News

Komentari 38

Vlada dala odobrenje ratnom nuklearnom brodu USS "Harry S. Truman" da uplovi u Split

Vlada dala odobrenje  ratnom nuklearnom brodu USS "Harry S. Truman" da uplovi u Split

Američki ratni nuklearnu brod USS "Harry S. Truman" boravit će u splitskoj luci od sutra do 15. veljače

Vlada je na sjednici odobrila američkom ratnom nuklearnom brodu USS "Harry S. Truman" uplovljavanje u unutarnje morske vode Hrvatske i boravak u splitskoj luci od 11. do 15. veljače. Naime, kako je pojasnio ministar obrane Mario Banožić, veleposlanstvo SAD-a je Ministarstvu vanjskih i europskih poslova dostavilo notu kojom je zatražilo odobrenje za uplovljavanje, a Vlada je odobrenje dala sukladno odredbama pomorskog zakonika.

- Radi se o rutinskom posjetu radi logističke dopune i odmora posade broda - istaknuo je Banožić dodavši kako će to biti prilika za razgovor s američkim saveznicima, partnerima, i za jednu snažnu podršku koja će biti potvrđena i na taj način.

Povjerenstvo za utvrđivanje projekata od strateškog značaja za Hrvate izvan Hrvatske

Vlada je donijela odluku i o osnivanju Povjerenstva za procjenu i utvrđivanje prijedloga projekata od strateškog značaja za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

- Povezivanje Hrvatske s Hrvatima izvan Hrvatske strateški je interes RH. U skladu s tim Vlada kontinuirano pruža financijsku potporu projektima od strateškog značaja za hrvatsku nacionalnu manjinu, za Hrvate u BiH i hrvatskom iseljeništvu. Povjerenstvo je osnovano radi učinkovitijeg rada i transparentnosti cjelokupnog postupka pružanja potpore tim projektima te jačeg povezivanja s Hrvatima izvan Hrvatske - istaknuo je državni tajnik Zvonko Milas.

Povjerenstvo, dodao je, čine predstavnici Glavnog tajništva Vlade, Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Ministarstva kulture i medija, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Ministarstva financija te Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

- Projektima od strateškog značaja za Hrvate izvan Hrvatske smatrat će se projekti čijom provedbom unaprjeđujemo položaj i kvalitetu života Hrvata, doprinosimo očuvanju i njegovanju nacionalnog identiteta, hrvatskog jezika, kulturnog stvaralaštva, baštine i jačamo povezanost s Hrvatskom - pojasnio je Milas. 

Suglasnost AKD-u za tiskanje, pakiranje i distribuciju ispita državne mature

Dali su i suglasnost Agenciji za komercijalnu djelatnost (AKD) za poslove tiskanja, pakiranja, distribucije i povrata ispita državne mature i probnih ispita državne mature.

- Niz je godina AKD bez primjedbi i pogreške u procesu isporučivao zaštićene tiskovine najviše razine sigurnosti pa tako i ispite državne mature. Jedina je pravna osoba u državnom vlasništvu koja ima uspostavljen i certificiran komunikacijsko-informacijski sustav za prihvat i obradu kriptiranih datoteka i podataka, a cjelokupno poslovanje od zaprimanja pripreme kriptografskim kanalom do zbrinjavanja nesukladnih proizvoda na siguran način certificirano je sukladno najvišim sigurnosnim standardima, što je neophodno za tisak ispita državne mature jer se radi o ispitima visokog rizika - pojašnjavaju iz Vlade.

Vrijednost cjelokupne provedbe državne mature, probnih ispita državne mature i nacionalnih ispita za 2022. godinu procijenjena je na 9,9 milijuna kuna bez PDV-a. Vrijednost probnih ispita državne mature iznosi 3,9 milija, a ispita državne mature šest milijuna kuna. 
 

Najčitaniji članci