Obavijesti

News

Komentari 48

Vlada: Dopis Frke-Petešića je zaprimljen; Milanović: Ni on ni Miljenić ne sazivaju sjednice!

Vlada: Dopis Frke-Petešića je zaprimljen; Milanović: Ni on ni Miljenić ne sazivaju sjednice!

Sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost ne sazivaju Orsat Miljenić, predstojnik Ureda predsjednika Republike i Zvonimir Frka Petešić, predstojnik Ureda predsjednika Vlade, stoji u priopćenju

VIDEO

Premijer Andrej Plenković u nedjelju je poručio da će se komunikacija njega i predsjednika Republike na sjednici Vijeća za nacionalnu sigurnost odnositi samo na teme "koje su doticaj, sukladno Ustavu i Zakonu", a poručio je i da neće dozvoliti vrijeđanje svojih najbližih suradnika.

Rekao je to u razgovoru s novinarima upitan kako komentira nastavak oštre retorike između Ureda predsjednika Republike i Banskih dvora, nakon današnjeg priopćenja Ureda predsjednika o dostavi poziva za održavanje sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost.

- Mogu to komentirati otužno, smiješno, jadno, patetično, kako god želite. Nadam se da će naslovnice sutra zavapiti - 'Dosta!'. To bi isto bilo dobro - rekao je premijer te u izjavi posebno apostrofirao glasnogovornika Ureda predsjednika Nikolu Jelića kojeg je prozvao za maliciozni bezobrazluk te rekao da mu vrijeđa najbliže suradnike.

Plenković: Republika Hrvatska će nastaviti graditi savezničke i partnerske odnose sa SAD-om
Plenković: Republika Hrvatska će nastaviti graditi savezničke i partnerske odnose sa SAD-om

Ured Predsjednika Republike danas je, naime, poslao priopćenje koje potpisuje glasnogovornik Jelić, u kojem, među inim, stoji da predsjednik Republike Zoran Milanović nije dobio od predsjednika Vlade Plenkovića nikakav prijedlog za sazivanje sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost te da je "tvrditi drugačije, kao što to putem Twittera čine iz Vlade, već viđeni primjer yutelovskog obmanjivanja javnosti".

Plenković je u izjavi novinarima podsjetio da je u petak rekao da će Uredu predsjednika RH dostaviti zaključak Vlade o primanju na znanje prijedloga mjera koje je predložila Koordinacija za domovinsku sigurnost te ponuditi nekoliko termina za održavanje sjednice VNS-a, kao i da je taj dokument dostavljen Uredu predsjednika u petak u 19.10 sati.

- Ako ova smiješna igrica - o tome da bi baš svaki dopis između jednog i drugog Ureda trebali potpisivati osobno predsjednik Vlade i predsjednik Republike - podrazumijeva da glasnogovornik Ureda predsjednika još jedan put inzistira na tome da je glasnogovornik Vlade valjda nekakva yutelova škola, onda vas kao ljude iz medija molim da na to reagirate. Dakle, mi tu vrstu jazavaca, koji su pobjegli odavde (iz Banskih dvora) iz razdoblja 2011.- 2015. sada zatičemo gore na Pantovčaku - rekao je Plenković.

'Vlada obmanjuje javnost, premijer Plenković nije poslao dopis predsjedniku Milanoviću'
'Vlada obmanjuje javnost, premijer Plenković nije poslao dopis predsjedniku Milanoviću'

Upitan nije li onda sporna i njegova komunikacija, s obzirom na rječnik koji je upravo koristio, premijer je odgovorio kako "samo citira ono što oni govore nama", referirajući se na riječi predsjednika države Milanovića koji je prije tri tjedna, govoreći o Plenkoviću, upotrijebio termin "plameni jazavac".

 - Tu javnost mora znati - za svaku uvredu dobit će odgovor. Za svaku laž koju iznesu dobit će odgovor. Koliko god to bilo neprimjereno, ali tako je - naglasio je Plenković.

