Obavijesti

News

Komentari 12

Vučićevi batinaši ispred zgrade RTV-a: 'On je blokirao Srbiju'

Vučićevi batinaši ispred zgrade RTV-a: 'On je blokirao Srbiju'
5

Savez za Srbiju je upozorio građane Srbije i međunarodnu javnost kako ti Vučićevi postupci „jasno ukazuju na njegovu spremnost da izazove sukobe između građana i njegovih paramilitarnih privatnih falangi“

VIDEO

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić morao je u utorak navečer ući na sporedan ulaz u zgradu RTV Srbije, ispred koje se okupilo dvjestotinjak prosvjednika navodeći da prosvjeduju zbog vladine kontrole medija.

No nakon pojave Vučićevih pristaša došlo je do naguravanja i fizičkog sukobljavanja, zbog čega je oporbeni Savez za Srbiju (SZS) u srijedu optužio srbijanskog predsjednika da je "suspendirao državu".  

Dio prosvjednika okupljenih u inicijativi "1 od 5 milijuna" okupio se ispred zgrade Radiotelevizije Srbije (RTS), na kojoj je gostovao srbijanski predsjednik, navodeći da žele Vučiću "postaviti neka pitanja koja RTS neće postaviti" aludirajući na neslobodu medija.

No pred zgradom televizije ubrzo se pojavilo i 30-tak Vučićevih pristaša koji su krenuli na prosvjednike, pri čemu je došlo i do fizičkog sukobljavanja. Oporbeni Savez za Srbiju (SZS) optužio je u srijedu predsjednika Vučića da je „suspendirao državu“ i njezine institucije jer je tijekom prosvjeda ispred zgrade RTS-a, kako navode, „izveo plaćene kriminalne skupine i parapolicijske formacije“.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Samo u Srbiji: Deset stranica 'čitulja' za ubijenoga Grobara
Samo u Srbiji: Deset stranica 'čitulja' za ubijenoga Grobara

Savez u priopćenju navodi da je Vučić, uoči svog intervjua za RTS, na najavljenu akciju studenata Beogradskog sveučilišta nazvanu „Pitajte Vučića ono što RTS neće“, odgovorio „suspenzijom zakona, institucija i same države“.

Također ističe da je studentska akcija u svim medijima pod Vučićevom kontrolom proglašena „ugrožavanjem sigurnosti predsjednika“, „najavom atentata“, „pozivom na linč predsjednika“ i „nadolazećim fašizmom“.
„Vučić je na ulice Beograda izveo plaćene kriminalne skupine i parapolicijske formacije koje su formirale kordon sa svih strana zgrade RTS“, blokirale ulaze u RTS i, kako navodi SZS, odbijajući pokazati službene iskaznice, "sprječavali građane da se slobodno kreću, a medije da izvješćuju s lica mjesta" te su fizički napali i tukli prosvjednike.

Savez je upozorio građane Srbije i međunarodnu javnost kako ti Vučićevi postupci „jasno ukazuju na njegovu spremnost da izazove sukobe između građana i njegovih paramilitarnih privatnih falangi, od kojih će se građani biti prinuđeni braniti“.

Prosvjednici blokirali ceste u Bejrutu i ostatku Libanona...
Prosvjednici blokirali ceste u Bejrutu i ostatku Libanona...

Pitanja koja nisu mogla biti postavljena

Udruga „Jedan od pet milijuna“, koja već 11 mjeseci, uz povremeno sudjelovanje oporbenih stranaka, organizira prosvjedne šetnje protiv vlasti Aleksandra Vučića, pozvala je u utorak navečer na prosvjed ispred RTS-a, uoči najavljenog Vučićeva intervjua u emisiji „Upitnik“.

Tri su studentice namjeravale stati na svaki od tri ulaza u RTS i čekati  Vučića kako bi mu postavile pitanja koja mu „ne postavljaju u namještenim intervjuima“.

Taj performans podržalo je i nekoliko čelnika oporbenog Saveza za Srbiju, ali ga je blokadom dva ulaza u RTS spriječila skupina ljudi za koje SZS tvrdi da su pripadnici Vučićeve „privatne paramilitarne falange“.

Troje prosvjednika ubijeno u blizini iranskog konzulata...
Troje prosvjednika ubijeno u blizini iranskog konzulata...

Vučić je u intervjuu za RTS optužio prosvjednike da su organizirali „protuzakonit skup“, ustvrdivši kako je spreman odgovoriti na svako pitanje, ali drži da nije rješenje nekome ograničiti kretanje i da su to maniri „ideologije fašizma“.

„To je fašizam“, poručio je Vučić, naglasivši kako se protiv njega „teško boriti“ i da mu je „savjest čista“.

Na optužbe da je otac ministra policije Nebojše Stefanovića umiješan u trgovinu oružjem, Vučić je kazao da su to izmišljene afere poručio da su i on i Stefanović spremni podvrgnuti se detektoru laži, a da će ministar Stefanović i njegov otac, ako su prekršili zakon, odgovarati pred licem pravde.

Vučić je najavio da će se u dogledno vrijeme povući iz politike, ali da ga oporba nikad neće pobijediti na izborima. 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja
LOV NA 76 POTPISA

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja

Plus+ SDP sada predlaže vladu od godinu dana koja bi okupila cijelu oporbu. HDZ-ove pregovore s DP-om će voditi Medved. Most i Možemo za manjinske vlade, ali jedni sa drugima ne mogu

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'
O MANDATARU, PLENKOVIĆU, USTAVNOM SUDU...

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'

Predsjednik Milanović se svojim ponašanjem sam doveo u situaciju da se isključuje od mogućnosti da bude mandatar. Političke stranke koje ga podržavaju toga moraju biti svjesne, poručili su s Ustavnog suda
VIDEO Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer čak i ako da ostavku
STOP ZA MILANOVIĆA

VIDEO Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer čak i ako da ostavku

Na Ustavnom sudu se raspravljalo o načinu na koji se predsjednik RH Zoran Milanović angažirao u izbornoj kampanji