Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
44 komentara

"Vrhunac korona virusa čeka nas sredinom i krajem veljače"

Zhong, koji je već uspješno predvidio raniji vrhunac epidemije, kaže da se njegova predikcija temelji na razvoju bolesti zadnjih dana, kao i na potezima vlade u suzbijanju epidemije

Foto: Reuters
44 komentara

Vrhunac epidemije korona virusa u Kini svoj vrhunac bi mogla imati u veljači, prije nego se počne smirivati, a zatim i opadati, upozorio je glavni vladin zdravstveni savjetnik za koronavirus.

U intervjuu za Reuters, Zhong Nanshan, vodeći svjetski epidemiolog kojeg je svijet upoznao zbog njegove uspješne uloge u suzbijanju epidemije SARS-a 2003. godine, rekao je da se situacija u nekim kineskim provincijama već poboljšava i da se broj novih slučajeva smanjuje.

Pogledajte video

Zhong, koji je već uspješno predvidio raniji vrhunac epidemije, kaže da se njegova predikcija temelji na razvoju bolesti zadnjih dana, kao i na potezima vlade u suzbijanju epidemije.

- Dakle, pretpostavljamo da će vrhunac epidemije biti sredinom ili krajem veljače. Nakon toga će situacija malo stagnirati ili biti negdje na istom nivou, a potom će se početi smirivati i zaraza će početi padati - kaže Zhong.

BRITANAC PRENIO ZARAZU Superširitelj korone: Slučajno zarazio 11 ljudi diljem Europe

Dodao je da su mjere koje su poduzete u Wuhanu, epicentru izbijanja virusa, bile neophodne, te da bi Kina trebala trajno zabraniti trgovinu divljih životinja. Na kraju je zaključio da Kina mora unaprijediti svoje mehanizme za kontrolu zaraznih bolesti, pa čak i pomoći da se uspostavi globalni sustav koji će na vrijeme upozoriti na širenje zaraznih bolesti.

Korona virus dobio je službeno ime

Svjetska zdravstvena organizacija je korona virusu dala službeno ime - COVID-19.

Vijest je objavio Tedros Adhanom Ghebreyesus, šef WHO-a, nakon što je broj umrlih od virusa prešao brojku od 1000. Zaraženo je desetine tisuća ljudi, a znanstvenici su tražili da se proglasi službeno ime kako bi se izbjegla konfuzija i stigmatizacija. 

Naime, tražili su ime koje se neće moći povezati s nijednom geografskom lokacijom, životinjom ili grupom ljudi.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message