Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
17 komentara

"Voda bi u cijelom Zagorju do kraja dana trebala biti pitka"

Rezultati dobri i parametri su sukladni zakonskim okvirima. Na nekim je mjestima kao jedini problem ostao miris, rekao je Mario Mihovilić iz Zagorskog vodovoda. Tamo gdje voda ima miris još nije za piće

Foto: MArko Prpić/PIXSELL
17 komentara

Posljednje analiza vode u Hrvatskom zagorju pokazale su da se parametri nalaze u zakonskim okvirima i da je na pojedinim mjestima jedini problem ostao miris vode, izjavio je u petak direktor Zagorskog vodovoda Mario Mihovilić te najavio da bi do kraja dana voda trebala biti pitka na području cijelog sustava.

Zagorski vodovod je u srijedu obavijestio korisnike s područja općina Lobor, Mače, Bedekovčina i Sveti Križ Začretje te gradova Zabok i Zlatar da su tijekom poslijepodneva zaprimljene prijave o neugodnom mirisu vode za ljudsku potrošnju.

ZAGAĐENJE VODE 'To je sigurno jedan od najvećih ekoloških incidenata u Zagorju'

Nakon što je u nekoliko navrata napravljena analiza vode Mihovilić je novinare izvijestio o posljednjim rezultatima analize vode uzete sinoć na 18 mjesta. "Ti su rezultati dobri i parametri su sukladni zakonskim okvirima. Na nekim je mjestima kao jedini problem ostao miris i mi sad, sukladno pozivima građana, otklanjamo taj problem na način da ispiremo cjevovode”, rekao je Mihovilić .

Dodao je da je u petak kontaminirano mnogo manje područje nego dan ranije, kao i da očekuju da će se tijekom dana uspjeti osigurati pitka voda za gotovo sve građane na tom području.

"Očekujemo da ćemo moći postaviti cijeli sustav tijekom dana, a na nekim obroncima možda tijekom vikenda", rekao je Mihovilić koji je pozvao građane da Zagorskom vodovodu i dalje dojavljuju na kojim se mjestima još osjeća miris, tako da se može odmah intervenirati.

DRAGICA IZ ZAGORJA: 'Kad se natoči, voda jako smrdi i sudoper mi je bio sav mastan'

Na pitanje je li voda sada doista sigurna za piće, Mihovilić je kazao da se voda, tamo gdje voda ima miris, smije koristiti za sanitarne potrebe, tuširanje, prokuhavanje, ali ne i za piće. Tamo gdje nema mirisa voda je zdravstveno ispravna i može se koristiti i za piće, dodao je.

Na mjestima gdje voda još nije za piće Crveni križ već drugi dan pomaže stanovništvu dostavom pitke vode. Tijekom četvrtka i petka dostavili su gotovo 16.000 litara vode u bocama, koja se prvenstveno dijeli bolesnima, nepokretnima i slabo pokretnim osobama koje ne mogu same doći do cisterni s vodom.

Direktor Zagorskih voda istaknuo je da će se uzorci vode i dalje svakodnevno uzimati, dodavši kako su, kad je riječ o ugljikovodiku, cijelo vrijeme imali rezultate u zakonskim okvirima te da je u distribucijskom sustavu jedini problem bio miris koji se pojavljivao.

KATASTROFA U ZAGORJU Sletio u potok i naftom zagadio izvor vode? Ne smiju je piti...

"Parametri ispravnosti vode gledaju se na tri nivoa, a to su kemijsko-bioološki, mutnoća i miris. Kod nas su kemijsko-biološki i mutnoća bili u redu, a pojavljivao se taj miris i zato smo i rekli da ta voda nije za piće", objasnio je Mihovilić. Dodao je da je za građane, koji još uvijek vodu ne mogu koristiti za piće, na brojnim punktovima po općinama organizirana dostava vode putem cisterni.

Tema: Hrvatska

Možda vas zanima i ovo:
Message