Visa zbog uvođenja eura diže limit beskontaktnog plaćanja | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 0

Visa zbog uvođenja eura diže limit beskontaktnog plaćanja

Visa zbog uvođenja eura diže limit beskontaktnog plaćanja
3

Limit će umjesto 250 kuna sada biti 40 eura, a povećanje limita beskontaktnih transakcija bez autentifikacije PIN-om na snagu stupa 1. siječnja

VIDEO

Kako se približava uvođenje eura, Visa je objavila da s klijentima, bankama i prihvatiteljima, rade na povećanju limita beskontaktnih transakcija bez autentifikacije PIN-om s 250 kuna na 40 eura.

Povećanje limita stupa na snagu 1. siječnja 2023.

- Popularnost beskontaktnog plaćanja ukazuje na to da je ono postalo norma za europske potrošače i trgovce. Beskontaktno plaćanje karticom, telefonom ili pametnim satom popularno je jer spaja brzinu i praktičnost sa sigurnošću. Takve vrste plaćanja imaju neke od najnižih stopa prijevara u usporedbi s bilo kojom drugom vrstom, a u zemljama u kojima se ono često koristi, prijevare na prodajnom mjestu i dalje su na najnižoj razini u povijesti - izjavila je Renata Vujasinović, direktorica Vise u Hrvatskoj.

- Potrošači će prva dva tjedna moći plaćati robu i usluge u kunama i u eurima. U ovom novom okruženju u kojem će trgovci i pružatelji usluga morati vraćati ostatak novca u eurima, gdje god je to moguće, beskontaktno plaćanje moglo bi pomoći trgovcima i kupcima da primaju plaćanja i plaćaju još jednostavnije. Korištenjem kartice ili pametnog telefona potrošači bi mogli izbjeći gnjavažu oko brojanja nove valute prilikom plaćanja ili primanja ostatka novca - dodaje.

Iz Vise navode da 89% Hrvata za plaćanje koristi plastičnu platnu karticu. Njih 23% koristi karticu nekoliko puta dnevno, 18% barem jednom dnevno, a dva ili tri puta tjedno 31%.

Hrvati najčešće koriste digitalno, odnosno elektroničko plaćanje pri plaćanju na benzinskim postajama, prilikom kupovine namirnica i drugih stvari u trgovinama. Više od pola Hrvata (58%) preferira elektroničko plaćanje nego gotovinu pri offline kupnji, odnosno u klasičnim trgovinama ili na prodajnim mjestima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0

VIDEO

U KB Sveti Duh umrlo dijete (7) tjedan nakon operacije krajnika
ŠOK U ZAGREBAČKOJ BOLNICI

U KB Sveti Duh umrlo dijete (7) tjedan nakon operacije krajnika

Dijete je, sedam dana po učinjenoj tonzilektomiji i šest dana po otpustu iz Bolnice, dovezeno bez vitalnih funkcija, odgovorili su nam iz KB Sveti Duh

Spasili radnike koji je zatrpalo gradilište, a onda počeo curiti plin. Direktor: Još utvrđujemo...
VIDEO: DRAMA U ZAGREBU

Spasili radnike koji je zatrpalo gradilište, a onda počeo curiti plin. Direktor: Još utvrđujemo...

Na radilištu u Podsljemenu spašavali su muškarce koji su ostali zatrpani. Jedan muškarac ima ozljedu ruke, a drugi ima višestruke ozljede i prijelome, neslužbeno doznajemo.
VIDEO Obračun u noćnom klubu u Vodicama: 'Skrili smo se i čuli pucanje, čovjek je bio krvav...'
ISTRAGA U TIJEKU

VIDEO Obračun u noćnom klubu u Vodicama: 'Skrili smo se i čuli pucanje, čovjek je bio krvav...'

VODICE - Oko tri ujutro čuli smo pucnjavu u klubu u Vodicama, javlja nam čitateljica. Dodaje kako su svi u panici krenuli prema izlazu. - Kad smo pobjegli iz kluba, otišli smo u ulicu iza njega, kako bi se sakrili. Pored nas je prošao čovjek s krvavim mrljama po vratu i majici - govori čitateljica. Policija nam je potvrdila da je sinoć došlo do fizičkog obračuna u Vodicama te da su izvidi u tijeku.