Uredu predsjednika predložena su tri termina za održavanje sjednice VNS-a

Naveo je i da su Uredu predsjednika u dopisu koji su poslali, predložena tri termina za održavanje sjednice VNS-a - četvrtak popodne, petak ujutro i petak popodne te dodao: "Jel' to neka tako velika drama da zahtijeva vrijeđanje danas, u nedjelju. Dok mi ovdje govorimo o COVID 19. Dajte stavite to malo u relaciju".

Novinari su ga pitali i vidi li koje je rješenje za prekid ovakve vrste komunikacije koja "nije u interesu države", a premijer je poručio kako nije pitanje kada će takva komunikacija prestati, nego tko što govori.

'On će i dalje biti ministar, u oporbi bi destabilizirali Vladu'
'On će i dalje biti ministar, u oporbi bi destabilizirali Vladu'

- Dakle, ovo što mi moramo odgovarati  - na ovaj bezobrazluk koji potpisuje glasnogovornik Ureda predsjednika prema svom kolegi koji je rođen 1993. godine - je jedan bezobrazluk koji ja neću dopustiti… da mi netko tako vrijeđa najbližeg suradnika. Razumijete? Vi njih to morate pitati. Odakle takav maliciozni bezobrazluk. Gdje je to gospodin (Nikola) Jelić naučio. U koju je on to školu išao. To je pravo pitanje. Ne kad ćemo stati - nego tko što govori. I nema znaka jednakosti - poručio je.

Upitan kako će onda izgledati komunikacija između njega i predsjednika Republike na sjednici VNS-a, Plenković je kratko odgovorio: "Samo teme koje su doticaj sukladno Ustavu i Zakonu. Točka".

Milić: Dopis je zaprimljen 6. studenog 

Nešto prije 17 sati se na svom Twitteru oglasio i Marko Milić, glasnogovornik Vlade. 

- Zlonamjerne kvalifikacije i laži koje plasiraju u javnost iz Ureda predsjednika ne mogu prikriti istinu o dopisu predstojnika Frke-Petešića predstojniku Miljeniću u vezi sjednice VNS, koji je zaprimljen u petak 6. studenoga, što je vidljivo iz potpisane dostavnice. 

Na sve su to reagirali i iz Ureda predsjednika u nedjelju poslijepodne. 

- Sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost ne sazivaju Orsat Miljenić, predstojnik Ureda predsjednika Republike i Zvonimir Frka Petešić, predstojnik Ureda predsjednika Vlade.

Ured predsjednika: Miljenić i Petešić ne sazivaju sjednice VNS-a! 

Uz sve poštovanje gospodi Miljeniću i Frki Petešiću, bivšem veleposlaniku u Maroku, koji je to – po prvi puta – postao odlukom tadašnjeg premijera Milanovića i predsjednika Republike prof. dr. Ive Josipovića, opet ćemo ponoviti: sjednice VNS-a zajednički sazivaju predsjednik Vlade Andrej Plenković i predsjednik Republike Zoran Milanović koji sjednicom i predsjeda, kako to propisuje čl. 4 st. 3 Zakona o sigurnosno-obavještajnom sustavu RH.

'Vlada i Koordinacija ne poštuju zakone i propise te zaobilaze VNS i predsjednika države'
'Vlada i Koordinacija ne poštuju zakone i propise te zaobilaze VNS i predsjednika države'

Na prvu i za sada jedinu sjednicu VNS-a koju su sazvali zajedno predsjednik Milanović i predsjednik Vlade Plenković, proljetos, predsjednik Vlade – uz suglasnost Predsjednika Republike – doveo je skoro sve svoje ministre, pa i predstojnika svog Ureda Frku Petešića, iako nisu članovi VNS-a. Predstojnik Ureda predsjednika Miljenić nije bio na sjednici jer nije član VNS-a i jer predsjednik Milanović poštuje Zakon o sigurnosno-obavještajnom sustavu RH. Nakon ovakvog protupropisnog postupanja Vlade, sada će se Predsjednik Republike još strože držati zakona, što mu je i ustavna obveza - stoji u priopćenju. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 48
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"