Obavijesti

News

Komentari 20

Vlada opširno obrazložila zašto odbija oporbeni zahtjev za smjenom ministra Vilija Beroša

Vlada opširno obrazložila zašto odbija oporbeni zahtjev za smjenom ministra Vilija Beroša

Zahtjev za opozivom ministra zdravstva uputila su 32 oporbena zastupnika. Vlada ga je odbila, a Plenković će Beroša opet morati braniti na sjednici Sabora

VIDEO

Angažirana i predana borba s pandemijom bolesti COVID-19, financijska stabilizacija uz suočavanje s dugovima i skraćivanje rokova plaćanja u zdravstvu, objedinjavanje nabave, funkcionalna integracija bolnica, povećanje plaća za djelatnike u zdravstvenom sustavu, transparentno upravljanje listama čekanja i kalendarom naručivanja pokazuju da je zdravstveni sustav otporan i dobro vođen, započela je Vlada svoje očitovanje u kojem odbija inicijativu oporbe za smjenom ministra zdravstva Vilija Beroša. 

Slučaj Čavajda: 'Pružena joj je sva raspoloživa zdravstvena usluga'

Referirajući se na slučaj Čavajda, Vlada naglašava kako su navodi o nedostupnosti prekida trudnoće uz medicinsku indikaciju nakon 22. tjedna trudnoće u potpunosti netočni. Navode kako je u razdoblju od 2019. do 2021. u bolničkim ustanovama obavljeno 17 prekida trudnoće iznad 22. tjedna te 2242 postupka do 22. tjedna trudnoće.

Oporba pokrenula još jedan opoziv Beroša: 'Mora otići. Imamo afere, a ni R od reforme'
Oporba pokrenula još jedan opoziv Beroša: 'Mora otići. Imamo afere, a ni R od reforme'

- Vezano uz konkretan slučaj pacijentice Mirele Čavajde, iznova ističemo da joj je pružena sva raspoloživa zdravstvena usluga u okvirima struke i zakonskih odredbi. Utvrđeni proceduralni propusti u KB "Sv. Duh" i KBC "Sestre milosrdnice", koje je konstatirala zdravstvena inspekcija Ministarstva zdravstva, upućeni su u daljnji postupak - ističu iz Vlade i podsjećaju kako je Ministarstvo zdravstva u ožujku 2021. ovlastilo KBC Zagreb da osnuje drugostupanjsku komisiju, koja prema Zakonu o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece, donosi odluke u cilju osiguravanja prava žene po pitanju žalbi na prvostupanjske odluke.

'Javni i politički pritisci...'

- Tako je i u ovom slučaju na žalbu pacijentice Čavajde KBC Zagreb sazvao komisiju drugog stupnja kako bi se stvorila cjelovita klinička slika djeteta te na temelju iste donijela mjerodavna odluka sukladno struci i zakonskim okvirima. Uz istovremene naglašene javne i političke pritiske tijekom odlučivanja drugostupanjske komisije u ovom slučaju, donesena je medicinski utemeljena odluka u okvirima hrvatskih zakona te se pacijentici osiguralo plaćanje troškova prekida trudnoće izvan Republike Hrvatske na teret HZZO-a, s obzirom na njenu odluku za drugačijom vrstom zahvata koji se ne izvodi u Hrvatskoj - naglašavaju te dodaju kako će Ministarstvo zdravstva ustrajati da svi ravnatelji i djelatnici ustanova savjesno i odgovorno ispunjavaju sve zadaće koje su pred njima te da se svakom pacijentu pružaju medicinske i zdravstvene usluge prema njihovim stvarnim potrebama i u okvirima hrvatskih propisa. 

- Nepobitna je činjenica da je Ministarstvo zdravstva tijelo državne uprave koje, sukladno zakonskim odredbama, zaprima i priprema odgovore na predstavke i pritužbe te pruža pomoć građanima u ostvarivanju prava na zdravstvenu zaštitu. Stoga nije neobično da je ministar Vili Beroš tu mogućnost ponudio i pacijentici Čavajdi s namjerom neposrednog stjecanja uvida u problematiku i davanja podrške u osiguranju adekvatne zdravstvene skrbi - zaključuju o ovom slučaju. 

Gotov prosvjed: Građani diljem Hrvatske pružili podršku Mireli
Gotov prosvjed: Građani diljem Hrvatske pružili podršku Mireli

'Netočna je i teza o nedostupnosti prekida trudnoće na zahtjev žene do 10. tjedna od začeća'

Naglašavaju i kako je teza o nedostupnosti prekida trudnoće na zahtjev žene do 10. tjedna od začeća također netočna s obzirom na to da je ta usluga kontinuirano dostupna. Svakoj ženi, ističu, mora biti omogućen prekid trudnoće na zahtjev do 10. tjedna, ali i nakon ako za to postoje medicinski razlozi.

