Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
6 komentara

Vrijedne ruke volontera ove će godine pošumljavati još i više

Listopad je rezerviran za pošumljavanje Žrnovnice, Kučina i Sitnog Gornja, a studeni za zadarsko naselje Kožino. Organizatori očekuju više od 4000 volontera i 40.000 novih sadnica

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
6 komentara

Odlični rezultati prošlogodišnje akcije, 25.000 sadnica koje su vrijedni volonteri posadili na požarištima, ali i brojne nagrade koje je Boranka do sada osvojila, motiviraju nas da ove godine idemo još više i jače - rekao je Dan Špicer, poslovni direktor Saveza izviđača Hrvatske.

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Savez je 2018. godine pokrenuo najveće volontersko pošumljavanje i obnovu opožarenih područja Dalmacije, kampanju simbolično nazvanu Boranka. Željeli su podići svijest građana, pogotovo djece, o važnosti šuma, zaštiti prirode, posljedicama globalnog zatopljenja, prevenciji i zaštiti od požara, ali i ono najvažnije - obnoviti novim sadnicama sva područja na kojima je bio požar. I uspjeli su!

U akcijama pošumljavanja u okolici Splita i Solina prošle je godine sudjelovalo više od 2500 volontera iz svih krajeva Hrvatske koji su na požarištima posadili više od 25,000 sadnica i sjemena bjelogoričnih i crnogoričnih vrsti drveća. Ove su godine proširili kampanju pa su, osim Splitsko-dalmatinske županije, u projekt uključili i Zadarsku. 

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Kampanja Boranka osvojila brojne domaće i inozemne nagrade

Špicer očekuje da će im se priključiti čak 4000 volontera i da će imati više od 40.000 posađenih novih sadnica na području Splita, Solina i Zadra. Kampanja Boranka osvojila je brojne domaće i inozemne nagrade postavši tako najnagrađivanija neprofitna kampanja u Hrvatskoj te jedna od najuspješnijih kampanja u regiji.

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Kao kreativni dio kampanje, od pepela izgorjelih borova, uz pomoć Hrvatskih šuma i tvrtke Karbon, napravili su više od 100.000 pastelnih bojica (boralica) koje su besplatno podijelili širom Hrvatske. Pozvali su građane da njima crtaju svoja stabla, fotografiraju ih i sade u virtualnu šumu na posebnoj web stranici kampanje www.boranka.hr.

POŠUMLJAVANJE Posadi drvo i pomozi obnoviti opožarena područja Dalmacije

Za svako posađeno virtualno stablo izviđači i drugi volonteri Boranke zasadili su pravu sadnicu na požarištu. Kako je rasla virtualna šuma, tako se širila i prava šuma u prirodi. To je omogućilo da Boranka postane jedina bojanka koja vraća život iz pepela.

Kampanju su službeno podržali sadnjom vlastitih stabala premijer Andrej Plenković s ministrima i saborskim zastupnicima te brojni poznati sportaši, umjetnici, glumci, pjevači...

Tema: Hrvatska

Možda vas zanima i ovo:
Message