Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
123 komentara

Vlada će ratificirati Konvenciju po uzoru na model u Poljskoj?

Ako Hrvatska učini isto što i Poljska vladajući bi se na deklarativan način ogradili od tzv. rodne ideologije koju mjesecima ističu protivnici ratifikacije, jer hrvatski Ustav, naime, izrijekom ne poznaje pojam rod

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
123 komentara

Nakon što je premijer Andrej Plenković u četvrtak najavio kako će se Istanbulska konvencija naći na ratifikaciji kroz tjedan do dva, a ministrica Nada Murganić potom rekla kako će je Vlada prihvatiti uz određene 'ograde', Jutarnji list piše kako je najvjerojatniji scenarij da Hrvatska dobije ratifikaciju dokumenta poput onog u Poljskoj.  

NE SLAŽE SE S RATIFIKACIJOM Esih: Premijer se Konvencijom dodvorava briselskim tutorima

I Poljska je prihvaćajući Konvenciju Vijeću Europe navela da će je poštivati “sukladno vrijednostima i odredbama Ustava Republike Poljske”. Baš onako kako je to izjavila i Murganić pojašnjavajući planirana hrvatska ograničenja. 

Ako Hrvatska učini isto što i Poljska vladajući bi se na deklarativan način ogradili od tzv. rodne ideologije koju mjesecima ističu protivnici ratifikacije, jer hrvatski Ustav, naime, izrijekom ne poznaje pojam rod. 

MURGANIĆ NAJAVILA Istanbulska konvencija ide uz 'ograde' od rodne ideologije?

Prema Istanbulskoj konvenciji države potpisnice imaju pravo na ulaganje rezervi (ograda) kojima na razdoblje od pet godina mogu suspendirati primjenu precizno navedenih odredbi. Hrvatsko Ministarstvo pravosuđa tako je već najavilo da ćemo uložiti rezervu na članak 30, stavak 2, koji propisuje da je država dužna na odgovarajući način obeštetiti žrtve koje su pretprjele teške tjelesne ozljede ili oštećenje zdravlja, u slučajevima kad se ne mogu obeštetiti iz drugih izvora (počinitelj, osiguranje itd.). Osim rezervi, države pri ratifikaciji mogu uložiti i tzv. izjavu kojom izjavljuju da će zadržati pravo izricanja prekršajnih umjesto kaznenih sankcija za psihičko nasilje i uhođenje. 

ŠTO REĆI? Culej o Istanbulskoj konvenciji: "Ja ne gledam turske serije..."

Ulaganjem izjave o tome da će Konvenciju primjenjivati samo u skladu sa svojim Ustavom, Poljska je očito izašla iz okvira Istanbulske konvencije, na što su posebnim prigovorima upozorile brojne države poput Švedske, Švicarske, Finske… 

Pitanje je čeka li isto sada i Hrvatsku.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message