Obavijesti

News

Komentari 0

Vlada odbila interpelaciju o svom radu vezanu za zaštitu od rasta cijena energenata

Vlada odbila interpelaciju o svom radu vezanu za zaštitu od rasta cijena energenata

Interpelaciju je pokrenuo MOST i prikupio 16 potpisa zastupnika. Vlada u svom obrazloženju odbijenice podsjeća na paket mjera donesen još u veljači, vrijedan 4,8 milijardi kuna, koji stupa na snagu sutra

VIDEO

Interepelaciju o radu Vlade vezano za zaštitu potrošača od izravnog utjecaja rastućih cijena energenata, koju je pokrenuo Most, a potpisalo je 16 zastupnika, Vlada je odbila. 

- Po pitanju stanja energenata u Hrvatskoj, zalihe su sigurne, a dobavni pravci nisu ugroženi niti prekinuti i to velikim dijelom zahvaljujući izgrađenom terminalu za ukapljeni prirodni plin na otoku Krku -  naglasila je na početku obrazloženja državna tajnica u Ministarstvu gospodarstva Nataša Mikuš Žigman.

Zbog visokih cijena energenata umirovljenicima će biti isplaćen energetski dodatak
Zbog visokih cijena energenata umirovljenicima će biti isplaćen energetski dodatak

'Vlada je donijela paket mjera, koji stupa na snagu sutra'

Podsjetila je kako je Vlada u veljači donijela paket mjera za ublažavanje udara na građane i gospodarstvo uslijed rasta cijena energenata i svega ostalog, vrijedan 4,8 milijardi kuna, a koji stupa na snagu sutra.

- Po pitanju smanjivanja energetskog siromaštva, Vlada je 9. ožujka usvojila akte kojima će se omogućiti korištenje sredstava Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, i to odluku o subvencioniranju dijela krajnje cijene opskrbe plinom za kupce kategorije kućanstvo i poduzeća, koja imaju godišnju potrošnju do 10 gWh, kao i zaključak o ublažavanju porasta cijene plina i sprječavanju izloženosti građana energetskom siromaštvu. Nadalje, usvojena i odluka o provedbi mjera za smanjenje utjecaja porasta cijene energenata na pružatelje socijalnih usluga - navela je državna tajnica. 

U tijeku je izrada plana razvoja geotermalnih potencijala Hrvatske, a Agencija za ugljikovodike će, dodala je, sukladno Nacionalnom planu oporavka i otpornosti biti zadužena za provedbu šest geotermalnih projekata za što je predviđen iznos od 225 milijuna kuna.

- Dodatno se planira i 25 milijuna eura iz Operativnog programa konkurentnost i kohezija za korištenje geotermalne energije u toplinarstvu - rekla je. 

Zastupnici jednoglasno izglasali snižavanje PDV-a uslijed rasta cijena hrane i energenata
Zastupnici jednoglasno izglasali snižavanje PDV-a uslijed rasta cijena hrane i energenata

Vezano za nuklearnu elektranu Krško, Mikuš Žigman je istaknula kako Vlada podržava sve aktivnosti koje se provode po pitanju produljenja njezinog životnog vijeka do 2043. godine, kao i korištenje nuklearne energije u cilju dekarbonizacije gospodarstva.

- Visine trošarina za prirodni plin i električnu energiju su na razini minimalno propisanih Direktivom Vijeća o oporezivanju energenata i električne energije, u Zakonu o trošarinama propisana su oslobođenja od plaćanja trošarine na energente i električnu energiju za industriju, dok je u poljoprivrednom sektoru propisana visina trošarine na plavi dizel u iznosu od nula kuna po litri. A Vlada je također uredbom snizila i visine trošarina za bezolovni motorni benzin i dizelsko gorivo - navela je državna tajnica. 

'Limitirali smo cijene električne energije i plina, smanjili PDV...'

U uvodnom govoru je i premijer Andrej Plenković podsjetio što su sve učinili kako bi ublažili udar poskupljenja. 

- Limitirali smo rast cijena električne energije na 9,6 posto za kućanstva, rast plina najviše do 20 posto, smanjili smo stopu PDV-a na plin, kao i na niz prehrambenih proizvoda, higijenske potrepštine, troškove u poljoprivredi, kulturne i sportske aktivnosti. Također smo vodili računa o onima koji su najugroženiji, koji žive na rubu siromaštva, povećali smo iznos socijalnih transfera s 200 na 400 kuna, a oni se odnose i na račune za plin, ne samo za struju - naveo je premijer dodavši kako su donijeli i poseban program mjera za poljoprivrednike i ribare te direktne jednokratne potpore umirovljenicima.

Čelnici EU-a zadužili EK da predloži rješenje za visoke cijene električne energije
Čelnici EU-a zadužili EK da predloži rješenje za visoke cijene električne energije

- Mislim da smo sa sveobuhvatnošću našeg paketa uspjeli u najvećoj mogućoj mjeri dovesti do situacije gdje se u mjesecima pred nama taj udar osjeti što manje na kućne proračune građana - rekao je podsjetivši kako je Vlada više puta intervenirala i kad je riječ o cijenama naftnih derivata. 

- Tu imamo situaciju da se te cijene mijenjaju na tjednoj bazi, ali smanjili smo trošarine, ograničili marže, odrekli se još nekih dodatnih naknada, koje su utjecale na to da se u tjednima kada cijena nafte na mediteranskom tržištu ide prema dolje smanjuje cijena goriva - poručio je premijer Plenković.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"