News

Komentari 135

'Virus nije došao iz laboratorija i toplo vrijeme ga neće uništiti'

'Virus nije došao iz laboratorija i toplo vrijeme ga neće uništiti'

Koronavirus u Hrvatsku nije došao direktno iz Kine što je bitno iz epidemioloških razloga. Od 21 uzorka koje smo analizirali, većina je iz sjeverne Italije i Austrije, rekao je Oliver Vugrek iz Ruđera

Naše podatke temeljimo na znanstvenim rezultatima i ima čvrstih dokaza da korona virus nije potekao iz laboratorija, nego je došao iz prirode. Za to postoje znanstveni dokazi, genski podaci iz prirode, rekao je to u RTL Direktu Oliver Vugrek, hrvatski znanstvenik i voditelj laboratorija za naprednu genomiku s Instituta Ruđer Bošković. 

- Šišmiš i pangolin neke su od životinja nositelji virusa, ali ovdje nije slučaj da je taj virus direktno prešao s tih životinja na čovjeka, nego se sumnja u jednog medijatora koji još nije otkriven. Virus najvjerojatnije napada kroz nosnu sluznicu jer je dokazano da se u tim stanicama zadrži najveća količina virusnih čestica - rekao je Oliver Vugrek i otkrio kako je virus došao u Hrvatsku.

- Nije došao direktno iz Kine što je bitno iz epidemioloških razloga. Od 21 uzorka koje smo analizirali, većina je iz sjeverne Italije i Austrije. Još nemamo podatke koliko se virus promijenio od Kine do Europe. Na putu smo da to otkrijemo, ali još imamo premalo podataka - dodao je hrvatski znanstvenik.

Vrućina neće uništiti virus

Ono što iznenađuje i mnoge njegove kolege je kako neki ljudi reagiraju na virus, jedva ga osjete, a drugi umru.

- To je nažalost ta kontradikcija virusa. Moramo proširiti naša istraživanja na genome čovjeka da nađemo faktore podložnosti na razne ishode virusne infekcije. Mora biti neka genska predispozicija i na nama je da pronađemo te neke poveznice - rekao je Vugrek i otkrio hoće li toplo vrijeme 'ubiti' virus.

- Sigurno ga neće uništiti, ali će se zaraza usporiti,  jednostavno zbog načina transfera virusa i aerosola koji puno brže ispari - dodao je.

POGLEDAJTE VIDEO: U Rusiji, zaraženi liječnici koji odbiju raditi - misteriozno umru

Najčitaniji članci