News

Komentari 4

VIDEO: Snijeg na Sljemenu

VIDEO: Snijeg na Sljemenu

Pogledajte kako danas izgleda Sljeme prekriveno prvim većim snježnim pokrivačem ove sezone

Sljeme je prekrio snijeg, temperatura je ispod nule. Donosimo vam prekrasne prizore bijelog pokrivača iznad Zagreba.

Najranije zabilježeni snijeg na Sljemenu, otkada postoje mjerenja, pao je 17. rujna 1977. godine. Već navečer toga dana izmjerena su četiri centimetra snijega. Tijekom noći sa 17. na 18. rujna nastavilo je sniježiti, tako da je ujutro sljedećeg dana snježni pokrivač bio debeo već šest centimetara. U prosjeku, prvi snijeg na Sljemenu obično pada tek sredinom listopada.

Snijeg zabijelio Biokovo

Na Biokovu je u noći s nedjelje na ponedjeljak pao prvi ovojesenski snijeg, zabijelio je dio padina prema moru te dio 23 kilometra duge biokovske ceste.

Snijega na toj najvišoj cesti u Hrvatskoj ima već od predjela Ravne Vlaške, a od skretanja prema vrhu Vošcu on je znatno viši pa je za daljnju vožnju automobilom prema Svetom Juri potrebna zimska oprema, doznaje se od dežurne službe makarskoga HGSS-a.

Oni ne preporučuju vožnju biokovskom cestom kroz inače službeno zatvoreni Park prirode Biokovo.

Ravnatelj Parka prirode Biokova Slavo Jakša ističe da je i Nebeska šetnica, koja je od početka studenoga tehnički zaštićena, prekrivena snijegom te upozorava posjetitelje Biokova da ne pokušavaju prići zaštićenom staklenom dijelu Skaywalka.

Temperatura ne Biokovu spustila se rano poslijepodne pet stupnjeva ispod ništice, a najavljeno je da će se večeras spustiti još i niže.

Najčitaniji članci