News

Komentari 2

Vlada Srbije osnovala je radno tijelo za problem zaštite zraka

Vlada Srbije osnovala je radno tijelo za problem zaštite zraka

Srbijanska vlada formirala je u petak radno tijelo za „sustavno rješavanje pitanja zaštite zraka“, a premijerku Anu Brnabić imenovala je za predsjednicu te radne skupine

Zadatak radne skupine bit će "praćenje, analiza i razmatranje najvažnijih pitanja u području zaštite zraka od onečišćenja“ na cijelom teritoriju Srbije, te da „analizira stanje i predstavi prijedloge mjera za njihovo sustavno rješavanje“.

„Radna skupina koordinirat će rad svih državnih i drugih nadležnih tijela i institucija i predlagat će i analizirati učinke mjera koje nadležna tijela provode u cilju zaštite i unapređenja kvalitete zraka“, priopćila je u petak vlada Srbije.

To vladino tijelo čini 27 članova u kojem su među ostalima resorni ministri, gradonačelnik Beograda, direktor policije Srbije, te direktorice nacionalnog Instituta za javno zdravlje Srbije i Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograda.

Srbijanska vlada održala je u srijedu izvanrednu sjednicu u povodu povećanog onečišćenja zraka, a premijerka Brnabić  izjavila je tada kako nema mjesta ni razloga za paniku, ustvrdivši da to nije nova pojava već ona koja se „zbog vremenskih uvjeta ponavlja godinama“.

- Ovo nije za paniku i nema mjesta panici. Ključni problem u ovom trenutku su individualna ložišta, jer 60 posto kućanstava u Srbiji nije priključeno na sustav grijanja iz gradskih toplana, rekla je Brnabić novinarima poslije sjednice vlade u srijedu.

Šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrizi izjavio je ranije danas u povodom prekomjernog onečišćenja zraka da je to „realnost za mnoge u svijetu i Europi“.

Fabrizi je u izjavi za Radioteleviziju Srbije poručio kako „ne bi samo trebali biti zabrinuti zbog kvalitete zraka već se i zapitati što je to što možemo učiniti“.

On je na pitanje kako će EU pomoći Srbiji, odgovorio kako je već učinjeno mnogo toga tijekom godina, naglasivši da je opremljeno 35 postaja za mjerenje kvalitete zraka u Srbiji, što je „projekt koji je financiran kroz europske fondove s pet milijuna eura“, ali treba učiniti dodatne korake kako bi ti podaci bili „što precizniji“.

Kvaliteta zraka u Beogradu posljednjih je dana loša, a prema podacima specijaliziranog portala AirVisual, u srijedu je taj grad bio na 7. mjestu u svijetu po razini onečišćenja zraka, dok je na prvoj poziciji u top 10 svjetskih gradova za 15. siječanj bilo Sarajevo.

Građanska inicijativa Ne davimo Beograd zakazala je za petak navečer “Prosvjed za čisti zrak” u središtu srbijanske prijestolnice, s namjerom da iskaže nezadovoljstvo građana ponašanjem gradskih i državnih dužnosnika i ukaže na neophodnost hitnih i efikasnih mjera. 

Najčitaniji članci