Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
5 komentara

Vrhovni sud je odbio izručiti navodnog Mossadovog agenta

Alen Čamdžić, bosanskohercegovački državljanin je zbog Zouarijevog ubojstva uhićen 13. ožujka na zagrebačkoj zračnoj luci temeljem međunarodne potrage tuniškog Interpola

Foto: Matija Habljak/PIXSELL
5 komentara

Vrhovni sud u ponedjeljak je prihvatio žalbu i odbio izručenje bosanskohercegovačkog državljanina Alena Čamdžića, kojega Tunis traži zbog sumnje da je kao izraelski špijun umiješan u ubojstvo Tunižanina Mohameda Zouarija, zrakoplovnog inženjera navodno povezanoga s Hamasom.

Odbivši izručenje, koje je 9. svibnja odobrio velikogorički Županijski sud, Vrhovni sud je zatražio ukidanje istražnog zatvora i Čamdžićevo puštanje na slobodu.

Middle East News - Jan. 1, 2000 NE ŽELE GA IZRUČITI? U Hrvatskoj uhitili izraelskog špijuna optuženog za ubojstvo

Suprotno mišljenju velikogoričkog suda Vrhovni sud je zaključio da „u konkretnom slučaju u pogledu jamstva zemlja moliteljica Republici Hrvatskoj nije pružila nikakvo jamstvo o mogućem neizvršenju smrtne kazne“.

„Iako nije dvojbeno da se izručenik tereti za jedno od najpogibeljnijih kaznenih djela, kada postoji rizik od toga da bi izručeniku u zemlji moliteljici mogla biti izrečena smrtna kazna, izručenje se ne može dopustiti“, stoji u odluci Vrhovnog suda.

Niži sud ranije je tvrdio da se tuniškim Temeljnim zakonom smrtna kazna zamjenjuje kaznom zatvora u trajanju od 20 godina te da je na izravni upit hrvatskog Ministarstva pravosuđa o izricanju i izvršenju smrtne kazne dostavljeno očitovanje da u Tunisu smrtna kazna nije primijenjena od 1992.

MJERE NA SUDU U V. GORICI Policija s dugim cijevima čuva navodnog Mossadovog agenta

Čamdžić je zbog Zouarijevog ubojstva uhićen 13. ožujka na zagrebačkoj zračnoj luci temeljem međunarodne potrage tuniškog Interpola. Mediji su ranije prenijeli izjavu tuniškog dužnosnika koji je objavio da su identificirali dvojicu osumnjičenika za Zouarijevo ubojstvo te da je jedan od njih uhićen u ožujku u Hrvatskoj.

Zouari, koji je bio pripadnik vojnog krila Hamasa, ubijen je u prosincu 2016. blizu svojeg doma u tuniskom gradu Sfaxu. Tunižansko pravosuđe ustvrdilo je da je jedan od optuženih izraelskih špijuna za ubojstvo Hamasovog inženjera uhićen u Hrvatskoj.

 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message