Obavijesti

News

Komentari 54

Vila u Visokoj ide DUUDI-ju, a Kolinda će dobiti Pantovčak

Vila u Visokoj ide DUUDI-ju, a Kolinda će dobiti Pantovčak
7

Vlada bi na današnjoj sjednici trebala donijeti odluke kojima se Državnome uredu za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) na upravljanje daje nekoliko nekretnina

VIDEO

Premijer Tihomir Orešković je sjednicu Vladu otvorio istom temom koja je bila na konferenciji za medije - o tvrtkama koje su uklonjene s popisa tvrtki od strateškog interesa za Hrvatsku, te je ponovio o prodaji kojih tvrtki Vlada razmišlja. 

- Glavna poruka s moje strane, prije nekoliko mjeseci smo jasno definirali da želimo smanjiti naš dug, pojačati kreditni rejting i na kraju dobiti bolje kamate. Druga stvar je da nećemo prodati sve tvrtke s liste. Stavili smo par dodatnih firmi, ali to ne znači da ćemo ih prodati. Na prodaju ide Končar, Sunčani Hvar, Eutelsat, Croatia Osiguranje.. To sve skupa će biti blizu 200 milijuna eura. To će pokazati da smo ispunili ono što smo obećali. Već dobivamo pozitivne signale - rekao je Orešković.

Ante Vujčić, zamjenik ministrice rada predstavio je Zakon o prijenosu mirovinskih prava koji se tiče usklađivanja s EU. Prijedlog je prihvaćen.

Prihvaćen je, također i Zakon o prikupljanju, obradi, povezivanju, korištenju i razmjeni podataka o primicima i javnim davanjima po osiguranicima. 

I izmjene Zakona o ranopravnosti spolova vezane su uz usklađivanje s EU, a tiču se jednakih mogućnosti zapošljavanja muškaraca i žena. 

- Pridonijet će se zaštiti svih onih koji su upozorili na slučaj diskriminacije - rekla je ministrica Bernardica Juretić.

Izmjenama su s EU usklađeni i Zakon o informiranju potrošača te Zakon o strancima. 

Vlada je potvrdila Ugovor o jamstvu RH i Europske banke za obnovu i razvoj za financiranje Projekta restrukturiranja HAC-a.  
- Donošenjem ovog Zakona osigurat će se sredsva koja će se koristiti za refinanciranje - rekao je ministar prometa Oleg Butković. 

Na dnevnom redu je bio i Vladin odgovor na SDP-ovu interpelaciju u Saboru, kojom ta stranka  predlaže da se Vladu obveže da istakne prigovor na nadležnost stalnog Arbitražnog suda u Washingtonu u postupku koji su protiv Hrvatske pokrenule banke zbog konverzije kredita u švicarskim francima. Vlada smatra da je interpelacija promašena, a predloženi zaključci nedosljedni.

- Još nemamo saznanja da su isti postupci pokrenuti. Ovi zakoni su stupili na snagu u rujnu 2015. Konverzijom su bili obuhvaćeni potrošači, ali i fizičke osobe. Vjerovnici su bili dužni u roku od 45 dana dostaviti izračun konverzije kredita. Potrošač je bio dužan obavijestiti vjerovnika. Vjerovnci su do 31. ožujka bili dužni dostaviti izvješće o rezultatima. Izvješće o konverziji je dostavilo 11 banaka. Ukupno  99,3 posto je prihvatilo konverziju - rekao je ministar financija Zdravko Marić, koji je potom predstavio Smjernice politike državnih potpora za razdoblje 2016. do 2018. godine. 

- Njima se trabaju voditi davatelji državnih potpora, kao najpoželjnije ističu se državne potrebe horizontalne popore. Davatelji trebaju osobito oprezno odlučivati o sektorskim potporama, koje bi trebalo smanjivati te u većoj mjeri koristiti horizontalne. Sektorske su nepoželjne jer ograničavaju tržišno natjecanje  - rekao je Marić. 

Vlada je vilu u Visokoj vratila Državnom uredu za upravljanje državnom imovinom.Prijedlog je predstavila Barica Novosel, zamjenica minsitra pravosuđa.

