News

Komentari 83

Vila na Visu nema dozvolu ni za terasu, a za divljanje gliserom kod Pule kazna i do 50.000 kn

Vila na Visu nema dozvolu ni za terasu, a za divljanje gliserom kod Pule kazna i do 50.000 kn

Toga ima samo kod nas: Damjan Planinc s terasom je na Visu ušao u more. A kraj Pule netko je glisirao i ‘pregazio’ druge brodove

Svaki dan sve luđe... Fotografije čudnovate građevine s terasom koja ulazi ravno u more, a potom i snimke glisera koji izmiče kontroli, odbija se od broda pa doslovce prelazi preko drugog i trećeg plovila - pri čemu samo čudom nitko nije ozlijeđen - šokirale su Hrvatsku.

Da je u Hrvatskoj moguće unajmiti vilu s privatnom plažom, kategorijom koja prema zakonima RH ne postoji, dokazuje još primjer s Visa, gdje vlasnik u najam nudi luksuznu vilu s golemom terasom koja ulazi ravno u more. Oglasi za vilu koja se na relevantnim turističkim stranicama nudi kao Villa Kati ili Villa Sunset Water ne samo da nudi privatnu plažu, nego i mogućnost vezivanja dviju jahti.

'On za to nema dozvolu' 

Po odgovore ima li koncesiju na pomorsko dobro, odnosno dozvole za izgradnju terase prvo smo potražili kod vlasnika vile Damjana Planinca, inače vlasnika tvrtke Issa Planinc d.o.o., registrirane za najam odmarališta i slične objekte za kraći odmor.

- Imamo dozvole - prvo nam je u kratkom razgovoru rekao Planinc zatraživši nas službeni upit na tu temu. Odgovorili su kako će sve dokumente dati na uvid organima i službama koje su nadležne za pregled tih dozvola i dokumenata. Riječ je o građevini na adresi Vladimira Nazora 47 u Visu. Iz Upravnog odjela za turizam i pomorstvo Splitsko-dalmatinske županije navode nam kako na toj čestici nema dodijeljene koncesije.

- Ta lokacija nije predmet dodjele koncesije kojoj je davatelj Splitsko-dalmatinska županija, a ni dodjele koncesijskog odobrenja od strane Grada Visa niti dio Plana upravljanja pomorskim dobrom na području Grada Visa za 2021. godinu - kažu nam iz županijskog Upravnog odjela za turizam i pomorstvo. Iz Upravnog odjela za graditeljstvo i prostorno uređenje navode nam kako je na predmetnoj katastarskoj čestici izdano rješenje o izvedenom stanju za zgradu koja ima suteren, prizemlje, kat i potkrovlje i koja je odstupila od građevinske dozvole iz 1991. godine.

- Ozakonjenje je izdano na ime Mirjana Gojak Planinc. Ovo Rješenje nije obuhvatilo nikakvu terasu niti je to moguće jer se terasa nalazi dijelom izvan vlasničke parcele, a sigurno i u pomorskom dobru - stoji u odgovoru pročelnika Marija Radevenjića. Inače, najam luksuzne vile na samom vrhuncu sezone doseže 10.500 eura.

Moguća kazna 50.000 kuna 

U Istri je pak u tijeku istraga koja tek treba utvrditi okolnosti divljanja gliserom u kampu Stupice kraj Pule. Slučaj je u nadležnosti Lučke kapetanije, a osoba koja je upravljala gliserom može dobiti kaznu od tri do 50 tisuća kuna!

POGLEDAJTE VIDEO

Svjedoci su u šoku gledali kako se gliser, koji evidentno prebrzo vozi i daje gas, odbija od usidrenog broda, a potom prelazi preko još dva plovila, na kojima u tom trenutku, nasreću, nije bilo nikoga. Zasad je nejasno je li osoba za upravljačem izgubila kontrolu nad plovilom ili je to netko učinio namjerno. Kako god bilo, kapetanija će voditelju brodice najvjerojatnije oduzeti dozvolu.

Inače, od 440 kuna za domaće do 880 kuna za strance stoji dozvola za upravljanje brodicom.