News

Komentari 5

Vjetru nema kraja: DHMZ za sutra izdao crveni meteoalarm

Vjetru nema kraja: DHMZ za sutra izdao crveni meteoalarm

Za danas je i dalje aktivan crveni meteoalarm za Velebitski kanal na jaku i vrlo jaku, mjestimice olujnu buru te narančasti za riječku regiju, zapadnu obalu Istre i Kvarner i Kvarnerić, a slično nas očekuje i sutra

Prometni kaos koji je stvorilo jučerašnje snježno nevrijeme nastavlja danas otežavati vjetar, a DHMZ je objavio crveno upozorenje da će ga biti i sutra.

Kako kažu, za utorak je izdan crveni meteoalarm za Velebitski kanal te narančasti za zapadnu obalu Istre i Kvarner i Kvarnerić, dok je za danas i dalje aktivan crveni meteoalarm za Velebitski kanal na jaku i vrlo jaku, mjestimice olujnu buru te narančasti za riječku regiju, zapadnu obalu Istre i Kvarner i Kvarnerić.

Civilna zaštita RH uputila je i upozorenja vezana uz promet i energetske i druge infrastrukture.

Budite spremni na poremećaje, oštećenja konstrukcija i rizik od ozljeda zbog iščupanih stabala, polomljenih grana te letećih krhotina. Moguć je prekid prometa i prekid opskrbe električnom energijom. Očekujte i budite pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati. Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila. Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova. Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu. Prisutan je i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu. Budite svjesni opasnosti i obratite pozornost i pratite najnovija vremenska izvješća. Savjetujemo javnost da izbjegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja. Vrlo je vjerojatno da trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu.

Najčitaniji članci