- U suprotnom, Ministarstvo zdravstva reagira na svaki potencijalni slučaj ugrožavanja tog prava, sankcionira nepravilnosti ukoliko ih utvrdi zdravstvena inspekcija Ministarstva zdravstva te skreće pozornost svim zdravstvenim ustanovama na obvezu pravovremenog i točnog informiranja pacijentica o njihovim pravima i mogućnostima koje mogu ostvariti u RH - poručuju i naglašavaju kako je ravnatelj taj koji je odgovoran za vođenje i rad ustanove te da Ministarstvo nema zakonske mogućnosti utjecati na pojedinačne njihove odluke vezane uz zapošljavanje te nije u mogućnosti utjecati na odabir radnika s kojima zdravstvena ustanova sklapa ugovor o radu kao niti davati prijedloge osoba koje će se zaposliti. 

'Pravo na priziv savjesti i zakonsko pravo žene na pobačaj ne isključuje jedno drugo'

- Najbolje to pokazuje okolnost u KB "Sv. Duh" u kojoj niti jedan djelatnik ne obavlja postupak prekida trudnoće, bolnice čiji je osnivač Grad Zagreb. U nekim drugim zdravstvenim ustanovama u kojima također nema djelatnika koji obavljaju postupak prekida trudnoće, pravo na prekid trudnoće unatoč tome je osigurano. Naime, Opća županijska bolnica Našice, Opća županijska bolnica Požega, Opća županijska bolnica Vinkovci i Opća bolnica Virovitica osigurale su, sukladno uputi Ministarstva zdravstva, ostvarivanje navedenog prava putem ugovornih odnosa s vanjskim suradnicima, specijalistima ginekologije i opstetricije ili suradnjom s drugom zdravstvenom ustanovom dok je u KB "Sv. Duh" osiguranje postupka prekida trudnoće na zahtjev pacijentice u tijeku - dodaju. 

Ukoliko liječnik ginekolog uloži priziv savjesti, obvezan je o tome izvijestiti pacijenticu, navedeno pisano dokumentirati u svom specijalističkom nalazu i u bolničkoj zdravstvenoj dokumentaciji te pacijenticu uputiti drugom liječniku iste struke u toj bolničkoj zdravstvenoj ustanovi, poručuju. 

Slučaj neuspjelog pobačaja: Nakon otkrića 24sata, u KBC Osijek ući će inspekcija
Slučaj neuspjelog pobačaja: Nakon otkrića 24sata, u KBC Osijek ući će inspekcija

- Važno je dodatno naglasiti da pravo liječnika na priziv savjesti i zakonsko pravo žene na pobačaj na zahtjev i prekid trudnoće ne isključuje jedno drugo te su zdravstvene ustanove obvezne pronaći uvjete za ostvarenja oba prava - poručuju. 

'Ugovaranje PET-CT dijagnostike s Poliklinikom Medikol HZZO provodi po utvrđivanju dužeg čekanja na postupke'

Vezano za slučaj Medikol, Vlada ističe kako u nedostatku kapaciteta u javnom zdravstvenom sustavu HZZO može sklopiti ugovore za pojedine postupke s privatnim ustanovama kako bi se pacijentima osigurala potrebna zdravstvena usluga u najbližoj zdravstvenoj ustanovi. 

- Ministarstvo zdravstva u suradnji s HZZO-om i Referentnim centrom Ministarstva zdravstva za PET i PET-CT kontinuirano prati vrijeme čekanja na PET-CT dijagnostiku kako bi ista bila dostupna pacijentima u medicinski prihvatljivom roku, sukladno stručnim smjernicama. Stoga ugovaranje PET-CT dijagnostike s Poliklinikom Medikol HZZO provodi po utvrđivanju dužeg čekanja na postupke, kako bi pacijenti kojima je indicirana navedena dijagnostika, pravovremeno obavili pretragu - poručuju i naglašavaju kako  to ne znači da se ne planira nabava uređaja u javnom zdravstvu.

Bolnici Sveti Duh prijeti kazna do 50.000 kuna, ravnateljica: 'Odgovornima ide upozorenje'
Bolnici Sveti Duh prijeti kazna do 50.000 kuna, ravnateljica: 'Odgovornima ide upozorenje'

- U tom kontekstu koriste se svi dostupni resursi u borbi protiv zloćudnih bolesti te su poduzeti nužni koraci u nabavi linearnih akceleratora putem Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021. - 2026. - navodi Vlada i dodaje kako se u sklopu predstojećih reformskih mjera zdravstveni sustav planira dodatno osnažiti, kako kadrovski, tako i nabavom sofisticirane opreme za liječenje i dijagnostiku među kojima su i PET-CT uređaji.

