News

Komentari 53

Vidović o Hranju i 'zabrani' da govori: Milanović je iskoristio svoju ovlast i zaustavio je to

Vidović o Hranju i 'zabrani' da govori: Milanović je iskoristio svoju ovlast i zaustavio je to

Vijeće za obranu izazvalo je u utorak niz reakcija i priopćenja, a o njemu je govorio i Franko Vidović, koji kaže da ministar obrane nije tu taj koji sukob s Milanovićem može dići na višu razinu

Franko Vidović, predsjednik Odbora za obranu, rekao je u RTL Direktu, kako je sjednica Vijeća za obranu bila napeta, ali i da je to radni sastanak i da je normalno da je napeto. Međutim, kaže i da na samom sastanku nije doživio ništa nadrealno, odgovorivši tako na Plenkovićevu izjavu da je sastanak u pojedinim segmentima bio nadrealan. 

- Nakon cijele priče koja se odvijala prethodno u javnosti, ako je to taj smisao, bili su svi umjereni ljubazni - rekao je te komentirao priopćenje Milanovića u kojem se demantira tvrdnja premijera da ovaj nije dao govoriti admiralu Hranju.

- Rekao sam jasno, predsjednik je dao odgovore prethodno. Pokušaj tog pitanja nije bio ništa drugo nego pokušaj manipulacije s načelnikom Glavnog stožera. Predsjednik je tog momenta iskoristio svoju ovlast i zaustavio je to. I ja bih to napravio na njegovom mjestu - kazao je Vidović. 

- Tko je što tu iskoristio, bit ću malo grub, govori o ozbiljnosti tih ljudi. To je zatvoreni sastanak. Vaše kolege su me salijetale kad sam izišao iz Banskih dvora i o tome nisam želio pričati, ni u offu. Ako ja kao mali nekakav državni dužnosnik iz Sabora nisam o tome pričao, posljednje što očekujem je od vrha vlasti da o tome pričaju - kazao je. 

- Neučinkovit je sastanak bio utoliko što kad otvorite program HDZ-a, sigurna Hrvatska, strana 111, drugi pasus, do kraja 2021. nabavit ćemo i opremiti vojsku Bradleyjima. Kraj je 2021. Predsjednik je opravdano potaknuo pitanje borbenog oklopnog vozila i u kakvom su stanju naše haubice koje su nabavljene 2015. O tom govorim jer je on to iznio van na presici. Bilo je tu još pitanja, ali o njima ne bih - kazao je Vidović, komentirajući da je svaki sastanak nakon prethodne situacije dobar. 

Odgovorio je i na pitanje odriče li se Hrvatska Amerike po pitanju vojne opreme i okreće li se prema EU. 

- Nakon situacije s kupnjom zrakoplova, neuspjelom, pa onda s kupnjom zrakoplova drugom - u oba slučaja se pojavljuju Amerikanci kao ponuđači. Mi smo odabrali i zadovoljan sam time što smo odabrali. Kad god nama nešto treba, Amerikanci su bili uvijek tu. Donirali su nam preko pola milijarde nečega. U svakom slučaju, kad odbijete jednom njihovu ponudu, pa drugi put okej, a treći put onda je to poruka regije - kazao je. 

Na pitanje je li točno da je Milanović na sastanku forsirao težak zaključak kako su oružane snage u nezadovoljavajućem stanju, samo kako bi mogao isprovocirati novi sukob, Vidović je rekao da tu postoje dvije strane.

- Jedna je predsjednika Vlade i nije on ništa lagao. Druga strana je predsjednika. Naša vojska je opremljena, međutim naša vojska je prošla razdoblje u kojem je Hrvatska prošla kroz dvije-tri krize. Najlakše je bilo rezati na vojsci, svi su rezali na vojsci. Nastavilo se do 2017. Bivši ministar Krstičević je prvi koji je povećao vojni proračun i od tog momenta taj proračun ide prema naprijed. Zbog zrakoplova smo u rebalansu proračuna previdjeli još dvije milijarde. Kad gledamo realno ostatak, i dalje imamo iste probleme koje su se nataložile u deset godina - rekao je.

- Predsjednik se dosta puta slikovito izražava. Kad dođu Rafale zrakoplovi, mi ćemo za njih izdvajati pare, pa i zbog korištenja, a što ćemo s ostatkom - dodao je te reagirao na tvrdnju ministra da neće dozvoliti predsjedniku da koristi helikoptere i brodove bez Banožićeve suglasnosti. 

- Ministar obrane nije u situaciji da može dignuti sukob na višu razinu. Ovo je sukob premijera i predsjednika. Ministar obrane je u ulozi jačoj nego ja kao predsjednik Odbora za obranu. Imate kakofoniju silnih izjava. Od situacije da će pozvati na ostavku predsjednika, pa do ove današnje. Mislim da su to sve koraci u pogrešnom pravcu i da su mogli današnji sastanak svi zajedno iskoristi za izaći s puno boljim zaključcima - kaže Vidović.

Vidović je na kraju dao i svoj stav o sigurnosnoj situaciji, s obzirom na svađu državnog vrha: "Moramo konsolidirati naš sustav. Ova situacija između predsjednika, ministra i načelnika Glavnog stožera je recikliranje stare priče, a ona se poteže iz 2002., 2003., kad smo imali situaciju s ministrom Radošem i pokojnim Petrom Stipetićem."

Najčitaniji članci