmanjim koeficijentom 700 neto kuna više, vozači 600 kuna više, do onog trenutka dok u postupku mirenja koji je u tijeku, dok sindikati ne ispregovaraju ostale njihove zahtjeve", rekao je Novosel sinoć novinarima.

Dodao je da će predstavnici radnika, koji sudjeluju u mirenju inzistirati da se koeficijenti ugrade u kolektivni ugovor. "Ako uprava neće moći to prihvatiti sindikati će se obratiti radnicima koji će odlučiti je li im nešto prihvatljivo ili idu tada u novi štrajk koji ima glavu i rep”, rekao je sinoć Novosel.

Novosel je ustvrdio i kako radnici nisu od ničega odustali te su "dobili najviše što su mogli" te je potvrdio kako su mu rekli da se vraćaju raditi u trećoj smjeni.

Zagreb: Interventni odvoz otpada na Splavnici

Gradonačelnik Tomislav Tomašević sinoć je za RTL Direkt rekao kako je to što radnici sinoć, u trećoj smjeni, nisu nastavili raditi, suprotno dogovoru koji je postignut.

"Prvi dan je bio jedan zahtjev, drugi dan 11", rekao je Tomašević. Podsjetio je kako su na sastanak u srijedu radnici sami poslali pet predstavnika i sindikate te da je predsjednik Uprave na megafon sve predstavio, pitalo se slažu li se da se krene u odvoz otpada i svi su uglas rekli "da".

"Neozbiljno je, ako se radnici ne budu držali dogovora, kako da se mi onda držimo dogovora", rekao je sinoć gradonačelnik Tomašević.

Sve o štrajku pratite OVDJE.

Najčitaniji članci