Obavijesti

News

Komentari 84

Virus može biti i na WC papiru, baš svaki dan čistite mobitel...

Virus može biti i na WC papiru, baš svaki dan čistite mobitel...
1

Toaletni papir ili dječje bilježnice na sobnoj temperaturi od 22 stupnja mogu pružati skrovište korona virusu i do pet dana. Na 30 stupnjeva životni vijek virusa je maksimalno 24 sata...

VIDEO

Novi koronavirus na plastičnim površinama može preživjeti i do devet dana ukoliko nisu dezinficirane, pokazalo je najnovije istraživanje The Journal of Hospital Infection-a.

Povećanjem temperature se i šanse za preživljavanje koronavirusa smanjuju, ali ne toliko da bi već na 30 stupnjeva Celzijevih virus nestao. COVID-19 uglavnom se prenosi bliskim kontaktom s čovjeka na čovjeka. Virus se najbrže prenosi direktno kapljičnim putem - kašljanjem i kihanjem. Međutim, na taj se način kapljice prenose i na javne površine i često dodirivane predmete kao što su ograde, ručke u autobusu, uredski pribor i drugi predmeti koji postaju izvor zaraze za sve one koji dođu u kontakt s njima.

Pokretanje videa...

00:51

Svjetsko udruženje za zaštitu od infektivnih bolesti u svojem mrežnom magazinu objavilo je rezultate istraživanja koji su otkrili kako se COVID-19 u prosjeku na sobnoj temperaturi na različitim površinama može zadržati od četiri do pet dana. Od toga se aluminij čini kao najnepoželjniji metal ‘‘domaćin’’ jer na njemu COVID-19 može preživjeti tek dva do osam sati. S većinom drugih metala situacija je po virus ‘‘povoljnija’’. Plastika se pokazala kao utočište za korona virus jer na plastici može preživjeti i do devet dana iako je prosjek pet dana. Na temperaturi od 20 stupnjeva Celzijevih virus može preživjeti do 48 sati i daljnjim povećanjem temperature njegova snaga opada, a tako je i s drugim materijalima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Upute o samoizolaciji: Redovno sve dezinficirati i odvojiti se
Upute o samoizolaciji: Redovno sve dezinficirati i odvojiti se

Na 30 Celzijevih stupnjeva COVID-19 na plastici može opstati od osam sati do 24 sata. Na čeličnim materijalima poput onih u javnom prijevozu korona ostaje od osam sati do pet dana. Na temperaturi oko četiri stupnja zadržava se duže dok na 20 stupnjeva preživi najviše 48 sati. Na različitim medicinskim materijalima izrađenim od tkanina za jednokratnu upotrebu koronavirus opstaje od jednog sata do čak dva dana.

'Žena mi je na samrti, ne mogu biti uz nju zbog korona virusa'
'Žena mi je na samrti, ne mogu biti uz nju zbog korona virusa'

Bez obzira na predmet, znanstvenici se slažu kako se rizik od prijenosa virusa višestruko povećava ukoliko se neposredno nakon kontakta s predmetom dodirne lice. To posebno vrijedi za oči, nos ili usta. Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje redovito provjetravanje prostorija i dezinfekciju površina, posebno onih koje se najčešće i zajednički koriste. Prostorije je dovoljno temeljito očistiti uobičajenim sredstvima za dezinfekciju. posebno se preporučuje dezinfekcija uređaja kao što su mobiteli i računala izrađenih od čeličnih ili plastičnih materijala jer je upravo na njima životni vijek virusa najduži.

- PLASTIKA je idealno utočište za COVID-19 jer omogućuje da na njoj preživi do 9 dana. Na 30 stupnjeva životni vijek virusa je maksimalno 24 sata

- PAPIR Toaletni papir ili dječje bilježnice na sobnoj temperaturi od 22 stupnja mogu pružati skrovište korona virusu i do pet dana.

- KERAMIKA keramičko posuđe, pločice ili kupaonica mogu biti utočišta ovih malih nevidljivih bića čak pet dana na sobnoj temperaturi .

- ALUMINIJ Na limenkama ili aluminijskoj foliji COVID-19 se zadržava od dva do osam sati pri temperaturi od 21 stupnja Celzijeva.

- SILIKON Maskice za telefone klasični su silikonski predmet na čijoj se površini virus može zadržati do pet dana na sobnoj temperaturi.

- ČELIK Novi korona virus na čeličnim materijalima može preživjeti i do pet dana na temperaturi od četiri stupnja Celzijevih.

- DRVO Na drvenim predmetima kao što su namještaj ili dječji pisaći pribor virus opstaje i do četiri dana na sobnoj temperaturi.

- STAKLO je materijal na kojem virus može preživjeti do četiri dana na sobnoj temperaturi. Na višim temperaturama virus počinje slabjeti.

- PVC također pogoduje razvoju korona virusu na kojem se pri temperaturi od 21 stupnja zadržava do pet dana.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 84
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a