Obavijesti

News

Komentari 0

Vlada Venezuele oslobodila misionara iz SAD-a, Holta

Oslobađanje Holta, mormonskog misionara iz Utaha, dogodilo se usprkos prošlotjednom rastu tenzija između Sjedinjenih Država i Venezuele zbog protjerivanja diplomata

VIDEO

Vlada Venezuele u subotu je oslobodila Amerikanca Josha Holta koji je od 2016. bio u pritvoru zbog navodnog ilegalnog posjedovanja oružja, objavili su u subotu američki predsjednik Donald Trump, koji je pozdravio odluku venezuelskih vlasti, te senator savezne države Utah Orrin Hatch. 

Oslobađanje Holta, mormonskog misionara iz Utaha, dogodilo se usprkos prošlotjednom rastu tenzija između Sjedinjenih Država i Venezuele zbog protjerivanja diplomata, činjenice da Washington ne priznaje izbornu pobjedu Nicolasa Madura i da je nametnulo nove sankcije venezuelskoj vladi.

Očekuje se da će Holt u Washington stići u subotu navečer, otkrio je američki čelnik. 

"Dobre vijesti o oslobađanju američkog taoca iz Venezuele. Trebao bi večeras sletjeti u Washington i oko 19 sati biti u Bijeloj kući sa svojom obitelji. Divni ljudi Utaha bit će presretni", napisao je Trump na Twitteru. 

Hatch je na svom profilu na istoj društvenoj mreži objavio priopćenje u kojem je naglasio da je oslobađanje misionara rezultat dvije godine lobiranja, pa je dodao da će se s njim u SAD vratiti i njegova supruga Thamy.

"U zadnje dvije godine sam radio s dvije predsjedničke administracije, nebrojenim diplomatskim kontaktima, veleposlanicima diljem svijeta, mrežom kontakata u Venezueli i sa samim predsjednikom Madurom i ne mogu biti više počašćen time što sam uspio ujediniti Josha s njegovom dragom obitelji koja je dugo patila", napisao je senator. 

Vlasti Venezuele uhitile su Holta u lipnju 2016. dok je bio u toj južnoameričkoj državi radi vjenčanja. Optužen je zbog ilegalnog posjedovanja oružja, no njegova obitelj tvrdi da mu je to namješteno, a SAD je optuživao Caracas da ga je koristio kao adut u pregovorima o sankcijama. 

Američke vlasti optužuju Madurovu vlast za masovnu korupciju i gušenje demokracije i oporbe. Maduro tvrdi da Washington urotom nastoji svrgnuti njegovu socijalističku vladu i da je zaplijenio velike naftne rezerve Venezuele, koja je članica OPEC-a. 

Za goleme gospodarske teškoće poput hiperinflacije i nestašice hrane i lijekova koja je pokrenula masovnu emigraciju Venezuelaca,  Maduro krivi SAD i optužuje ga da je pokrenuo protiv Venezuele "trgovinski rat".

Dan nakon predsjedničkih koje su oporba i Zapad proglasili nedemokratskima i namještenima jer je ponovno izabran Maduro uz vrlo nisku izlaznost,  SAD je nametnuo nove sankcije Madurovu režimu. Gotovo svi vladini čelnici pogođeni su europskim i  američkim sankcijama, pa i sam  Maduro. 
 

SAD koji kupuje trećinu venehuelske sirove nafte, većje prijetio naftnim embargom Venezueli, azabranio je nakon izbora 20. svibnja svoim državljanima se transakcije vezane uz golemi venezuelski dug. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca