Obavijesti

News

Komentari 32

VIDEO Slučaj helikopter: 'Što da je u tom trenutku iznad Poljuda letio dron i snimao atmosferu?!'

VIDEO Slučaj helikopter: 'Što da je u tom trenutku iznad Poljuda letio dron i snimao atmosferu?!'
6

Pročelnik Katedre za anatomiju splitskog Medicinskog fakulteta živi u blizini bolničkog helidroma te je svakodnevno svjedočio načinima na kojega se s njega polijeće, bez vertikalnog dizanja na sigurnu visinu

VIDEO

Zbog preleta helikoptera iznad Poljuda tijekom nedjeljne utakmice Hajduk i Osijeka MORH je otvorio istragu kako bi se utvrdilo je li navedeni let bio prema pravilniku.

Sudeći po objavljenoj snimci helikopter je išao prilično nisko. Koliko nisko nemoguće je točno utvrditi, a iz MORH-a nam odgovor na to pitanje nisu poslali. Nisu nam htjeli komentirati ni na ranije apele vezano za slijetno-uzletne manevre pilota helikoptera na bolničkom helidromu.

Pogledajte video preleta na Poljudu

Naime, proteklog ljeta, prof. dr. sc. Ivica Grković, pročelnik Katedre za anatomiju splitskog Medicinskog fakulteta, inače dugogodišnji 'susjed' helidromu sa Zente, javno je upozoravao kako se helikopteri prilikom uzlijetanja ne dižu vertikalno na visinu od 30-ak metara nakon čega bi trebali nastaviti let zadanim koridorom već da odmah nakon odvajanja od tla povećavaju brzinu.

Nakon njegovog apela o mogućim opasnostima, ali i buke koju pritom stvaraju, kaže nam prof. dr. sc. Grković, stvari su se promijenile, iako su ga pored zdravih očiju iz MORH-a pokušavali demantirati.

VIDEO Helikopter preletio iznad Poljuda, voditelj ostao u šoku: Da ne bi bilo da mi se priviđa...
VIDEO Helikopter preletio iznad Poljuda, voditelj ostao u šoku: Da ne bi bilo da mi se priviđa...

 

- Zaista sam se ovog ljeta angažirao u nadi da će se nešto u slijetno - uzletnim rutinama vojnih helikoptera promijeniti, nekoliko mojih istupa u medijima je naišlo na veoma miješani odjek u javnosti, od odobravanja do kritike, izrugivanja i ponižavanja. Moram reći da nisam puno drugačije ni očekivao. Vojni helikopteri su nastavili letjeti, odnosno slijetati i uzlijetati s helidroma sve do nedavno kad se isti zatvorio zbog radova. Nastavio sam pratiti njihovu rutinu i bio sam stekao dojam da se zaista trude kod polijetanja postići veću visinu u vertikalnom dijelu uzdizanja prije nego se usmjere i počinju napuštati helidrom po jednom od koridora, ovisno o vjetru. Imao sam dojam da je većina pilota helikoptera bila značajno promijenila rutinu uzlijetanja i na tome sam im bio zahvalan, ja i svi moji susjedi sa Zente. Sad svi uživamo u miru kojeg imamo zbog radova na helidromu i svi se nadamo da će na obnovljeni bolnički helidrom početi slijetati pravi helikopteri za hitnu medicinsku pomoć, koji su za tu svrhu konstruirani, i koji su puno manji i tiši a time i puno manji zagađivači visoko urbane okoline ispušnim plinovima i bukom - kaže nam prof. dr. sc. Grković koji se nada, kao i svi stanari i okolici KBC-a Split, da će se na krovu zgrade predviđene zgrade za akutnu medicinu naći i platforma za slijetanje, kao što se moglo vidjeti na maketama objekta.

Zagreb: Sučeljavanje petero kandidata za gradonačelnika Splita

- To bi značilo pojednostavnjenje i značajno, a nekad i vitalno važno, ubrzavanje transporta pacijenata. U slučaju takvog helidroma pacijenti bi se iz helikoptera prebacivali izravno u lift zgrade i njime ravno do intervencijskih prostora, kao što se to radi u suvremenim centrima za akutnu medicinu u svijetu. Time se eliminira potreba prebacivanja i transporta pacijenta od helidroma do bolnice ambulantnim kolima, što je sad slučaj – kaže nam prof. dr. sc. Grković.

MORH: Pokrenuli smo istragu zbog preleta helikoptera iznad Poljuda tijekom utakmice
MORH: Pokrenuli smo istragu zbog preleta helikoptera iznad Poljuda tijekom utakmice

Nije želio komentirati let helikoptera kroz 'školjku' stadiona na poluvremenu utakmice, ali kao građanin ipak preispituje moguće opasnosti.

- Nisam stručnjak za ta pitanja. Neka se time bave oni čiji je posao sigurnost zračnog prometa. Samo bih se kao laik zapitao što bi se dogodilo da je u trenutku preleta neki službeni dron, naravno uz dozvolu, primjerice u promotivne svrhe snimao atmosferu na Poljudu!? - pita se prof. dr. sc. Grković.

Podsjetimo, iz MORH-a navode kako je spomenuti helikopter bio na zadaći hitnog zračnog medicinskog prijevoza na ruti Vis – Split te je zbog radova na bolničkom helidromu sletio na helidrom vojarne 'Admiral flote Sveto Letica - Barba' u Lori.

Istražuje se je li let mogao dovesti do eventualne ugroze sigurnosti civila.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 32
VIDEO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio
FELJTON: ČERNOBIL, 5. DIO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio

Valerij Legasov je tvrdio da je vlast tajila greške u dizajnu reaktora, ali i prethodne nesreće u drugim elektranama. Dvije godine nakon černobilske katastrofe se objesio

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...
Kirurg i tim iz Dubrave vraćaju djeci osmijeh na lica: 'Čudesno, Šimunov ožiljak se jedva i vidi'
SPAS ZA STOTINE MALIŠANA

Kirurg i tim iz Dubrave vraćaju djeci osmijeh na lica: 'Čudesno, Šimunov ožiljak se jedva i vidi'

U Hrvatskoj se na 1000 novorođene djece rodi jedno dijete s nekim od oblika rascjepa usne i nepca. Svi se liječe u KB Dubrava koja je referentni centar za liječenje ove bolesti. Osim djece iz Hrvatske, dolaze i iz regije