- Predlaže se da se određene nekretnine daju na upravljanje Uredu predsjednice - glavna kuća Pantovčak i Vila Prekrižje. Isto se predlaže da se zgrada u Visokoj, Zelena vila na Pantovčaku i određene nekretnine na Brijunima, Hvaru i u Samoboru daju na upravljanje DUUDI-ju. Na taj način racionalnije će se upravljati državnim nekretninama. Zgrada u Visokoj opet će se moći koristiti u protokolarne svrhe - rekla je Novosel i dodala kako se zgrada u Visokoj opet uvrštava u odluku o rezidencijalnim objektima.

 

Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić predstavio je izvješće o provedbi Plana humanitarnog razminiranja i utrošenim financijskim sredstvima za 2015. godinu. Riječ je o 329 milijuna kuna, iz proračuna, od investitora, donacija i iz sredstava EU. Također, podsjetio je na tri stradala pirotehničara u prošloj godini, od kojih je jedan smrtno stradao. Kad je u pitanju plan za 2016. godinu, Vlada planira smanjiti minski sumnjiva područja za 84,4 kilometra kvadratna. 

Vlada je Saboru uputila mišljenje vezano za obustavu ovršnih postupaka i deložacija pokrenutih od strane austrijskih banaka Raiffeisen grupe. Naime, Hrvatski laburisti tražili su da onemogući 'ilegalno djelovanje stranih banaka na području RH'. Zamjenica ministra Novosel objasnila je kako zakonodavni okvir već sada štiti građane. Ukoliko je podnesena kaznena prijava automatski sud donosi rješenje o odgodi ovršnog postupka do završetka kaznenog. 

Ministar Marić predstavio je odluku o visini, načinu i rokovima uplate sredstava trgovačkih društava od strateškog i posebnog interesa za RH u Državni proračun, te je iznio obveze članova Skupština i Nadzornih odbora koji zastupaju Hrvatsku u tvrtkama u kojima država ima većinski udio kao i u onima u kojima država ima manjinski udio.

Vlada je dala suglasnost Hrvatskim cestama za kreditno zaduženje kod kreditodavatelja: Zagrebačka banka d.d., Zagreb, Privredna banka Zagreb d.d., Zagreb Erste & Steiermarkische Bank d.d.. Rijeka, Societe i Generale-Splitska banka d.d., Split, u iznosu od 89.000.000,00 eura, uz uvećanje za kamate i troškove, radi financiranja građenja i
održavanja državnih cesta i podmirenja kreditnih obveza
u 2016. godini.

Također, dana je suglasnost Hrvatskim autocestama zaza kreditno zaduženje kod kreditodavatelja: Zagrebačka banka d.d., Zagreb, Erste & Steiermarkische Bank d.d., Rijeka i Privredna banka Zagreb d.d., Zagreb, u iznosu od 100.000.000,00 eura radi urednog servisiranja dospjelih kreditnih obveza

Vlada je Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture dala odobrenje za zapošljavanje na određeno vrijeme, od najviše godinu dana, 65 državnih službenika srednje stručne spreme na radno mjesto stručnog referenta, radi obavljanja poslova čiji se opseg privremeno povećava tijekom turističke sezone u lučkim kapetanijama i ispostavama. U proračunu je za zapošljavanje osigurano 2.146,000,00 kuna.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 54
VIDEO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...

Starija žena umrla u Makarskoj. Pozlilo joj nakon što ju je mladić gurnuo, a njenog psa udario
POKUŠALI JE REANIMIRATI

Starija žena umrla u Makarskoj. Pozlilo joj nakon što ju je mladić gurnuo, a njenog psa udario

Oko 10.20 sati dobili su dojavu starije žene koja je rekla da ju je muškarac odgurnuo na ulici, nakon čega je pala, a njenog psa je udario nogom. Ubrzo joj je pozlilo te je preminula nakon reanimacije
Nova opcija za Plenkovića: S Vučemilović, Zurovcem i DP-om ima većinu bez SDSS-a i manjina
JE LI SLOŽIO KRIŽALJKU?

Nova opcija za Plenkovića: S Vučemilović, Zurovcem i DP-om ima većinu bez SDSS-a i manjina

Kako saznajemo, Vesna Vučemilović je i prije odluke predsjedništva Suverenista da ne idu s HDZ-om, dala potporu koaliciji HDZ-a i DP-a. Zurovec također ima drugačiji stav od svoje stranke i nije protiv HDZ-a.