News

Komentari 7

Vlasnik mede iz Crne Gore: Nije istina da si grize šapu od jada. Pogledajte ga kako je sretan!

Vlasnik mede iz Crne Gore: Nije istina da si grize šapu od jada. Pogledajte ga kako je sretan!

Nakon što smo prenijeli snimku Međunarodne organizacije za spašavanje životinja (ASI) o medvjedu Ljubi iz Crne Gore, u kojoj se vidi kako u kavezu grize svoje šape, javio se vlasnik koji kaže da su medu uznemiravali

Na snimkama i fotografijama koje su objavljene jasno se vidi da snimatelj namjerno uznemirava medu kako bi zabilježio nervozu i agresiju. Medo je sretan, mažen, sit i zadovoljan. Pogledajte snimke koje sam vam poslao, javio nam se Miljan Miličković vlasnik Prihvatilišta za životinje Crne Gore nakon što smo jučer prenijeli priču o medvjedu Ljubi.

Vlasnik spornog azila: Pogledajte kako je medo sretan

Zabranjeno je uznemiravati životinje

- Uznemiravanje, omamljivanje i izazivanje životinja je strogo zabranjeno našim Pravilnikom, koji je istaknut na samom ulazu u park, pa je stoga osoba koja je to radila ujedno i u zakonskom prekršaju - ističe vlasnik. 

N1 Srbija tvrdi kako medo Ljubo živi u groznim uvjetima u kavezu.

Vlasnik tvrdi da je smještaj u skladu sa svim pravilima.

POGLEDAJTE SNIMKU koju su objavili Animal Survival International (ASI)

Objavili video mede kako grize šapu

Snimku je prvotno objavila Međunarodne organizacija za spašavanje životinja (ASI) na Twitteru, zatim ju je prenijela i N1 Srbija. Objavljeni video koji prikazuje mrkog medvjeda kako od muke grize svoju vlastitu šapu, izazvao je buru negativnih komentara i zgražanja u cijeloj regiji. Sve je krenulo nakon što su članovi te neprofitne organizacije (ASI) posjetili imanje spomenutog Miljana Miličkovića, odnosno azil za životinje u naselju Blizna nedaleko od Podgorice, u kojem se medvjed nalazi.

ASI je također objavio i izvještaj o uvjetima u kojima živi medvjed Ljubo te su istaknuli kako traže rješenje i način da se smeđi medvjed tako preseli u neki od rezervata u inozemstvu. 

- Kavez u kojem je zatvoren jedva mu ostavlja dovoljno mjesta da stoji, a medvjed toliko pati da je pribjegao samoozljeđivanju, grizući svoje šape i rešetke kaveza - rekao je izvršni direktor ASI-ja David Barritt. 

'To su sve neistine!'

- Uvrijeđen sam nizom neistina koje su izrečene u izvještaju organizacije koja, siguran sam, nikad nije kročila nogom na moje imanje niti je svojim očima vidjela smještaj za medvjeda već je samo ista podlegla utjecaju manipulatorskih organizacija iz Crne Gore koje godinama pokušavaju da ospore moje djelovanje u zaštiti prirode - kazao nam je Miličković pa dodao. 

- Smještaj za mrkog medvjeda Ljubu, izgrađen je u potpunosti po standardima koji su jasno propisani Pravilnikom o uvjetima držanja i uzgoja zaštićenih divljih vrsta životinja. Pored toga, u pravilnost i kvalitetu smještaja za medvjeda, imale su priliku uvjeriti se državne stručne komisije koje su prateći i poštujući Zakon o zaštiti prirode dali pozitivna mišljenja o smještaju, nakon kojih je EPA izdala i dozvolu za držanje istog - ističe vlasnik Ljube.

Neprofitnim organizacijama i ljubiteljima životinja je poručio da ako misle da državni zakoni nisu uređeni kvalitetno i po njihovoj volji, trebaju se obratiti nadležnim institucijama koje se bave izmjenama i dopunama zakona te propisanih pravilnika. 

- Nikako ne bi smjeli nemilosrdno rušiti ugled čovjeka koji je uz pomoć obitelji i prijatelja-volontera spasio na stotine životinja sigurne smrti i pružio im hranu, uredni smještaj i dom. Svaki smještaj za životinje izgrađen je po važećim državnim pravilnicima i naš cilj je da se svaki od njih povećava i gradi u što humanijim uvjetima. Tome ćemo maksimalno težiti u narednom periodu shodno mogućnostima te  zakonima koje besprijekorno poštujemo. Medvjed Ljubo, također, od 1. travnja 2023. godine seli u rezervat veličine 8.400 m2, što će ujedno biti i najveći smještaj u Europi u kojem boravi samo jedan medvjed - ističe Miličković. 

Najčitaniji članci