- Stoga je tvrdnja o šteti po hrvatski proračun, javnom zdravstvu i samom zdravlju građana bespredmetna - zaključuju o tome. 

O tvrtki Cuspis: 'Sve insinuacije o pogodovanju i navodnom prijateljstvu nisu utemeljene'

Nadalje, tu je istraga USKOK-a vezana za poslovanje s tvrtkom Cuspis, a Vlada naglašava kako se radi o tvrtki koja je u informatizaciji zdravstva aktivna od 2004. 

- Tijekom 2017. bili su dio zajedničke ponude tvrtke "Ericsson Nikola Tesla" kao podisporučitelj, koja je tada i odabrana, a kako je bila riječ o velikom projektu plaćanje je realizirano u 2018. Dakle, govorimo o vremenu prije dolaska ministra Beroša u Ministarstvo, čime se dade zaključiti da sve insinuacije o pogodovanju i navodnom prijateljstvu nisu utemeljene - naglašava Vlada te dodaje kako po pitanju angažmana tvrtke Cuspis d.o.o. nisu pronađene nikakve nepravilnosti.

- Navedeno potkrjepljuje bezuvjetna ocjena Državne revizije o financijskom poslovanju Ministarstva zdravstva, a u slučaju uvjetne ocjene za usklađenost poslovanja uvažile su se preporuke koje su primijenjene u poslovnim procesima.  Ciljano govoreći o ugovaranju održavanja informacijskih sustava, Ministarstvo zdravstva provodi jednake modele za sva ugovaranja neovisno o izvršitelju. Nabava navedenih usluga provedena je transparentno, sukladno Zakonu o javnoj nabavi te su podaci o istima javno dostupni u Elektroničkom oglasniku javne nabave. Od važnosti je iznova naglasiti da su sve relevantne činjenice i informacije od ranije javno dostupne, kao i mišljenja i ocjene nadležnih državnih tijela uključujući DORH, Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa te Agenciju za zaštitu osobnih podataka, koji su potvrdili da nema nikakvih nezakonitosti - zaključuju. 

O Ćorušiću: 'Prije mjerodavnog mišljenja nadležnih institucija bespredmetno je prejudicirati krivnju'

U vezi s televizijskim nastupom ravnatelja KBC-a Zagreb Ante Ćorušića, u kojem je govorio o slučaju pacijentice iz 2014., Vlada ističe kako je u tijeku postupak pred Hrvatskom liječničkom komorom kako bi se utvrdilo je li došlo do povrede Kodeksa medicinske etike i deontologije, ali i pri Agenciji za zaštitu osobnih podataka u vezi s mogućom povredom propisa koji reguliraju zaštitu osobnih podataka.

Još jedan Ćorušićev skandal: Operirao ženi jajnik, ostala mu gaza, pokušali sve zataškati?!
Još jedan Ćorušićev skandal: Operirao ženi jajnik, ostala mu gaza, pokušali sve zataškati?!

- Prije mjerodavnog mišljenja nadležnih institucija bespredmetno je prejudicirati krivnju - naglašavaju te dodaju kako Ćorušić nije nikada osuđivan po bilo kojoj osnovi te da savjesno i odgovorno obnaša svoju dužnost na čelu KBC-a Zagreb.

Sumnjive transplantacije: 'Odbacujemo bilo kakve insinuacije na nepravilnosti u provođenju transplantacijskog programa u KBC-u Zagreb'

Vezano za sumnjive transplantacije na KBC-u Zagreb, iz Vlade ističu kako program ide i dalje te naglašavaju da se transplantacije dodjeljuju primateljima na potpuno transparentan način s nacionalne liste čekanja putem alokacijskog informatičkog sustava Eurotransplanta i da su svi podaci o darivateljima i primateljima organa u informatičkom sustavu Eurotransplanta šifrirani čime je zagarantirana sljedivost organa od darivatelja do primatelja.

- Kako je transplantacijski program izrazito osjetljivo područje gdje i mala sumnja u etičnost postupka može narušiti povjerenje javnosti i dovesti do negativnih posljedica za nacionalni transplantacijski program, istupi u medijima koji su izolirane slučajeve od prije tri godine predstavili kao uvriježenu praksu u nacionalnom transplantacijskom programu, ne odražavaju interese pacijenata i štete ugledu transplantacijskog programa u RH. Stoga odbacujemo bilo kakve insinuacije na nepravilnosti u provođenju transplantacijskog programa u KBC-u Zagreb - poručuju. 

Pandemija: 'Hrvatska je reagirala promptno i donosila mjere prema stavovima javnozdravstvenih stručnjaka i Stožera'

Referirajući se na pandemiju, Vlada navodi kako su promptno reagirali i prije pojave prvog slučaja te je kroz daljnje spoznaje o bolesti, kao i virusu koji je uzrokuje, donosila daljnje epidemiološke mjere prema stavovima javnozdravstvenih stručnjaka i Stožera civilne zaštite na temelju kojih je djelovao i ministar zdravstva. 

-  Zahvaljujući Kriznom stožeru Ministarstva zdravstva, koji je kontinuirano sudjelovao u koordinaciji reorganizacije i prilagođavanja ljudskih i logističko-materijalnih kapaciteta, hrvatski zdravstveni sustav nije bio u situaciji tražiti pomoć drugih zemalja već je samostalno, svim građanima, osigurao adekvatnu medicinsku skrb bez obzira na akutno razdoblje epidemije. Štoviše, nastavio je i s provođenjem nacionalnih preventivnih programa ranog otkrivanja kroničnih nezaraznih bolesti što je značajno postignuće s obzirom na to da su se isti zaustavljali u ostalim zemljama EU - kaže Vlada dodajući kako niti u jedno trenutku nije nedostajalo niti cjepiva. 

Prije dvije godine su smijenili upravu KB Dubrava, a Beroš sad tvrdi da ne mogu ništa Ćorušiću
Prije dvije godine su smijenili upravu KB Dubrava, a Beroš sad tvrdi da ne mogu ništa Ćorušiću

- Što se tiče broja osoba preminulih od ili s bolesti COVID-19 treba uzeti u obzir i podatke koji pokazuju očekivane razlike u smrtnosti između pojedinih zemalja koje se koriste za nekritičke usporedbe ne uzimajući u obzir različitu kvalitetu i obuhvat podataka koje dostavljaju pojedine zemlje. Usporedba smrtnosti između pojedinih zemalja iz tog razloga nije moguća, već je potrebno stope standardizirati prema dobi ili učiniti stratifikaciju i potom uspoređivati dobno specifične stope. Jedna od konstanti koje vrijede u cijelom svijetu jest da u više od 90 posto slučajeva ovaj virus teže pogađa osobe starije od 60 godina, što znači da su zemlje s većim udjelom starijeg stanovništva poput RH više pogođene u borbi s virusom od zemalja s manjim udjelom starije populacije. Zemlje u kojima je otpor cijepljenju bio manji i u kojima je javno mišljenje odbacivalo mogućnost necijepljenja imale su bolje rezultate u stopi smrtnosti - poručuju. 

'Reforma zdravstva je već počela'

I zaključno o reformi zdravstva Vlada poručuje kako je ona već započela konkretnim, mjerljivim koracima raspoređenima po kvartalima i godinama. 

- Navodimo samo neke od njih - daljnje objedinjavanje javne nabave, revizija lista lijekova HZZO-a, novi model ugovaranja i plaćanja, izrada strateškog okvira razvoja ljudskih resursa, aktivno upravljanje specijalizacijama, regulacija javnog i privatnog rada. Od važnosti je spomenuti i vraćanje fokusa na preventivne aktivnosti, reviziju i uvođenje novih nacionalnih programa te promicanje zdravih navika i podizanje zdravstvene pismenosti kroz međuresorni projekt "Javne ustanove - Prijatelji zdravlja" - navode dodajući kako prvi u nizu poteza reformskog prijedloga počinje izmjenama Zakona o zdravstvenoj zaštiti i Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju čije se donošenje očekuje krajem ove godine. 

- Populističke teze iznesene u oporbenom prijedlogu za pokretanje pitanja povjerenja ministru Berošu u dijelu o reformi zdravstva pokazuju svu širinu nepoznavanja opsega kojeg obuhvaća, načina na koji se provodi i utjecaja na svakog hrvatskog građanina - korisnika usluga zdravstvenog sustava koji je jedan od najvažnijih sustava svake države - poručuje Vlada. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 20
VIDEO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...

Heroji: Znali da im prijeti bolna smrt, ušli su ispod reaktora...
FELJTON: ČERNOBIL, 3. DIO

Heroji: Znali da im prijeti bolna smrt, ušli su ispod reaktora...

Hrabro su ušli ispod reaktora i ispustili vodu, ali i tamo su prošli pravu dramu jer su ostali bez svjetla. Iako su znali da riskiraju bolnu smrt od radijacije, otišli su i spasili svijet od još veće katastrofe...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.