Obavijesti

News

Komentari 61

Vlada ne diže cijene svojima iako je odluka spremna: Frka i Bane u stanovima za 500 kuna

Vlada ne diže cijene svojima iako je odluka spremna: Frka i Bane u stanovima za 500 kuna
3

Stotinu dužnosnika plaćaju 66 centi za kvadrat državnih stanova u centru Zagreba. I tako već 21 godinu. Odluka o poskupljenju se "kiseli" već godinu dana, ali nema žurbe kada su u pitanju političari s visokom plaćom

VIDEO

Ima jedna mala skupina ljudi u Hrvatskoj koju nije pogodio rast cijena stanovanja. To su državni dužnosnici, mahom političari koji žive u službenim državnim stanovima. Oni već više od dva desetljeća plaćaju za stan pet kuna po četvornom metru ili po novom 66 centi, otprilike 15 puta manje od tržišne cijene. Iako je još prije godinu dana pripremljena odluka po kojoj bi im cijena narasla i barem se približila realnoj, takvu odluku Vlada nije donijela. Trebali bi ove godine, ali nije jasno kada. Povišenje cijene bi ih lupilo malo više po džepu i najbliže premijerove suradnike poput Zvonimira Frke Petešića koji mu vodi ured, ministra obrane Marija Banožića ili ministricu poljoprivrede Mariju Vučković.

Do lani je bio 121 stan za službene potrebe, a onda je status ukinut za njih 31. Svi koji su ukinuti su izvan Zagreba. Onih 90 u Zagrebu, koje koriste ministri i drugi dužnosnici su i dalje u funkciji. Kako i ne bi bili kad za 90 četvornih metara, ministri plaćaju 450 kuna, dok se u Zagrebu teško može naći i garsonijera bez 350 do 400 eura.

Stan u kojem je živio Frka-Petešić ilegalno je iznajmljivala supruga veleposlanika?
Stan u kojem je živio Frka-Petešić ilegalno je iznajmljivala supruga veleposlanika?

Neslužbeno doznajemo da dulje od godinu dana u Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i imovine stoji prijedlog povećanja cijena za službene stanove. Cijena bi po tom prijedlogu rasla na oko pet eura po četvornom metru, što je i dalje upola niže od prosječne. Ali odluka nije donesena, pa dužnosnici plaćaju siću po cijenama donesenim prije 21 godinu!. Ministarstvo nam je nedavno odgovorilo da će u roku dva mjeseca donijeti novi zakon koji bi drugačije regulirao korištenje državnih stanova, pa bi vjerojatno u sklopu njega i pratećih uredbi bili i oni koji se koriste za službene potrebe.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Državne nekretnine u svom planu poslovanja potvrđuju da očekuju više novca. Ali čekaju donošenje novih propisa.

- Bez obzira na ukidanje statusa 31 stana za službene potrebe u prosincu 2022., u istoj se kategoriji očekuje povećanje prihoda za 40 posto zbog najavljene izmjene podzakonskih akata - stoji u dokumentu u kojem se navodi da je tvrtka već pripremila i predložila tri ključna dokumenta: kriterije za dodjelu državnih stanova, odluku o visini cijene, te kriterije uređivanja državnih stanova. 

Banožić si je dodijelio stan, sad se raspituje može li kupiti stan preko APN-ovih subvencija?!
Banožić si je dodijelio stan, sad se raspituje može li kupiti stan preko APN-ovih subvencija?!

Inače, uredba o kriterijima za dodjelu službenih stanova je prestala vrijediti prije četiri godine, a nova nije donesena. A onda se pravila primjenjuju kako kome odgovara. Najpoznatiji je slučaj Maria Banožića koji je kao ministar imovine, sam sebi dodijelio stan od 92 kvadrata u centru Zagreba. Tu je i HDZ-ov ravnatelja HZZO-a, Lucijan Vukelić koji je dobio stan preko 50 kvadrata iako bi po starim kriterijima trebao imati manji. Zvonimir Frka Petešić je u stanu od 96 kvadrata u centru Zagreba, a da bi ga dobio se prijavio u Sali... 

Frka u 96 kvadrata

Predstojnik ureda premijera Zvonimir Frka-Petešić koristi stan od 96,6 kvadrata na koju minutu hoda od Trga bana Jelačića za 64 eura (483 kn) mjesečno.

Smjestio se u centar

Banožić si je dodijelio stan od 92 kvadrata u centru Zagreba iako živi sam i prima naknadu za odvojeni život. Uz plaću od 2740 eura, stan plaća 61 euro.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 61
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1