News

Komentari 2

'Vodimo rat s bioplinarama koje rade nezakonito. Podnosimo i kaznene prijave, ali sve uzalud'

'Vodimo rat s bioplinarama koje rade nezakonito. Podnosimo i kaznene prijave, ali sve uzalud'

Načelnik općine Kalnik Mladen Kešer kaže nam Bioplinare u kalničkom kraju nemaju dozvole za sve vrste otpada koje idu u preradu i da posluju nezakonito

- Već duže vrijeme vodimo „rat“ s Bioplinarama Organica Kalnik 1 sa bioplinskim postrojenjem u Gregurovcu, te Bioplinska elektrana Orehovec sa bioplinskim postrojenjem u Orehovcu, jer ne posluju zakonito. Oni dovoze otpad iz zagrebačke Čistoće u kojemu ima svega, tako da to nije samo onaj otpad za koji imaju dozvole. Podnosimo kaznene prijave na sve strane, ali nema reakcija.

Otpad iz kojeg izvuku plin razvoze po poljima preko svog kooperanta koji s nekim vlasnicima njiva ima ugovor, a s nekim po našim saznanjima navodno nema. Sve to stvara nesnosni smrad u kojem se doslovce guše okolni stanovnici - tvrdi načelnik općine Kalnik, Mladen Kešer.

Pojašnjavajući da Bioplinare nemaju ni dozvole za sve vrste otpada koje idu u preradu. Tehnologija je da se otpadu koji se dovozi iz zagrebačke Čistoće, a radi se o desecima tisućama tona, dodaju tekućine (voda, gnojnica…) i sve ide u bioplinsko postrojenje. Nakon fermentacije izvlači se plin koji pokreće turbine koje proizvode električnu energiju, koja se „pušta“ u distributivnu mrežu po povlaštenoj tarifi.

Ukoliko uđe 10 tona otpada, toj masi se dodaje oko 5 tona razne tekućine. Nakon što se izdvoji plin svih 15 tona se negdje mora zbrinuti. Navodno to zakapaju i sipaju po njivama. U nekim slučajevima taj otpad odlazi i u potok Črnec u kojemu nema živih stvorenja, jer je sasvim zagađen. Mnoga gospodarstva se bave stočarstvom i moraju napajati stoku iz bunara čije su vode sumnjive kakvoće. Neke obitelji tui vodu koriste i za piće, jer po mnogim naseljima nije prošla vodovodna mreža. Podaci o mikrobiologiji govore da nedozvoljene vrijednosti ph u potoku Črnec prelaze od 50 do 300 puta.

'Sve je legalno'

U odgovoru iz Bioplinare, kažu da nije istina kako dolazi drugi osim bio otpada i da je sve legalno i u okviru dozvoljenih vrijednosti, te da nema štetnog utjecaja.

Iz postrojenja se odvozi otpad koji zbrinjava tvrtka s kojom su zaključili ugovor, te da ona ima za svaku parcelu na koju vozi suglasnost vlasnika. U dopisu na email adresu koja je jedinstvena za obje tvrtke rekli smo da posjedujemo rješenje inspekcije od prošle godine po kojemu je jedna pravna osoba koja se bavi proizvodnjom električne energije iz biootpada kažnjena sa 150 tisuća kuna. Ujedno im je rečeno da moraju prestati s dovozom otpada iz zagrebačke Čistoće. I na ovaj upit su nam rekli da ništa od toga nije istina.

Iz zagrebačke Čistoće su nam kazali da je sve u duhu Zakona, jer nakon što se preuzme otpad prestaje svaka njihova odgovornost. No, Zakon o javnoj nabavi ih demantira, jer u njemu stoji da predajom otpada Bioplinarama njihova odgovornost ne prestaje. Izgleda da se sve vrti u nekom začaranom krugu, a zbog velikog novca koji se u tom poslu obrće svi okreću i glavu od tog problema.

Državni inspektorat tijekom 2020. godine zaprimio je više prijava građana, jedinica lokalne samouprave te medija vezano uz poslovanje bioplinskih postrojenja na lokaciji Gregurovci i Sveti Petar Orehovec. Među njima su bili i podnesci koji su ukazivali na možebitno nezakonito zbrinjavanje, sakrivanje i ukopavanje otpada na više lokacija.

- Tijekom 2020. godine inspekcija zaštite okoliša je obavila više inspekcijskih nadzora, a uzimajući u obzir navode prijavitelja o zakapanju otpada obavljen je koordinirani nadzor inspekcije zaštite okoliša i poljoprivredne inspekcije na poljoprivrednim površinama u posjedu više fizičkih osoba i obrta. Navodi iz podneska nisu potvrđeni inspekcijskim nadzorom, tako da je Državni inspektorat spomenutu predstavku proslijedio i na nadležno postupanje Službi kriminalističke policije Policijske uprave Koprivničko-križevačke – stoji u dostavljenom nam odgovoru, Državnog inspektorata.

Više od 1000 ljudi potpisalo peticiju zbog nepodnošljivog smrada

No, saga o bioplinarama se u međuvremenu dodatno zaoštrila jer je u četvrtak ispred USKOK-a Franjo Hoič obrazložio kaznenu prijavu koju je nekoliko trenutaka ranije podnio protiv 13, što što pravnih i fizičkih osoba, USKOK-u. Da se ne radi o nekome koji ne poznaje tu materiju podsjećamo da je Hoić, suvlasnik Bioplinare Organica Kalnik 1 sa bioplinskim postrojenjem u Gregurovcu, ali kako kaže, bez utjecaja na upravljanje tvrtkom. Njegova prijava se temelji, kako je rekao, na šteti koju ta postrojenja čine prirodi i stanovništvu.

On teško optužuje zagrebačku „Čistoću“ i ostalih 12 osoba, tvrdeći da se unatoč zabrani dalje zbrinjava otpad u obje Bioplinare koji sadrži više od 40 posto nečistoća, a za to nemaju dozvole. Nakon što je više od 1000 ljudi potkalničkog kraja potpisalo peticiju zbog nepodnošljivog smrada, otpad se prevozi u Slavoniju, gdje se nastavlja sa nezakonitim poslovima.

- Nakon zabrane dovoza zagrebačkog otpada na križevačko područje, isti se dovozi u Donji Miholjac i Viljevo, gdje se ponavlja isti scenarij – tvrdi Franjo Hoič dodajući kako postoje brojne kaznene prijave, ali se unatoč svemu nastavlja nezakonito zbrinjavanje otpada koji ima više od 40 posto nečistoća

Najčitaniji članci