Obavijesti

News

Komentari 4

VIDEO Srpski patrijarh Porfirije izvrijeđao ženu: 'Bijedno jedna'

VIDEO Srpski patrijarh Porfirije izvrijeđao ženu: 'Bijedno jedna'

Ne imenujući dužnosnicu kojoj je, uz šutnju okupljenih, zamjerio što uvođenje rodno osjetljivog jezika tumači političkom voljom, on je ponovio ocjenu "jadnice i bijedo jedna", upitavši "što znači politička volja"

VIDEO

Patrijarh srpski Porfirije našao se pod udarom dijela javnosti, civilnog društva i pojedinih oporbenih stranaka nakon što se na društvenim mrežama pojavila snimka na kojoj je izvrijeđao jednu dužnosnicu, nazvavši je "jadnicom" i "bijedom".

Lavinu oštrih reakcija potaknuli su Porfirijevi komentari zakona o rodno osjetljivom jeziku u kojima je, govoreći za trpezom na jednoj vjerskoj svečanosti, upotrijebio riječi „bijedo jedna“ i "jadnice".

POGLEDAJTE VIDEO:

- Plakao bih, vrištao bih od muke kad vidim jadnicu, koja mijenja teze i kaže: zašto nisu brinuli o ženama, žene su ugrožene. Pa jesu ugrožene, svi smo ugroženi, od tebe, bre, bijedo jedna, jer si došla na jasle i prodaješ maglu, k'o da svijet postoji od tebe - rekao je, među ostalim, u svom monologu Porfirije.

Ne imenujući dužnosnicu kojoj je, uz šutnju okupljenih, zamjerio što uvođenje rodno osjetljivog jezika tumači političkom voljom, on je ponovio ocjenu "jadnice i bijedo jedna", upitavši "što znači politička volja" i nije li to "rušenje svega na čemu stojimo".

Reagirala je povjerenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković, koju je javnost prepoznala kao metu Porfirijeva monologa. "Duboko su ponižavajuće i uznemirujuće riječi" u javnom prostoru, kojima se žene nazivaju bjednicama i jadnicama, napose jer ih izgovara patrijarh, poručila je.

Porfirije pozvao na molitvu za ubijene i ozlijeđene u Srbiji, pozvao na prestanak nasilja
Porfirije pozvao na molitvu za ubijene i ozlijeđene u Srbiji, pozvao na prestanak nasilja

Dodatno zabrinjava, ukazala je, što takve riječi dolaze u trenucima „iznimno teškim za društvo" poslije dva masovna ubojstva i velike tragedije kad "smrtno stradaju najranjiviji u društvu – djeca i žene". Od patrijarha je zatražila "svijest o težini i odgovornosti za izgovorene riječi“.

U valu reakcija iz liberalno-lijevog oporbenog korpusa i građanskih udruga poglavaru SPC-a je poručeno da takav vokabular, uz "jezik mržnje i uvreda i nasilja" nedopustiv te da "ne priliči nikome, a najmanje patrijarhu". Poglavara SPC-a su pitali "kako to žena može biti 'jadnica' i 'bjednica', ali je zločin kad traži da bude psihološkinja ili dramaturškinja", aludirajući na sugerirane promjene u jeziku koje bi iskazale rodnu osjetljivost.

Patrijarh Porfirije u poslanici uoči Božića: Želim mir u Ukrajini i slobodu Srba na Kosovu
Patrijarh Porfirije u poslanici uoči Božića: Želim mir u Ukrajini i slobodu Srba na Kosovu

Uz zahtjev da ne ponižava žene, patrijarhu jer poručeno da se upozna s podacima da je "u proteklih 15 godina u partnerskom nasilju ubijeno 350 žena, a za samo 130 dana ove godine njih 18".

SPC osporava zakon o rodnoj ravnopravnosti

Nekadašnja ministrica i donedavna čelnica koordinacijskog tijela vlade za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović smatra lošim po društvo rječnik za kojim je posegnuo patrijarh, naglasivši kako je time njegova odgovornost "još veća, a sramota nemjerljiva“.

Glumac Sergej Trifunović, navodeći kako osobno poznaje Porfirija, uputio je poglavaru SPC-a ironičnu molbu: "Vaša svetosti, samo nemojte da nas tučete. Ili ako već morate, nemojte u lice, od toga živim“, napisao je glumac na Instagramu.

SPC je uzvratila porukama upozorenja da se Crkvu ne proziva za "miješanje u državu" i ne pripisuje joj se "nepostojeća odgovornost" u optužbama "i za nasilje nad ženama".

Patrijarh Porfirije čestitao Uskrs papi Franji i svim katolicima
Patrijarh Porfirije čestitao Uskrs papi Franji i svim katolicima

"Nemojte to činiti, zato što ćemo vam odgovoriti. Neće vam biti dobro ako vam budemo odgovarali, zato što će svi vidjeti da ste manipulirali i lagali", citirale su "Večernje novosti" poruku patrijarha izrečenu nakon jedne liturgije.

Na službenoj web stranici SPC-a objavljen je i zaseban tekst koji se referira na "kampanju koju protiv Crkve vode pojedini državni dužnosnici i tzv. antirežimski mediji". U njemu SPC navodi kako je razlog kampanji "što je u Uskrsnoj poslanici, među ostalim, ukazano na protivustavne odredbe Zakona o rodnoj ravnopravnosti" kojima se provodi "nasilje nad srpskim jezikom, u narodni život implementira naopaka rodna ideologija".

The liturgy at which the solemn act of enthronement of His Holiness Porfirije in the holiest throne of the Archbishop of Pec, Metropolitan of Belgrade and Karlovac and Patriarch of Serbia was performed was served in the Cathedral.

Liturgija na kojoj je i

Zakon koji SPC osporava, među ostalim, određuje da su tijela javne vlasti dužna kontinuirano pratiti ostvarivanje rodne ravnopravnosti u društvenom životu, primjenu međunarodnih standarda, konvencija i Ustavom jamčenih prava u tom području, uporabu rodno osjetljivog jezika u nazivima radnih mjesta, položaja, zvanja i profesija. Provođenje politike "jednakih mogućnosti za žene i muškarce" obveza je svih državnih tijela.

No, SPC drži da se rodno osjetljivi jezik uvodi "pod plaštom tobožnje brige, a zapravo svjesne i potpune zlouporabe velike ugroženosti žena u srpskom, i ne samo srpskom društvu".

Stajalište patrijarha i SPC-a je da "Zakon o rodnoj ravnopravnosti nema veze s brigom za žene, s obranom žena od nasilja, niti s bilo kakvim realnim pravima i potrebama žena", te da se u javnim kritikama "najbeskrupuloznije mijenjaju teze", tvrdnjama da "patrijarh govori o svim ženama, pokazujući netrpeljivost prema njima".

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Tajni spisi CIA-e o Bljesku: Vršili pritisak na Tuđmana, iznenadila ih brza akcija; 'Zabrinuti smo'
ČETNICIMA LEGIJA OKRENUO LEĐA

Tajni spisi CIA-e o Bljesku: Vršili pritisak na Tuđmana, iznenadila ih brza akcija; 'Zabrinuti smo'

CIA-ini zapisnici sa sastanka održanog 4. svibnja 1995. godine, praktički samo nekoliko sati nakon završetka Bljeska pokazuju koliko ih je iznenadila operacija...

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...
VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.