News

Komentari 16

VIDEO Svjetski poznati pijanist komponirao specijalnu skladbu za otvorenje Pelješkog mosta

VIDEO Svjetski poznati pijanist komponirao specijalnu skladbu za otvorenje Pelješkog mosta

Svečano otvorenje možete pratiti na YouTube kanalu 24sata te specijalno na preko 20 ekrana tvrtke Go2Digital u Zagrebu i okolici

Hrvatski pijanist i skladatelj, Matej Meštrović skladao je glazbu za svečano otvorenje Pelješkog mosta koje će biti sutra. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Povijesni događaj svečanog otvorenja Pelješkog mosta počet će na odmaralištu Komarna u utorak navečer bogatim scensko-glazbenim programom u sklopu kojega će se obratiti državni vrh i završit će vatrometom, dok je tijekom dana predviđen bogat program na odmaralištu Brijesta.

Mostom, čija je cjelokupna čelično-betonska konstrukcija ispod i iznad vode zajedno teška kao 30 Eiffelovih tornjeva, prometno će biti povezan jug Hrvatske s ostatkom države.

Program otvorenja mosta počinje ujutro u 8 sati u Brijesti, budnicom nekoliko orkestara iz Dubrovačko-neretvanske županije, slijedi u 9 sati utrka trkača svih generacija, u 12 sati kratka utrka lađara ispod mosta, uz nastupe klapa, kulturno-umjetničkih društava i drugih tijekom dana do večernjih sati.

Na strani odmorišta Brijesta most će biti otvoren od 10 sati za sve građane i posjetitelje koji njime žele prošetati (do prvog pilona).

Svečanost u Komarni počinje u 20.15 i predviđeno je da će trajati oko sat i pol, uz nastupe Dubrovačkog simfonijskog orkestra, Dubrovačkih trombunjera, Lada, Linđa, plesnih skupina, kulturno-umjetničkih društava, pjevača, Hrvatsko glazbeno društvo Sv. Cecilija izvest će Morešku, a bit će izvedena i skladba Mateja Meštrovića specijalno komponirana za ovu prigodu.

Pelješki most

U sklopu glazbeno-scenskog programa kratko će se obratiti župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić, potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, kao izaslanica predsjednice Europske komisije, potpredsjednica EK Dubravka Šuica, video porukom kineski premijer Li Keqiang, a potom premijer Andrej Plenković, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković te predsjednik Republike Zoran Milanović.

Svečanost u Komarni završit će izvedbom “Himne slobodi”, vatrometom tijekom kojeg će zvoniti i zvona svih crkava Dubrovačke biskupije te blagoslovom mosta, a prvi će njime nakon otvaranja proći motociklisti braniteljskih postrojbi.

Tijekom vatrometa mostom će proći i dva automobila hrvatske proizvodnje – Rimčeva Nevera te automobil koji “gradi” proslavljeni automobilistički as Niko Pulić.

Ispod mosta bit će usidrene brojne barke i brodovi, kao i trajekt koji prima oko 400 ljudi, a s obzirom na prostorno ograničenje – nije predviđeno da na samom prostoru mosta bude velik broj građana.

Iz Vlade apeliraju na sve građane da se suzdrže od ispaljivanja bilo kakvih raketa i donošenja pirotehnike s obzirom na velike vrućine odnosno opasnosti od požara.

Redovan promet Pelješkim mostom krenut će u ponoć.

Program pratite na kanalu 24sata

Pelješki most, ime je koje se već odavno uvriježilo u hrvatskom društvu. On je kruna projekta koji se naziva 'Cestovna povezanost s južnom Dalmacijom', a njegovo svečano otvorenje možete pratiti na YouTube kanalu 24sata te specijalno na preko 20 ekrana tvrtke Go2Digital u Zagrebu i okolici. 

Popis ekrana bit će objavljen uskoro kako bismo svi besplatno i nesmetano mogli pratiti otvorenje.

U studiju 24sata bit će razni stručnjaci i zanimljivi gosti koji će podijeliti svoja iskustva, a vrhunac večeri je prolazak mostom 'Nevere', najmočnijeg električnog automobila te susret s trostrukim europskim prvakom, Nikom Pulićem.

U studiju će događaj komentirati poznati automobilist i vozač rallyja, Juraj Šebalj

Most koji je povezao Hrvatsku duljine je 2.404 metara. Njegova izgradnja trajala je četiri godine, a kako izgleda pogledajte prvi na velikim i malim ekranima u utorak već u ranim jutranjim satima na YouTube kanalu 24sata. Pretplatite se i uključite 'zvonce' za obavijest o početku emisije. 

Najčitaniji članci